Ayhan Bora Kaplan kamu bankalarından teminatsız kredi çekti mi? "Sadece Halkbank değil Vakıfbank da işin içinde"

Ayhan Bora Kaplan kamu bankalarından teminatsız kredi çekti mi? "Sadece Halkbank değil Vakıfbank da işin içinde"
Halkbank'tan Ayhan Bora Kaplan'ın şirketlerine teminatsız bir şekilde 700 bin TL kredi verildiği iddia edilmişti. İYİ Partili Turhan Çömez sadece Halkbank'ın değil Vakıfbank'ın da işin içinde olduğunu iddia etti.

Leyla Aydoğan

Türkiye günlerdir Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında yaşanan gelişmeleri konuşuyor.

Soruşturma genişledikçe basit bir organize suç örgütü operasyonu olarak başlayan süreç, Ayhan Bora Kaplan’ın siyasi bağlantılarının dosyaya girmesiyle farklı boyut kazandı.

Elektronik kelepçe takılı olmasına rağmen yurtdışına kaçan davanın gizli tanığı Serdar Sertçelik’in polis müdürlerinin kendisine AKP’li isimlerin dosyaya girmesi için baskı uyguladığı iddiası Ankara Emniyeti’nde depreme neden oldu.

İçişleri Bakanlığı’nın da devreye girmesiyle Ankara Emniyeti’nde operasyon düzenlendi. Operasyonlarda içlerinde Organize Şube müdürleri ve komiserlerin de olduğu polisler tutuklandı.

Sertçelik’in iddialarına konu olan AKP’li isimlerin kim olduğu bugün ortaya çıktı.

Sertçelik’in iddiaları sonrası hakkında soruşturma başlatılan Ankara Emniyeti Organize Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan’ın ifadesindeki isimlerden birinin eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bir diğerinin ise Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan olduğu ortaya çıktı.

Arslan’ın isminin dosyada geçmesinden sonra Ayhan Bora Kaplan'ın kamu bankalarından 700 milyon TL teminatsız kredi aldığı iddiaları tekrar gündeme geldi.

O iddiayı kamuoyuna açıklayan İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez. Doğrudan Halkbank Genel Müdürü'ne bir ithamda bulunmadığını belirterek konuyla ilgili Bakan Şimşek’e verdiği soru önergelerinden sadece bir tanesine “Müşteri sırrıdır cevap veremeyiz” şeklinde cevap verdiğini aktardı.

Çömez’in iddiası

Çömez’in iddiasına göre Ayhan Bora Kaplan suç örgütü, Koray Özdöl aracılığıyla Halk Bankası'nda KOBİ kredilerinden sorumlu konumda olan Kubilay Özdöl'ü kullanarak, Kredi Garanti Fonu'nun desteğiyle teminatsız verilen kredilerden 700 milyon lira çekti.

Bu olaydan sonra Halkbank Ankara 1. Bölge Koordinatörü Kubilay Özdöl İçişleri Bakanlığı’nın talebi ile açığa alındı. Ancak yetkililer tarafından Ayhan Bora Kaplan’ın Halkbank’tan teminatsız kredi çekip çekmediğine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Kubilay Özgöl ise, Ayhan Bora Kaplan’a yakınlığıyla bilinen Muhammet Sağ’ın kafasına silah dayayarak çekler imzalattığı iddia edilen Koray Özdöl'ün kardeşi.

Çömez: Halkbank ile sınırlı değil Vakıfbank’ta da var

İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, yaşanan gelişmelerden sonra olayın sadece Halkbank ile sınırlı olmadığını belirterek Vakıfbank’ta da aynı süreçlerin yaşandığını iddia etti.

Çömez “Ben bunlara dair soru önergeleri verdim. Sadece 1 tanesine yanıt verildi Sayın Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından. Onda da “Müşteri sırrıdır cevap veremeyiz” dendi. Oysa bu kredi süreçlerinin arkası iyi araştırılsa bir skandalın bütün boyutları ortaya çıkacak” ifadelerini kullandı.

Krediler ABK’nın şirketlerine yasal yollarla verilmedi

Çömez iddiasını genişleterek kredilerin yasal yollarla verilmediğini belirtti. Çömez devamında şu ifadeleri kullandı:

Bu şirketlerin kredibiliteleri ve geçmiş referansları yok ve buna rağmen herhangi bir teminat göstermeden kredi skoru yetersiz olan şirketlere ‘birileri’ devreye girerek büyük miktarda kredi verilmiştir. Ve bu krediler artık geri ödenmiyor. Buradan ülke yüz milyonlarca lira zarar etmiştir. Bunun arkasında bürokratlar var bunun arkasında siyasetçiler var. Hatta arkasında bulunan kimi banka yöneticilerinin görevlerinden istifa edip şu anda Dubai’ye gittiklerini de biliyorum.

Sadece ABK davası değil Sinan Ateş davası da tüm boyutlarıyla ortaya çıkarılmalıdır

Türkiye’nin arınması için ve tam manasıyla bu kirlilikten kurtulması için her şeyin üzerine şeffaflıkla gidilmesi lazım. Ve sadece Ayhan Bora Kaplan değil Sinan Ateş davasının da tüm boyutlarıyla ortaya çıkartılması açıklığa çıkartılması Türk demokrasisi için vazgeçilmez şarttır.

Bu süreci takip etme sorumlusu biz değiliz, Emniyet Müdürlüğüdür, Adalet Bakanlığıdır. Biz sadece millet iradesinin tecelli ettiği mecliste yasama ve denetleme faaliyetini hayata geçirmeye çalışıyoruz.”

Öne Çıkanlar