MEB 'Türk öğrencilerin kayıt edilmesi yasaktır' dedi ama iktidara yakın isimlerin çocukları okullarda kayıtlı

MEB 'Türk öğrencilerin kayıt edilmesi yasaktır' dedi ama iktidara yakın isimlerin çocukları okullarda kayıtlı
Milli Eğitim Bakanlığı, "Fransız okullarına Türk öğrencilerin kayıt edilmesi yasaktır buna müdahale ettik" açıklaması getirdi ama iktidara yakın bir çok ismin çocukları bu okullarda eğitim görüyor

Gazetemiz Yazarı Nuray Babacan, Milli Eğitim Bakanlığı’nın Fransız okullarına “Din dersleri verilmediği” için müdahale ettiğini ve okulların statülerinin değiştirmek istemesi nedeniyle bakanlıklar arasında krize neden olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Babacan konuyla alakalı haberinde; hükümetin Fransız okullarında din ve ahlak dersi verilmesi, Türk müfredatının uygulanması ve MEB’e bağlı Türk öğretmenlerinin görev alması konusunda baskı yaptığını ifade etti.

Tüm bu iddialar gündemde yerini alırken Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın ve iktidara yakın gazetecilerin çocuklarının Fransız okullarında eğitim aldığı ortaya çıktı.

Bu haberlerin gündemde yer bulmasıyla birlikte MEB Fransız okularına ilişkin yapılan haberlere dair bir açıklama yaptı.

Açıklamada iddialar yalanlanırken, “Millî Eğitim Temel Kanunu hükümleri uyarınca Türk öğrencilerin bu yerlere kayıtlarının yapılması mümkün değildir” denildi. Ancak Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın çocuklarının Fransız okullarında eğitim aldığına ilişkin bilgilere cevap verilmedi.

'Türk öğrencilerin kayıt edilmesi ihlal'

Bakanlığın açıklamasında "Charl de Gaulle ve Pierre Loti gibi okullar, büyükelçilik okulu adı altında Anayasa ve Millî Eğitim Temel Kanunu'nu ihlal edecek şekilde Türk öğrenci almaktadır." denildi. Yasaya aykırı olduğu söylenerek bu durum hakkında tedbirler alındığı ifade edildi. Ancak Bakan Göktaş'ın çocuklarının dışında AKP'li ve MHP'li siyasetçilerin, iktidara yakın gazetecilerin çocuklarının da bu okullarda eğitim gördüğü biliniyor.

Hükümete yakın isimlerin çocukları bu okullarda eğitim görmesine rağmen bazı isimler Fransız okullarında manevi değerlere uygun eğitim verilemediğinden de şikayet etmekten geri durmuyor.

Öte yandan muhalefet ise Bakan Göktaş’a ve çocuklarını bu okullara kaydeden siyasetçilere eleştiriler getirmeye başladı.

Göktaş’ın “Dini ve manevi değerlerimizi çocuklarımıza aktarmamız lazım” sözü üzerinden yüklenen muhalefetten “çocukları Fransız okullarında okuyan biri bunları söyleyemez şeklinde” açıklamalar geliyor.

Bakanlığın gazetemize gönderdiği Tekzip metni ise şöyle:

Bir süreden beri MEB ile Fransız okulları arasındaki savaşın, öğrencileri mağdur edecek noktaya geldiği anlatılıyor.

"09.07.2024 tarihinde Gazete Pencere ve gazetepencere.com internet sitesinde yayımlanan “Bir bu eksikti: MEB, Fransız okuluna savaş açtı” başlığıyla verilen haber ve yapılan yorumlar, gerçeği yansıtmamaktadır.

Söz konusu yazıda özetle, “Milli Eğitim Bakanlığının, Türkiye’deki iki Fransız Okulunda din ve ahlak dersi verilmesi, Türk müfredatının uygulanması ve MEB’e bağlı Türk öğretmenlerinin görev alması konusunda baskı yaptığı” şeklindeki iddialar doğru değildir.

Bahse konu iddiaların doğruluğunu araştırmadan, konuya ilişkin Bakanlığımızın ilgili birimleriyle herhangi bir bilgi paylaşımı yapmadan söylentilere dayanılarak haber/yorum yapılması, gazetecilik meslek ilkeleriyle bağdaşmamaktadır.

Bilindiği üzere Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 42 ve 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu’nun 17'nci maddesine göre ülkemizdeki eğitim ve öğretim faaliyetlerinin devletin gözetim ve denetimi altında yürütülmesi gerekmektedir. Bu kapsamda resmî, özel ya da gönüllü her türlü kuruluşun eğitimle ilgili faaliyetleri Bakanlığımızın denetimine tabidir.

Ülkemizde Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında olmayan ancak bazıları büyükelçilik sınırları içinde olmak üzere faaliyet göstermekte olan yerler bulunmaktadır. 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu hükümleri uyarınca Türk öğrencilerin bu yerlere kayıtlarının yapılması mümkün değildir.

Yürürlükte olan mevzuatımıza göre Türk öğrencilerin devam etmesinin mümkün olmadığı, statüleri 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda belirlenmemiş bu yerlerin eğitim içeriği ile ilgili bir çalışmanın yürütülmesi söz konusu olamaz.

Gelinen noktada Bakanlığımızca, “büyükelçilik sınırları dışında faaliyet gösteren bu yerlerin ivedilikle büyükelçilik sınırlarına çekilmesi, bu yerlerde yalnızca misyon çalışanlarının çocuklarının öğrenimlerine devam etmeleri ve Türk öğrencilerin kayıtlarının yapılmaması” ile ilgili gerekli önlemlerin alınmasına yönelik çalışmalar yürütülmektedir.

Öte yandan ülkemizde Lozan Mektupları bağlamında faaliyet gösteren on iki yabancı okul bulunmaktadır. Bu okullardan 6’sı Fransız okuludur ancak köşe yazınızda Fransız okulu olarak yansıtılan söz konusu bu altı okul değil, büyükelçilik okulu adı altında Türk öğrencileri kayıt eden izinsiz yabancı okullardır. Bu kapsamda Charl de Gaulle ve Pierre Loti gibi okullar, büyükelçilik okulu adı altında Anayasa ve Millî Eğitim Temel Kanunu'nu ihlal edecek şekilde Türk öğrenci almaktadır.

Netice olarak Bakanlığımız birimlerince yapılan, Türk yasalarını ihlal eden söz konusu okulların faaliyetlerine ilişkin gerekli yasal tedbirleri almaktan ibarettir. İlgili mevzuat kapsamında var olmayan bir kurumun müfredatına müdahale olmayacağına göre din dersi dayatması gibi bir durum da doğal olarak mümkün değildir.

Kamuoyuna saygıyla arz olunur.

5187 sayılı Basın Kanunu’nun 14. madde hükmü gereğince gerçeğe aykırı olan haber içeriğine karşı düzeltme ve cevap hakkı çerçevesinde düzenlemiş olduğumuz metnin yayımlanmasını talep ederiz."

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar