Fethullah Gülen'in yerine kim gelecek?

FETÖ lideri Fethullah Gülen hayatını kaybetti. Gülen'in hayatını kaybetmesiyle yerini kimin alacağı merak ediliyor.

Sosyal medya hesabı X’te yapılan açıklamada "Fethullah Gülen Hocaefendi bugün (20 Ekim) ruhunun ufkuna yürümüştür. Defin işlemleri ile ilgili ayrıntılı bilgi kamuoyu ile paylaşılacaktır” denildi. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Ebuseleme Gülen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla amcasının ölüm haberini doğruladı.

Ölüm haberinin hızla yayılmasının ardından Gülen'in yerine kimin geleceği gündem oldu.

Yerine kim gelecek?

Yaklaşık 40 yıldır Fethullah Gülen’i araştıran Ruşen Çakır, bu yapının geçmişte askeri darbelerle işbirliği yaparak güç kazandığını söyleyerek 1980 darbesi sırasında Gülen’in tutuklanmaması ve yurt dışına çıkması, yapıya yönelik koruma ve avantaj sağladığı görüşünü yineledi.

Örgüt içinde kolektif bir yönetim modeli oluşturulmaya çalışıldığı belirten Çakır, Gülen’in en güvenilir öğrencilerinden oluşan, akademisyen ve iş insanlarından meydana gelen 10 kişilik bir heyetin yönetimi üstlenebileceğini ifade etti. Ancak Çakır bu kolektif modelin uzun vadede sürdürülebilir olmayacağı görüşünde. “Heyet dağılır ve yapı parçalanır” yorumu dikkat çekti.

İki isim öne çıkıyor

Mustafa Özcan ve Abdullah Aymaz. Özcan’ın, finansal konularda etkili olduğu, yapının güçlü şirketlerini yönettiği biliniyor. Ancak Çakır, Özcan’ın liderlik vasfının daha az olduğuna işaret ediyor. Diğer yandan, Avrupa Sorumlusu Abdullah Aymaz, dini otorite olarak öne çıkan isimlerden biri olarak gösteriliyor. Aymaz’ın hareketin ideolojik çizgisini sürdürme çabası içinde olabileceğini belirtiyor.

Bölünme beklentisi

Gülen’in etkisini kaybetmesi durumunda yapının içindeki çatışmaların ve bölünmelerin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Çakır, hem iç çekişmelerin artması hem de dış müdahalelerin bölünmeyi hızlandırması ihtimali üzerinde duruyor.

Geçmişte, Said Nursi’nin vefatının ardından benzer şekilde hareketin bölünmesi ve farklı grupların ortaya çıkması, FETÖ yapılanmasının da geleceği için olası bir senaryo olarak değerlendiriliyor.

Fethullah Gülen’in sağlık durumundaki kötüleşme veya ölümü, örgüt içi ayrışmaların hızlanmasına neden olabilir ve yapının sürdürülebilirliği tartışmalı hale gelebilir.

FETÖ lideri Fetullah Gülen öldüFETÖ lideri Fetullah Gülen öldü

28 Şubat, 15 Temmuz, Bank Asya... FETÖ lideri Fethullah Gülen kimdir?28 Şubat, 15 Temmuz, Bank Asya... FETÖ lideri Fethullah Gülen kimdir?

Fetullah Gülen'in vasiyeti ortaya çıktı! Mezar yeri hazırlandı iddiasıFetullah Gülen'in vasiyeti ortaya çıktı! Mezar yeri hazırlandı iddiası

Sunucu Cansu Canan, Fetullah Gülen'in ölümünü böyle duyurdu: "Ateşi bol olsun"Sunucu Cansu Canan, Fetullah Gülen'in ölümünü böyle duyurdu: "Ateşi bol olsun"

Fethullah Gülen'in yerine kim gelecek?Fethullah Gülen'in yerine kim gelecek?

Fethullah Gülen kimdir?

28 Şubat sürecinde, dönemin Ankara Emniyet Müdürlüğü; Gülen ve örgütlenmesi hakkında bir rapor hazırladı. Rapora göre, Gülen bir örgütün lideriydi ve liderlik ettiği örgütün mensupları Türk emniyet birimlerine sızmıştı. Emniyet Genel Müdürlüğü bu raporu aldıktan 3 gün sonra, 21 Mart 1999'da; sağlık problemlerini sebep gösteren Gülen, Amerika Birleşik Devletleri'ne gitti. O tarihten itibaren Pensilvanya eyaletindeki Saylorsburg kasabasında yaşadı.

15 Temmuz darbe girişimi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içindeki cunta yapılanması tarafından 16 Temmuz 2016'da gerçekleştirilen darbe girişiminin emrini vermekle yargılanan Fethullah Gülen için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'li yetkililere "O zatı (Gülen'i) artık bize teslim edin" çağrısında bulundu.

Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı, 27 farklı suçlamadan dolayı, ABD'ye resmî olarak yedi kez Fethullah Gülen'in iadesi için talepte bulunuldu.

Fethullah Gülen, Türkiye Cumhuriyeti Devleti tarafından; "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "silahlı terör örgütü kurma ve yönetme", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükûmetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme", "devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından niteliği itibarıyla gizli kalması gereken bilgileri, siyasal veya askeri casusluk maksadıyla temin etme", "Cumhurbaşkanına suikast", "dolandırıcılık", "resmî belgede sahtecilik", "sınav sorularının çalınması", "usulsüz dinleme", "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama", "özel hayatın gizliliğini ihlal" suçlarını gerçekleştirmek ile suçlanmakta, ayrıca 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimin bir numaralı faili olduğu ifade edilmekte.

Ayrıca Fethullah Gülen, Fethullahçılar'ın darbe girişimi öncesi işlediği iddia edilen suçlar ve 15 Temmuz 2016 darbe girişimi olmak üzere hakkında açılan 45 davada bir numaralı sanık olarak hâlen yargılanmakta.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar