Emeklilik sistemi değişiyor mu ? Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC dönüşünde konuştu

Emeklilik sistemi değişiyor mu ? Cumhurbaşkanı Erdoğan, KKTC dönüşünde konuştu
Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dönüşü sırasında uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, emeklik sistemindeki köklü değişiklik iddialarına yanıt verdi.

Gazete Pencere

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti dönüşü sonrası uçakta gazetecilerin gündeme ilişkin sorduğu soruları yanıtladı.

Erdoğan, dış politika ve emeklilere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz günlerde AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli aylığının 12 bin 500 TL’ye çıkarılacağını belirtmiş, muhalefet de yapılan zamma, “en düşük emekli aylığı asgari ücret kadar olmalı” diyerek itiraz etmişti.

Erdoğan, muhalefetten gelen eleştirilere, “Düşünmeden, görüşmeden, konuşmadan ‘asgari ücret 17 bin’ diyor. Bunların sırtında maalesef küfe yok. Biz ölçüyoruz, biçiyoruz. Nasıl bu işi ekonomik dengeleri bozmayacak biçimde götürürüz? Buna bakıyoruz, adımlarımızı da buna göre atıyoruz” diyerek yanıt verdi.

Uçaktaki gazeteciler Erdoğan’a emeklilik sisteminin tümden değişeceğine ilişkin iddiaları hatırlattı, bir hazırlık var mı diye sordu. Cumhurbaşkanı detaylara girmedi, soruya dolaylı yanıt verdi. Abdullah Güler “ne söylediyse gündemimizde o var” dedi.

Abdullah Güler, Cumhurbaşkanı’nın işaret ettiği açıklamasında en düşük emekli maaşının 12 bin 500 liraya çıkarılacağına ve vergi sisteminin adaletli hale getirilmesi için yapılacak düzenlemeyi anlatmıştı. Yani emeklilik sisteminin değişeceğine dair bir açıklamada bulunmamıştı.

Erdoğan’da Güler’e atıf yaparak bu konunun gündemlerinde olmadığının mesajını verdi.

“Miçotakis’in bu bakanına haddini bildirmesi lazım”

Cumhurbaşkanı, Yunanistan Savunma Bakanı’nın “Kıbrıslı Türklerin utanç şenliklerini ve işgalci Türk Ordusu’nun yarım asırdır Kıbrıs’ta hukuk dışı varlığını en kesin şekilde kınıyoruz” açıklamasına tepki gösterdi, “Zaman zaman Yunanistan’daki popülist figürlerin bu tür söylemlerle iki ülke arasındaki ilişkileri dinamitleme gayretlerine şahit oluyoruz. Biz Yunanistan ile iyi komşuluk anlayışıyla ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Tabii bu durum, böylesi hezeyanlara sessiz kalmamızı gerektirmiyor. Herkesin çok iyi bildiği gibi Türkiye, Kıbrıs Barış Harekatı’nı adından da anlaşılacağı gibi barış için yapmıştır ve bu müdahale neticesinde huzur tesis edilmiştir. Son NATO zirvesinde Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ile konuştum. “Aynı gün ben Kuzey Kıbrıs'ta bulunacağım, orada Kuzey Kıbrıs halkına hitap edeceğim. Öğrendiğime göre siz de Güney’de olacakmışsınız, orada hitap edecekmişsiniz. Herhalde birbirimizi rahatsız edecek herhangi bir açıklama yapmayız” dedim. O da benim gibi düşündüğünü söyledi. Fakat Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias ne yazık ki; farklı bir havada, belli ki Miçotakis ile yaptığımız görüşmeden haberi yoktu, ileri geri açıklamalar yaptı. Onun bir defa kalkıp da Türklerin orada işgalci olduğunu söylemesinden daha densiz, edep dışı bir ifade olamaz. Dolayısıyla, Sayın Miçotakis’in bu bakanına haddini bildirmesi lazım. Bizim çok daha fazla konuşmamıza zaten gerek yok. Konuşacaklarımızı bugün zaten konuştuk. Yolumuza da aynen devam ediyoruz” dedi.

“Onlar askeri üs yapıyor, biz siyasi üs yapıyoruz”

Erdoğan’a Rum kesiminde asgari üst kurulacağına ilişkin haberler soruldu. Cumhurbaşkanı, “onlar askeri üs kurar biz siyasi üs” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda Ada’da Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı binasıyla, Kuzey Kıbrıs Parlamento binası inşaatı yapıyoruz. Onları bir göreyim, durum nedir dedim. Her ikisi de muhteşem birer bina oluyor. Allah nasip ederse en geç Kasım ayı ortalarında bitecek. Bu iki bina, başkanlık binasıyla parlamento binası bittiği zaman, yanında da oraya hizmet verecek gayet güzel bir mescit yapılıyor. Herhalde bu üslerden daha önemli bir şey yok. Onlar askeri üs yapıyor, biz siyasi üs yapıyoruz. Çalışmayı en güzel şekilde devam ettireceğiz. Bu arada, tekrar bir kontrole gidip inşaat ne durumda onu görmem lazım. Gördüğüm kadarıyla Kıbrıs taşından hakikaten muhteşem bir eser meydana geliyor”

“Yapacağımız çok ilginç çalışmalar var”

Amerika seçimlerindeki adaylara ilişkin soruya da yanıt veren Erdoğan, Bu konuya şimdi girmem pek doğru olmaz. Çünkü yapacağımız çok ilginç çalışmalar var. Geçen hafta çarşamba günü Macar Başbakanı Viktor Orban konuğumuzdu. Görüşmemizden sonra da “Trump'la bir akşam yemeği yiyeceğiz” dedi. Bu arada aynı zamanda da NATO zirvesi devam ediyordu. Ertesi gün Viktor Orban’ı yoğun bir şekilde eleştirmeye başladılar. “Yok şöyle dedi, yok böyleler, biz Viktor'un dediklerine katılmıyoruz, söyledikleri doğru şeyler değil” dediler. Sayın Orban malum Moskova'ya gitti, eleştirdiler. Çin'e gitti aynı şekilde eleştirdiler. Ardından Şuşa'daki toplantıya katıldı, eleştirdiler. Şimdi de Macaristan’ı AB dönem başkanlığından nasıl alırız, bunun hesabı içindeler. Bize de düşen şu anda sabır. Bu sabırla birlikte de inşallah gereğini vakti saati geldiğinde birlikte yaparız. Sayın Trump ile kendisine yapılan suikast girişimini konuştum. Kendilerini alçakça saldırı karşısında demokrasinin yanında durmaları nedeniyle tebrik ettim. Biz demokrasinin tarafındayız ve ülkelerin geleceklerine halkların özgür iradelerinin karar vermesinden yanayız” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Gazete Pencere

Öne Çıkanlar