Jerusalem: Hamas liderleri Türkiye'de gizli toplantı yaptı

Jerusalem: Hamas liderleri Türkiye'de gizli toplantı yaptı
İsrail kamu yayıncısı KAN'ın iddiasına göre, Hamas liderleri geçen hafta Türkiye'de gizli toplantı yaptı. Liderler, İsrail ile çatışmalarda atacakları bir sonraki adımları koordine etmek için geçen hafta Türkiye'de gizli...

İsrail kamu yayıncısı KAN'ın iddiasına göre, Hamas liderleri geçen hafta Türkiye'de gizli toplantı yaptı. Liderler, İsrail ile çatışmalarda atacakları bir sonraki adımları koordine etmek için geçen hafta Türkiye'de gizli bir toplantı yaptı

Geçtiğimiz hafta, İsrail basınında çıkan haberlere göre, Hamas liderleri Türkiye'de gizli bir toplantı gerçekleştirdi. The Jerusalem Post gazetesinin aktardığına göre, Hamas yetkilileri Türkiye'yi toplantı için özellikle seçmişlerdi, çünkü liderlerin burada bir araya gelmesinin güvenli olduğuna inanılıyordu.

Toplantının başkanlığını, Beyrut'tan katılan Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih El Aruri ve Katar'ın başkenti Doha'da yaşayan eski Hamas lideri Halid Meşal yapmış, pek çok Hamas yetkilisi de katılmıştı. Gazete, Türkiye'nin toplantı yerinin özellikle seçildiğini, çünkü liderlerin burada toplanmasının yeterince güvenli bulunduğunu belirtirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'i savaş suçları işlemekle suçladığını hatırlatarak bu tercihin önemine vurgu yaptı.

Hizbullah'ın rolü belirlenemedi

İddiaya göre, toplantının amacı, Hamas'ın İsrail ile devam eden çatışmasında bir sonraki adımlarını koordine etmekti. Hamas liderleri, savaştaki bir sonraki adımlarını ve Lübnan Hizbullahı'nın rolünü henüz belirlemediği ifade edildi. KAN, bir rehine takası anlaşmasının masada olabileceğini bildirdi.

Mısır'ın açıklamasına göre, İsrail ve Hamas yeni bir geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasına açık olmalarına rağmen, anlaşmanın uygulanması konusundaki anlaşmazlıklar devam ediyor.

'Güvenli bir ortamda görüşmek istediler'

İsrail basınına göre, Hamas liderleri toplantılarını üçüncü bir ülkede yapmayı ve teknolojik araçları kullanmamayı tercih etti. Çünkü güvenli bir ortamda görüşmek istedikleri ve İsrail istihbaratının sızmasını engellemek istedikleri belirtiliyor. İsrail iç istihbarat örgütü Şin Bet Başkanı Ronen Ba, daha önce yaptığı bir açıklamada, Hamas liderlerini dünyanın herhangi bir yerinde ortadan kaldıracaklarını ifade etmişti, ve Türkiye'den İsrail'e ciddi sonuçları olabileceği yönünde uyarı gelmişti.

Öne Çıkanlar