Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Albayrak Grubu’na yeni imtiyaz! Proje giderleri kamu bütçesinden karşılanacak!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Albayrak Grubu’na yeni imtiyaz! Proje giderleri kamu bütçesinden karşılanacak!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yakın arkadaşı Nuri Albayrak'ın aile şirketi olan Albayrak Grubu'nun "özel endüstri bölgesi" olarak ilan edildiğini duyurdu. Bu imtiyaz ile Albayrak Grubu'nun proje giderleri kamu bütçesinden karşılanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yakın arkadaşı Nuri Albayrak ve ailesine ait Albayrak Grubu’nun bir üyesi olan Varaka Kağıt Şirketi için yeni bir düzenleme yaptı.

Birgün Gazetesi'nden İsmail Arı'nın haberine göre, Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Varaka Kağıt’ın faaliyet göstereceği Bursa Orhangazi’deki bir alan, “özel endüstri bölgesi” olarak ilan edildi.

Bu düzenleme kapsamında, Albayrak Grubu’na sağlanacak imkânlar oldukça kapsamlı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın açıklamasına göre, “özel endüstri bölgesi” statüsü altında, Hazine arazileri 49 yıllığına Albayrak Grubu’na tahsis edilecek. Ayrıca, devlet eliyle yurttaşlara ait araziler kamulaştırılacak ve altyapı ile proje giderleri kamu bütçesinden karşılanacak. Şirketler, ruhsat, emlak ve damga vergilerinden muaf tutulacak ve Cumhurbaşkanı kararıyla ek teşvikler de sağlanabilecek.

Sağlanan ayrıcalıklar şu şekilde sıralanıyor:

  • "Altyapı masrafları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından karşılanacak,
  • Devlet, şirketler için yurttaşların arazilerini kamulaştıracak,
  • Plan ve projeler Bakanlık tarafından onaylanacak,
  • Ruhsat ve izinler Bakanlık tarafından verilecek, şirketler harç bedeli ödemeyecek,
  • Hazine arazileri 49 yıllığına tahsis edilecek,
  • Bölgedeki tüm binalar emlak vergisinden muaf olacak,
  • Damga vergisi de alınmayacak,
  • Cumhurbaşkanı ek teşvikler belirleyebilecek"

Bu düzenleme, daha önce benzer ayrıcalıklar sağlanan diğer "özel endüstri bölgeleri" ile birlikte listede yer alıyor. Bu bölgeler arasında Adana’daki Ceyhan Enerji Endüstri Bölgesi, Konya Karapınar Enerji Endüstri Bölgesi, Zonguldak’taki Filyos Endüstri Bölgesi, Niğde Bor Enerji Endüstri Bölgesi, İstanbul Silivri Endüstri Bölgesi ve Hatay, Adana ve Osmaniye’deki Cebelitarık Erzin Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi bulunuyor. Bu bölgeler, Cumhurbaşkanlığı sarayları ve şehir hastanelerini inşa eden Rönesans Holding, enerji projeleriyle tanınan Kalyon Holding, Tosyalı Holding gibi yandaş şirketler tarafından işletiliyor.

Kaynak:BirGün

Öne Çıkanlar