Beyaz sirke neyden yapılır? Beyaz sirkeyi evde yapmanın en kolay yolu

Beyaz sirke neyden yapılır? Beyaz sirkeyi evde yapmanın en kolay yolu
Evde beyaz sirke yapmak oldukça kolaydır ve doğal bir şekilde hazırlanan sirke, mutfakta birçok farklı amaç için kullanılabilir. Ayrıca, ev yapımı beyaz sirkenin sağlıklı ve doğal olması da önemli bir avantajdır.

Beyaz sirke, genellikle üzüm suyunun fermantasyonu ile elde edilen bir asitli sıvıdır. Evde beyaz sirke yapmanın en kolay yolu ise şu adımları izlemektir.

Cumhuriyet'teki bilgilere göre; Beyaz sirkenin tarifine detaylar paylaşıldı. İşte o tarif.

Malzemeler:

  • 1 litre su
  • 200-250 gram şeker (beyaz şeker veya toz şeker kullanabilirsiniz)
  • 1 su bardağı elma sirkesi (veya başka bir sirke asidi kaynağı)

Yapım Adımları:

  • Büyük bir cam veya plastik kaba 1 litre suyu dökün. Su temiz ve klor içermeyen bir kaynak olmalıdır.
  • Su bardağı şekerini ilave edin ve iyice karıştırın. Şekerin tamamen eridiğinden emin olun. Bu, mayalanmanın başlaması için gereken glikoz kaynağını sağlayacaktır.
  • Elma sirkesi veya başka bir sirke asidi kaynağını ekleyin. Sirke asidi, sirke bakterilerinin gelişmesine yardımcı olacaktır. Sirke yapımında elma sirkesi kullanılması geleneksel bir tercihtir.
  • Karışımı kapaklı bir kaba dökün. Kapaklı olmalıdır, ancak kapağı sıkıca kapatmayın, çünkü fermantasyon sırasında gazların çıkmasına izin vermelisiniz.
  • Kabı serin ve karanlık bir yerde (ideal olarak 15-25°C arası sıcaklık) saklayın. Bu, sirke bakterilerinin ve mayalarının daha iyi çalışmasını sağlar.
  • Karışımı her gün karıştırın veya sallayın. Bu, oksijenin karışıma girmesini sağlar ve fermantasyonun hızlanmasına yardımcı olur.
  • Yaklaşık 2-4 hafta içinde sirke oluşmaya başlayacaktır. Ancak istediğiniz sirkenin gücüne ve lezzetine bağlı olarak daha uzun bir süre bırakabilirsiniz.
  • Sirkeniz istediğiniz lezzete ulaştığında, süzgeç veya bez kullanarak sirkeyi ayrı bir kaba aktarın. Artık maya ve bakteri kalıntılarından arındırmış olursunuz.
  • Sirkeyi uygun bir kapta saklayın ve kapaklı bir şekilde buzdolabında veya serin bir yerde muhafaza edin.

TEMİZLİK MALZEMESİ OLARAK KULLANABİLİRSİNİZ

Beyaz sirkenin en yaygın kullanım alanı aslında temizlik malzemesi olarak kullanılmasıdır çünkü antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Evinizde temizlemek istediğiniz her yüzeyi beyaz sirke ile su karışımı kullanarak temizleyebilirsiniz. Kirli yüzeyi temizleyecek ve iz bırakmayacaktır. Ancak ardından durulamayı unutmayın.

hq720.jpg

KÖTÜ KOKULARA KARŞI TEMİZLEYİCİ OLARAK KULLANILABİLİR

Evinizde uzun süre kapalı olan alanlarda oluşan kokuyu gidermek için de beyaz sirkeye başvurabilirsiniz. Beyaz sirkeli bir bezle bu alanları silerseniz kokunun dağıldığını fark edeceksiniz.

EVİNİZİ BASNA BÖCEKLERDNE KURTULMAK İÇİN KULLANABİLİRSİNİZ

Beyaz sirke ve su karışımızı bir sprey şişeye doldurup karıncaların ve böceklerin evinize girdiği yerlere bu karışımdan sıkarsanız yaz günlerini kabusa çeviren böcek sorunu önlemiş olursunuz.

ÇELİKLERİNİZİ PARLATMAK İÇİN KULLANABİLİRSİNİZ

Mutfak eşyası olarak kullanılan çelik ürünler sık sık lekelenir ve parlatılmaya ihtiyaç duyar. Beyaz sirke ile ovduğunuz çelik tencereleriniz ve mutfak gereçleriniz kolaylıkla parlar. Temizledikten sonra durulamanız gerektiğini unutmamanız gerekir.

Kaynak: haberturk.com, cumhuriyet.com.tr

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar