Erdoğan'dan anayasa çıkışı: İlk 4 maddeyle ilgili bizim açımızdan bir tartışma yok!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Yurtdışı Müteahhitlik Hizmetleri Başarı Ödülleri Töreni'nde konuştu.
HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun Anayasa'nın 4. maddesinin kaldırılmasına yönelik söylemlerinden sonra çıkan tartışmalara Erdoğan da katıldı. Erdoğan, "Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan bir tartışma yoktur" açıklamasında bulundu.
Erdoğan konuşmasında sık sık inşaat sektöründe eleştiriye maruz kaldıkları için muhalefete yüklendi. Muhalefetin beşli çete olarak adlandırdığı inşaat sektöründeki isimleri savunan Erdoğan, "maalesef ülkemizdeki ideolojik çevrelerin haksız eleştirilerine maruz kaldı kalıyor" ifadelerini kullandı.
Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:
"Türkiye'nin en güçlü olduğu alanların başında müteahhitlik geliyor. Dünyanın en büyük 255 firma arasında 8 firmamız bulunuyor. Çin'den sonra ilk sıradayız.
İnşaat firmalarını savundu, 'arkanızdayız' dedi
Bu yıl proje gelirlerinden firmaların aldığı payda kısmi bir düşüş oldu. Türk ekonomisinin lokomotif sektörlerinden olan inşaat sektörümüz maalesef ülkemizdeki ideolojik çevrelerin haksız eleştirilerine maruz kaldı kalıyor. Tenkit sınırlarını aşan neredeyse düşmanlık derecesine varan bir zihniyetle karşı karşıyayız.
Bugüne kadar inşaat sektörünün büyümesine gelişmesine yönelik attığımız her adımımız israf yaftası vurularak itibarsızlaştırılmaya çalışıldı. Müteahhitlik firmalarımızın özellikle yurt dışında yaptığı projeler görmezden gelindi.
Sizlerin başarısı ülkemizin başarısıdır, ülkemizin dünyadaki itibarına da büyük katkılar sağlıyorsunuz. Biz de hükümet olarak her ihtiyacınız da her meselenizde sizin yanınıza olmaya gayret gösteriyoruz. İş adamlarımızın, müteahhitlerimizin karşılaştığı sorunları sık sık dile getiriyoruz.
Müteahhitlik firmalarımızın bu başarıları Türkiye'nin itibarını vizyonunu, dış başarısını ortaya koymaktadır. Ekonomiden dış politikaya geniş bir yelpazede atılımlar yaptık, yapıyoruz.
Kimseyi ürkütmeyelim diyerek uzun yıllar Türkiye'nin dış politikada atılım yapmamasının faturasını ekonomi, dış ticaret ve yatırımlar başta olmak üzere ödedik, hala daha ödüyoruz. 2002'den bu yana köklü bir değişime gittik.
Komşularımızla ilişkimizi güçlendirdik. Afrika açılımından Latin Amerika açılımına kadar yeni köprüler kurduk. Bu açılımların meyvelerini her alanda topladık.
Nereden nereye...
Son 20 yılda ekonomimiz ortalama yüzde 5,4 büyüdü. Milli gelirimiz tarihimizde ilk kez 1,1 trilyon doları aştı. Neredeydik bakın şimdi neredeyiz. Uluslararası yatırımlarda 270 milyar dolar sınırına yaklaştık. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde göz kamaştıran bir başarı yakaladık. Her kıtayla hemen her ülkeyle ekonomik ilişkilerimizde kat be kat artış yaşandı.
Dış politikaya ilişkin eleştiriler
Bugün 261 yurt dışı temsilcilikle dünyanın en geniş 3. ağına sahip ülkesiyiz. Başarı örneklerini daha da çoğaltabiliriz. Dış politikada tüm bu atılımları yaparken çok sık eleştirilere maruz kaldık. Hiçbir temeli olmayan eksen kayması tartışması bunlardan biriydi. Türkiye batıdan uzaklaşıyor bunlardan biriydi. Avrupa'yla köprüleri atıyor bunlardan biriydi. Çoğu saçma sapan bir sürü iddialarla uğraştık uğraşıyoruz.
Anayasa tartışmaları
Mevcut Anayasa'nın Türk demokrasisine yakışmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Maksimalist yaklaşımların sürece zarar verdiğini düşünüyoruz. Şiddeti teşvik etmediği hakarete varmadığı sürece katılmasak ya da doğru bulmasak dahi siyasette farklı fikirlere müsamaha ile yaklaşmak zorundayız.
Anayasa'nın ilk 4 maddesiyle ilgili bizim açımızdan bir tartışma yoktur. Özellikle Cumhur İttifakı'nın böyle bir derdi yoktur. Biz mümkün olan en geniş mütabakatla yeni Anayasa sürecini yönetmek tarafındayız."
Kaynak:Haber Merkezi