Fatih Altaylı kamuda tasarruf tedbirlerine: Aşağıya tasarruf yukarıya kaynak olacak

Fatih Altaylı, tasarruf tedbirlerini değerlendirdi; pratikte uygulanmasının zor olacağını dile getirdi. Tedbirlerinin sadece 3 yıl uygulanacağını ve ardından tekrar har vurup harman savrulacağını, çünkü 3 sene sonra seçim olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kamuda alınan tasarruf tedbirlerini madde madde açıkladı. Buna göre araç ve bina alımlarının durdurulmasından personel servislerine kadar birçok sınırlama uygulanacak.

İşte tüm kamunun uyması zorunlu olan tedbirler…

  • Kamuda taşıt sayısı ve standartları belirlendi.
  • Yabancı menşeili araç kullanımı sonlandırılacak.
  • İlerleyen aşamada taşıtlar ortak havuzda toplanacak ve kurumlararası kullanıma uygun hale getirilecek.
  • Kamuda deprem riski olanlar hariç yeni bina alımı ve yapımı 3 yıl süreyle durdurulacak.
  • Toplu taşıma olan yerlerde kamuda personel servisi uygulaması sonlandırılacak.
  • Kamuda istihdama sınırlama getirilecek. 3 yıl boyunda emekli olanlar kadar istihdam sağlanacak.
  • Kamuda yönetim kurulu ücretlerine sınırlama getirilecek.
  • Mobilya, tefrişat ve ofis donanımı gibi demirbaş alımları 3 yıl süreyle durdurulacak.
  • Kamu kurumlarının ajanda, takvim, plaket ve eşantiyon türü hediyeler vermesi yasaklanacak.
  • Kamu yatırımlarında önceliklendirilmeye gidilecek.
  • Gıda arzını artıran projeler, yeşil ve dijital dönüşüm ile OSB liman-demiryolu bağlantı projeleri önceliklendirilecek.

Gazeteci Fatih Altaylı, YouTube kanalında yeni açıklanan tasarruf tedbirlerini değerlendirdi ve bu tedbirlerin pratikte uygulanmasının zor olacağını dile getirdi.

Altaylı, tasarruf paketini komik bulduğunu ve kimse tarafından uygulanmayacağını belirtti. İktidar partisinin genel görüşünün, "Tasarruf yapacaksak neden iktidar olduk ki?" şeklinde olduğunu aktardı. Türk siyasi partilerinin eski bir gelenek olan talanı, fütuhat yapmak olarak gördüğünü ve seçim kazandıktan sonra da benzer bir talan durumunun yaşandığını ifade etti.

Ayrıca, tasarruf tedbirinin aslında aşağıdan yukarıya kaynak transferi olduğunu vurguladı. Altaylı'ya göre, büyük çoğunluk tasarruf etmeyecek ve bu tedbir, orta ve alt düzey memurlara uygulanacak, ancak torpilli olanlar bundan muaf tutulacak.

Fatih Altaylı'nın, bu şekilde uygulanan tasarruf tedbirlerinin mantıksız olduğunu ve gelecek için ciddi bir çözüm olmadığını belirttiği yorumlamasında şöyle konuştu:

''Gittiği yere kadar, bittiği yere kadar''

''Tasarruf paketini komik bulduğumu söylemeliyim. Zaten kimse ona uymayacak. Çünkü iktidar partimizin tepesinden tırnağına genel olarak hakim görüş şu; 'Tasarruf yapacaksak neden iktidar olduk ki?'. Türkiye'de iktidar olmak demek eski bir Türk geleneğini yaşatmak demektir. Eskiden Türkler fütuhat yapar ve orayı talan ederlerdi, bu da gelir olurdu. Şimdi fütuhatı seçim kazanmak olarak görüyor Türk siyasi partileri ve seçim kazandıktan sonrada bir talan durumu oluyor. Eğer uzun sürerse iktidar partisi talanın durumu da ol kadar büyük oluyor ve artık bu bir alışkanlık, hak haline geliyor. Tabi bir yerden sonra talan edecek bir durum kalmıyorsa işte böyle tasarruf tedbirleri açıklıyorlar ancak 'uymazlar'. Gittiği yere kadar, bittiği yere kadar.

''Aşağıya tasarruf yukarıya kaynak olacak''

Bu tasarruf tedbirini ben şöyle görüyorum; aşağıya tasarruf yukarıya kaynak olacak. 'Sen harcama ben harcayayım' olacak. 3 dev uçak, saraylar, otomobiller ve konvoylar gidiyor mu? Gitmiyor. Elbette bazıları bu tasarrufu gösterecektir ama büyük çoğunluğunun bu göstermeyeceğine eminim. İstanbul'da Huber Köşkü varken Tarihi Divanhane binasına Cumhurbaşkanı binasının yapılmasına ne gerek var? Makam arabaları... Kim vazgeçecek makam arabalarından. Ali Erbaş'ın tasarruf tedbirleri alındı diye Audi'den Mercedes'ten vazgeçeceğini düşünüyor musun? Bu tasarruf orta ve alt düzey memurlara uygulanır yine de hepsine değil torpilli olanlara derler ki 'Ahmet Bey'in ki kalsın'.

''O gün devede kulak olan şeye bugün muhtacız''

Zaten tasarruf edecek miktar devede kulak olacak. Bugün Türkiye'nin bütçesi ve harcamalarının yanında bu tasarruf tedbirlerinin pek bir önemi yok. Bu tedbirler kapsamında şu çok, bana göre de haklı bir biçimde eleştiriliyor; daha önce mevcut Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, CHP'nin makam aracı fazlalığına yakınmasına 'Devede kulak' demişti. Şimdi bugün devede ki kulağa muhtaç kaldığını anlıyoruz. O gün devede kulak olan şeye bugün muhtacız. Halbuki o gün önemseseydin bunu bugün bu hale gelmez, bu kadar düşmezdin.

''Tasarruf tedbiri sadece 3 sene uygulanır, çünkü sonra seçim var''

Bana garip gelen şu; tasarruf tedbirleri 3 yıl. 3 yıl sonra har vurup harman savrulur. Tasarruf tedbiri sadece 3 sene uygulanır. Neden, çünkü 3 sene sonra seçim var. Ardından seçim ekonomisine geçeceğiz. 3 sene sıkın sonra birden açılalım, millet 'bolluk geldi' desin ondan sonra tekrar tasarruf gerekiyorsa bakarız. Böyle saçma sapan şeyler olmaz kardeşim.''

Öne Çıkanlar