DEM Parti İmralı heyetinin görüşme trafiği sürüyor

DEM Parti İmralı heyetinin görüşme trafiği sürüyor
DEM Parti İmralı heyetinin siyasi partilerle görüşmeleri bugün sabah saatlerinde CHP ile başladı. DEVA Partisi ile devam etti. DEVA Partisi ile yapılan görüşme yaklaşık 2 saat sürdü. Yeniden Refah Partisi ile görüşme başladı.

Gazete Pencere - DEM Parti'nin İmralı heyeti, siyasi partilerle görüşme trafiğini sürdürüyor.

MHP, Gelecek Partisi ve AKP’nin ardından CHP ile bir araya gelen heyeti, TBMM’de CHP Genel Başkanı Özgür Özel kapıda karşıladı.

CHP lideri Özgür Özel ile İmralı heyetindeki Pervin Buldan, Ahmet Türk ve Sırrı Süreyya Önder'in görüşmesi 90 dakikadan fazla sürdü.

CHP lideri Özgür Özel Meclis’teki odasında DEM Parti’nin İmralı heyetini ağırladı. Özel görüşme sonrası açıklamasında, heyete sürece yönelik 4 ayrı talebini sıraladı. Bu talepler özetle şöyle: komisyon, şeffaflık, şehit aileleri ve gaziler ve anayasa…

chp.jpg

CHP lideri Özel “Komisyon” talebiyle ilgili “Bundan sonraki süreçte atılacak tüm adımlar için Meclis'teki tüm partilerin içinde olduğu güçlü bir komisyon çalışmasına ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

“Şeffaflık” isteyen Özel “Buradan sonra atılacak tüm adımların hem demokratik hem yasal adımlar olması gerektiğini, şeffaf yürütülmesi gerektiğini önemsiyoruz” dedi.

Şehit aileleri ve gazilerin dışlanmaması gerektiği talebini ise Özel “Şehit aileleri ve gazilerin de bu süreçte rencide edilmeden, dışlanmadan, endişeleri, korkuları, duyguları göz önüne alınarak ve onların da sürecin içinde sözlerini söyleyebilecekleri mekanizmaların oluşturulmasına yönelik önerilerimizi de ifade ettik” sözleriyle anlattı.

CHP lideri Özel’in bir başka talebi ise anayasa konusundaydı. Özel “Toplumun da acaba birtakım siyasi çıkar ilişkileri var, bu iş bir anayasa değişikliğinin ilk adımları mıdır gibi bir noktada da bu ihtimali tamamen dışlayan bir sürecin içinde olunması gerektiği noktasındaki mutabakatımızı da memnuniyetle görmüş noktadayız” dedi.

Özgür Özel'in konuşmasından satır başları:

"İçinde bulunduğumuz sürece dönük olarak ilk baştan beri Türkiye'nin 50 yıldır süren sorununun çözümü için atılacak her türlü adıma katkı sağlayacağımızı değerli heyetimizle de paylaştık.

Bugün ve bundan sonraki gördüğümüz endişelerimizi olumlu olumsuz olarak dile getirdik.

Bizim tarihsel tutarlılığımız böyle bir süreci Meclis odaklı ilerlemesi gerekliliğidir. Bundan sonraki süreçte Meclis'te tüm siyasi partilerin olduğu komisyonda çalışılması gerektiğini ifade ettik. Tolumun hiçbir kesiminin dışlanmadığı önerilerimizi ifade ettik. Bundan sonra Türkiye'nin barışına yönelik atılacak adımlarda hiçbir siyasi çıkar pazarlık beklenti olmaksızın Türkiye'de bütün vatandaşların gelecek umutlarını güçlendirmeyi önemsiyoruz.

Süreç şeffaf yönetilmeli

Ben hem ziyaretleri için hem de bundan sonra Türkiye'nin barışına yönelik olarak atılacak adımlarda hiçbir siyasi çıkar, pazarlık, beklenti olmaksızın esas olanın Türkiye'nin, hep birlikte Türkiye'deki bütün vatandaşların hep birlikte gelecek umutlarını yükseltmek, akan gözyaşlarını durdurmak, kanı durdurmak noktasında ifade edilen iradeyi önemsiyoruz.

Buradan sonra atılacak tüm adımların hem demokratik hem yasal adımlar olması gerektiğini, şeffaf yürütülmesi gerektiğini önemsiyoruz.

Anayasa değişikliğine kapıları kapattı

Ayrıca toplumun da acaba birtakım siyasi çıkar ilişkileri var, bu iş bir anayasa değişikliğinin ilk adımları mıdır gibi bir noktada da bu ihtimali tamamen dışlayan bir sürecin içinde olunması gerektiği noktasındaki mutabakatımızı da memnuniyetle görmüş noktadayız."

Sırrı Süreyya Önder'in konuşmasından satır başları:

"Değerli başkanın endişelerini dinledik. Endişeler verilen destekten daha da fazlasıdır. Hepsine kulak kesilmek ve çareler bulmak zorundayız. Evlatlarımıza barış içinde bir ülke borcumuz var. Ve bunu da hep birlikte toplum olarak sağlayacağımız güvencesiyle başta genel başkan olmak üzere herkese teşekkür ediyoruz."

DEM Parti heyetinin DEVA Partisi ile görüşmesi

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve DEM Parti heyeti görüşme sonrasında yaptıkları açıklamada görüşmenin olumlu geçtiğini aktardılar.

Babacan'ın açıklamaları şöyle:

"1 Ekim tarihinden bu yana ülkemizde yeni bir iklim var. Biz bu süreçteki çözüm gayretlerinin değerli olduğunu düşünüyoruz ve çözüm için atılacak her bir adımı çok değerli buluyoruz. Önümüzdeki dönemde izlenecek yol haritalarını bilmek ve çalışmaları detaylandırmak gerektiğini düşünüyoruz. Bizim için bu konudaki en önemli şey samimiyet. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu konuda nerede durduğunu bilmiyoruz. Evet Meclis çok önemli ama mevcut yönetim sistemimiz nedeniyle Erdoğan'ın nasıl bir tavır alacağı çok önemli."

Sırrı Süreyya Önder ise "Çok güzel bir kabul gördük. Karşılıklı görüşerek ancak oluşabilecek en geniş ortak mutabakat yapabileceğimizi düşünüyorum. Geçmişten çıkardığımız ders budur. Toplumun her kesimine ulaşabilmenin yolu budur. Dün ne dediysek bugün aynı noktadayız. Ahmet Türk de heyetimizdedir. İmralı kısmına da katılacaktır ama ne zaman bilmiyoruz. Selahattin Demirtaş ile ilk fırsatta görüşeceğiz, muhtemelen bu hafta içinde" diye konuştu.

Yeniden Refah Partisi ile görüşme 16.05 sularında başladı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar