Artvin'de turizm tesisi için ağaç kıyımına karşı köylüler direnişe geçti: Katliama ortak olmayacağız

Artvin Borçka'daki ormanlık alanda turizm tesisi projesi için ağaç kesimine yöre halkı ağaya kalktı. Ağaçlardaki kesim damgalarını söken köylüler, katliama ortak olmayacaklarını söyledi.

Artvin'in Borçka ilçesinde ormanlık alanda ağaçların kesilerek turizm tesisi yapılmasına karşı çıkan yörenin gençleri bölgede direnişe geçti.

Ağaçların damgalarını sökerek talana izin vermeyeceklerini belirten köylüler, projenin durdurulması için çağrıda bulundu.

ANKA'nın haberine göre; Borçka'ya bağlı Çifteköprü köyü Cankurtaran mevkiinde iki gün önce Borçka Orman İşletme Müdürlüğü turizm tesisi amaçlı proje nedeniyle damgalama işlemi yaptı.

Bölge halkının tepkisini çeken işlem sebebiyle Çifteköprü'de yaşayan Ali Şükrü Kibar ile Dursun Ali Koyuncu kesilecek ağaçların damgalarını söktü ve konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklama sonrası gözaltına alınan Kibar ve Koyuncu savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakıldı.

Borçka Orman İşletme Müdürlüğü tarafından damgalanan ağaçların damgalarını sökmek için bir araya geldiklerini söyleyen Çifteköprülü gençler 'yapılan katliama ortak olmayacaklarını' vurguladı.

"Burayı daha önce taş ocağı için istediler"

Çifteköprü halkından Dursun Ali Koyuncu projenin yapılması için kara propaganda yapıldığını söyledi. Projeye köylülerin karşı olduğunu ve Çiftepınar mahallesinin gençleri olarak projeye izin vermeyeceklerini söyleyen Koyuncu, "Çünkü derdi turizm olan oturur turizmin nasıl yapacağını planlar. Turizm il müdürüyle görüştük ve böyle bir plandan haberi yok. Hiç kimsenin bu turizm planından haberi yok, bölgenin turizm destinasyonu yok ama burada sözde turizm yapılıyor. Burayı daha önce taş ocağı için istediler dava açtık, kazandık, vermedik. O zaman da bizden otel yapmak için istediler ve dediler ki ‘Madem taş ocağı için vermiyorsunuz otel için verin’ dediler. Hatta bu projeyi size verelim dediler ama biz bu teklifi de kabul etmedik" dedi.

Çifteköprü halkından Ali Şükrü Kibar, kesilmesi planlanan ağaçların damgalanmasını kendi imkanlarıyla silmeye devam edeceklerini ifade ederek, "Biz köy gençliği olarak bu süreç nasıl giderse gitsin asla bu ormanları teslim etmeyeceğiz, vazgeçmeyeceğiz. Tabiri caizse ölsek bile bu ormanları kimseye terk etmeyeceğiz. Umarım bu proje bir an önce durdurulur" sözlerini kullandı.

"Cebinde parasıyla gelenler ormanları istediği gibi kesiyor"

Yaptıkları açıklamanın ardından gözaltına alınan Ali Şükrü Kibar ve Dursun Ali Koyuncu savcılık ifadelerinin ardından serbest kaldı ve Çifteköprü köyü sakinleriyle Borçka Orman İşletme Müdürlüğü önünde bir araya geldi.

Koyuncu burada yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:

“Arkamızda görmüş olduğunuz kurum Borçka Orman İşletmesi. Buraya cebinde parasıyla gelen ormanları istedikleri gibi kesiyorlar. Bu kurum Borçka’nın aynı zamanda Artvin Orman Bölge Müdürlüğü'nü Borçka’nın bütün ormanlarını parası olan her zengine istedikleri şekilde verebiliyor. Bundan sonra yaşanacak sorunlardan Artvin Orman Bölge Müdürlüğü sorumludur. Çünkü biz aylardır, yaklaşık bir yıldır orada sosyal sorun olacağını köylünün bu projeyi istemediğini söyledik. Söylememize rağmen bu kurum İhaleyi kişiye özel yapmıştır.

"Halka karşı suç işleniyor"

Bize diyorlar ki 'izin verin turizm yapacaklar'. Asla ve asla bu projenin altında turizm yatmıyor. O bölgenin taşını alacaklar. Orman vasfını yok edecekler. Artvin Orman Bölge Müdürlüğü ikiyüzlü bir kurumdur. Çünkü daha önce bölgede taş ocağı yapılması için bu kurum izin vermiştir. Bu kurumun çalışanları suç işliyor. Bu kurumun çalışanları bu halka karşı suç işliyor."

Kaynak:ANKA

Öne Çıkanlar