Emniyet araştırdı: Yargıtay üyesi Kocaman'ın ismi Kaplan davasında!

Emniyet araştırdı: Yargıtay üyesi Kocaman'ın ismi Kaplan davasında!
Ayhan Bora Kaplan davasında adı Eylül 2023'te anılmaya başlanan Ankara eski Başsavcısı, Yargıtay üyesi Yüksel Kocaman hakkındaki iddiaların KOM tarafından araştırıldığı ve isminin delillerle birlikte dosyaya girdiği ortaya çıktı.

Ayhan Bora Kaplan davasına ilişkin yaşanan gelişmeler kamuoyunun gündeminde yer tutmaya devam ediyor.

Soruşturma esnasında gizli tanıkların AKP’li isimler hakkında söylediği ifadelerle dosya siyasetinde gündemine girdi.

Elektronik kelepçeli olmasına rağmen yurt dışına kaçan soruşturmanın gizli tanığı Serdar Sertçelik’in ifşaatları sonrasında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli 17-25 Aralık benzetmesi yapmış yargının hızla konuyu ele almasını istemişti.

Bahçeli’nin bu çağrısından sonra emniyet içinde Ayhan Bora Kaplan’ı gözaltına alan şube müdürleri dahil bir çok polis memuru gözaltına alındı. Daha sonra Organize Suçlardan Sorumlu Ankara Emniyet Müdür Yardımcısı Murat Çelik, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan ve komiser Ufuk Gültekin’in Sertçelik’in ifadeleri doğrultusunda tutuklandı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise olaya ilişkin müfettiş görevlendirdi. Müfettişler ise soruşturmalarını tamamlayıp dosyayı yargıya teslim etti.

Tüm bunlar yaşanırken Ayhan Bora Kaplan soruşturmasına ilişkin dikkat çekici bir detay daha ortaya çıktı.

Kobane soruşturmasını başlatmasıyla tanınan ve düğünü sonrası helikopter ile balayına gittiği için eleştirilere maruz kalan eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı ve Yargıtay üyesi Yüksel Ataman dosyaya dahil edildi.

Müyesser Yıldız’ın haberine göre savcılık talimatıyla KOM polislerinin Erdoğan’a yakınlığıyla bilinen Kocaman’ı araştırdığı ortaya çıktı.

Yüksel Kocaman, Erdoğan’ın Pınarhisar Cezaevi’nde kaldığı sıralar cezaevinin savcısı, 2017-2020 yılları arasında Ankara Cumhuriyet Başsavcısı oldu, 2020’den sonra da Yargıtay üyeliğine seçilmişti.

Serdar Sertçelik’in Ekim 2023’ten ifadesindeki Kocaman’ın yeri

Serdar Sertçelik, 9 Ekim 2023’te gizli tanık olarak verdiği 19 sayfalık ifadesinde Yüksel Kocaman, Ayhan Bora Kaplan ve iki kişinin, bir firma sahibinin tahliye olması için 3 milyon dolar aldığını söyledi.

Suç örgütü elebaşı Ayhan Bora Kaplan’ın tüm nakliye işlerinin Yüksel Kocaman’ın gayrı resmi ortağı olduğu şirket tarafından yapılması için talimat verdiğini belirtti.

Ayrıca Kaplan’ın, Kocaman’ın evinin tadilatlarını yaptırdığını ve mobilyalarını döşettiğini ve BMW 5.20 marka araç hediye ettiğini aktardı.

Kocaman hakkında deliller toplandı

Ayhan Bora Kaplan davasını yürüten savcısının gizli tanığın verdiği ifadelerden sonra 8 Kasım 2023’te KOM’a “ivedi önemli” damga ile bir yazı göndererek, “delil toplama işlemine esas olmak üzere” bu gizli tanığın ifadesinin “titizlikle incelenerek gerekli araştırmanın yapılmasını” istedi.

Polisin 5 aylık araştırması sonrası iddianame kabul edilerek Bora Kaplan’ın soruşturmasına başlanmıştı.

Emniyet, 199 sayfalık bu araştırma tutanağını 24 Nisan’da dava dosyasına eklenmek üzere Mahkeme’ye gönderdi. Söz konusu tutanağın altında, Serdar Sertçelik’in anlattıklarından sonra geçtiğimiz günlerde gözaltına alınan ve itirafçı olup yurtdışı çıkış yasağıyla serbest bırakılan KOM Şube Müdürü Kerem Gökay Öner’in imzası vardı.

KOM, Serdar Sertçelik’in ifadesinde yer alan Yüksel Kocaman ile ilgili, gayri resmi ortaklı bir şirketi olduğunu ve Bora Kaplan’ın Kocaman'ın evinin tadilatını ve mobilyalarını yaptırdığı, Kocaman’a BMW aldığı, iddialarını tek tek araştırmış.

Polisler yaptıkları araştırmada Kocaman’ın ortağı olduğu iddia edilen şirketle ilgili, sistem üzerinde yaptığI araştırmalarda “F.K., H.K., ve Y.K. isimli şahısların şirket ortakları olduğu, Yüksel Kocaman’ın ise 22.12.1992-23.07.2008 tarihleri arasında şirket ortağı olduğu yapılan kapalı kaynak araştırmalarından tespit edilmiştir.” denilip MASAK’tan alınan veriler ve para hareketlilikleri gösterildi.

Kocaman hakkındaki iddialar bitmiyor!

Bora Kaplan’ın talimatıyla 2020’de Kocaman’ın villasına alınacak mobilyaların çizimini yaptığı öne sürülen mimar ile mobilyaları temin eden ve dekorasyonu yaptığı söylenen kişilerin “bilgi sahibi olarak” ifadeleri alındı.

Bu kişilerden ikisi açıkça Yüksel Kocaman’dan “Başsavcı” diye söz edip ödemeyi Bora Kaplan’ın yaptığını anlattı. Bu ifadelerden sonra da “tespit” başlığı altında söz konusu kişilerin verdiği bilgiler özetlendi, tarif edilen villanın Yüksel Kocaman’a ait olduğu vurgulandı. Dahası, villanın uydu görüntüsü dosyaya konularak, “Yüksel Kocaman ikamet adresi” diye yazıldı.

Bora Kaplan’ın Kocaman’a BMW 5.20 M marka araba hediye ettiği iddiasına ilişkin ise bunun için de M7 kod Serdar Sertçelik’in ismini verdiği oto galerisinin sahibi M.A.’nın ifadesine başvuruldu.

M.A. Yüksel Kocaman’ın BMW 3.20 marka aracını, üstüne 150 bin lira alarak BMW 5.20 ile takas ettiğini, bu işlemleri Kocaman’ın korumalarının gerçekleştirdiğini, 7 ay sonra da bu aracı, üstüne 210 bin lira alarak Land Rover marka araçla takas ettiklerini, Land Rover’in o dönemki fiyatının 1 milyon 200 bin lira olduğunu, işlemleri yine Kocaman’ın korumalarının yaptığını, aradaki farkın Kocaman’ın eşinin banka hesabından kendisinin şirket hesabına aktarıldığını anlattı.

Öne Çıkanlar