Özgür Özel'den 'ahmak' davası yorumu: 'İmamoğlu'na siyasi yasak istinafta onanacak'

Özgür Özel'den 'ahmak' davası yorumu: 'İmamoğlu'na siyasi yasak istinafta onanacak'
CHP lideri Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na açılan ahmak davası hakkında "Bence siyasi yasak istinafta onanacak ama Yargıtay aşaması kalacak" dedi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ayakta karşılanması ve 'ahmak' davası ile ilgili dikkat çeken ifadeler kullandı.

TV100'de canlı yayına katılan Özel, eski genel başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun, Erdoğan'ın ayakta karşılanmasına tepkisi ile ilgili "Üzüldüğüm tek nokta, grubun ayağa kalkmayan vekilleri için kurduğu o cümle, diğer vekiller için son derece incitici" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine "ahmak" diyerek hakaret ettiği suçlamasıyla verilen siyasi yasak kararının onanması durumunda ne yapacakları sorulan Özel, "Bir yol haritamız var. Toplantılar yapıldı, birkaç kez Ekrem Bey'le de bir araya geldik. Böyle bir şey olduğunda kademe kademe, gün gün ne yapacağımız konuştuk" yanıtını verdi.

"İlk kez ayağa kalmıyoruz"

CHP'li vekillerin cumhurbaşkanını ayakta karşılamasının ilk olmadığını belirten Özel, şunları söyledi:

"2007 yılına kadar kalkıyorduk. Sayın Abdullah Gül'e hep kalktık. Sayın Erdoğan'a da 2007'ye kadar kalkıyorduk. Ama bir 2021 istisnası var, 2021'de kalkmışız. Bir parlamento geleneği, bu tartışma 1946'ya dayanıyor. 1946'da İsmet İnönü CHP'li cumhurbaşkanı olarak Meclis'e girince CHP grubu ayağa fırlıyor ve hararetle alkışlıyor. Demokrat Parti grubu oturuyorlar ve 'Milletin vekilleri kimsenin karşısında ayağa kalkmaz' diyorlar. 1950'den sonra bu sefer CHP muhalefette ve Demokrat Parti'den seçilen bir cumhurbaşkanı var. CHP ayağa kalkıyor ama alkışlamıyor. Demokrat Partililer de sözlerinin arkasında duruyorlar, oturdukları yerden alkışlıyorlar"

"Geldiğimiz noktada 2007'den beri biz kalkmıyorduk. Bu Kemal Bey'in ve MYK'nın aldığı bir karar... O zaman çok haklı söylemler vardı, ben de savundum" diyen Özel, "Şunu dedik, OHAL'de yapılmış bir referandumla gelen bir cumhurbaşkanına, biz artık ayağa kalkmıyoruz. Bu rejim tek adam yetkileri veriyor. Partili bir cumhurbaşkanına ayağa kalkmıyoruz. Bence kuvvetli argümanlar" ifadelerini kullandı.

"Seçimi kazanamazsak istifa edeceğim"

"Bazı CHP milletvekillerinin Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısında ayağa kalkmamak için TBMM'ye gelmemesi sorulan Özgür Özel şu yanıtı verdi:

"Biz grup kararı almadık. Grup kararı bağlayıcıdır, uymayan disipline sevk edilir. 'Cumhurbaşkanı'nı ayakta karşılayacağız' dedik, kimseye de 'Zorla ayağa kalkacaksınız' demedik. Bunu yapmak istemiyorum diyen 10-12 arkadaşımız da asla, 'Bu zorunlu, girmeyeni şöyle yaparız' demedik. Salona girmeyen arkadaşlar için asla kötü bir şey söylemem. Bu konuda eski genel başkanlar Altan Öymen, Hikmet Çetin ve Murat Karayalçın'dan görüş aldım. 'Doğru olur' dediler. 2 saat önceden arkadaşlara söyledik. Kalkan arkadaşlardan bazıları için de zor olmuştur. Zor bir karar verdik, siyasi sorumluluğu bana aittir. İlk genel seçimde partimi birinci parti ve iktidar yapmazsam ertesi gün istifa ediyorum, dönememek üzere. Bu kadar netim"

"Siyasi yasak istinafta onanacak"

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, Yüksek Seçim Kurulu üyelerine hakaret ettiği suçlamasıyla verilen siyasi yasak kararının onanması durumunda yol haritalarının ne olacağı sorulan Özel, "Bir yol haritamız var. Toplantılar yapıldı, birkaç kez Ekrem Bey'le de bir araya geldik. Böyle bir şey olduğunda kademe kademe, gün gün ne yapacağımızı konuştuk, orada genel bir mutabakatımız var. Ama bunu şimdiden açıklamak doğru bir şey olmaz. Bu cezayı normalleştirmememiz lazım. Onun için de sanki karar verilmiş de okunması bekleniyormuş... Öyle bir kararın alınmaması lazım. Alındığı takdirde Yargıtay aşaması var" şeklinde konuştu.

CHP'nin bir tartışma içinde tutulmak istendiğini belirten Özel, "Davayla ilgili kanaatim şu: Bence siyasi yasak istinafta onanacak ama Yargıtay aşaması kalacak. 'Acaba Ekrem İmamoğlu'na siyasi yasak gelecek mi, cumhurbaşkanı adayı olabilecek mi, olmazsa kim olacak' tartışmasının içinde bizi tutmaya çalışan bir akıl var. Bu oyuna gelmeyelim" dedi.

Özgür Özel, dava nedeniyle İmamoğlu'nun erkenden cumhurbaşkanı adayı ilan edileceği iddiasını ise yalanladı.

Kaynak:tv100

Öne Çıkanlar