Ambulans yönetmeliğinde değişiklik: Yetkisiz kişilere ambulans satışı yasaklandı

Ambulans yönetmeliğinde değişiklik: Yetkisiz kişilere ambulans satışı yasaklandı
Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, sadece kamu kurumları ve özel sağlık kuruluşları ambulans işletebilecek. Ambulanslarda kamera ve takip sistemi zorunlu hale getirilirken, hasta nakil araçları acil müdahale için kullanılamayacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan "Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği" Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikte, ambulans hizmetlerinin düzenlenmesine yönelik önemli değişiklikler yapıldı.

Yetkisiz Ambulans İşletmeciliğine Engel

Yeni düzenlemeye göre, yalnızca kamu kurumları ve özel sağlık kuruluşları ambulans işletebilecek. Gerçek kişiler veya yetkili olmayan tüzel kişiler ambulans satın alamayacak. Ancak, ambulanslar kamu kurumlarına hibe edilmek amacıyla satın alınabilecek.

Faaliyet için zorunlu belgeler

Ambulans servisleri, hizmete başlamadan önce uygunluk belgesi almak ve belirlenen asgari yeterlilik şartlarını sağlamak zorunda olacak. Ambulanslar, bu belgeler olmadan hizmet veremeyecek. Ayrıca, ambulanslarda zorunlu sağlık personeli yerine stajyer öğrenci çalıştırılması yasaklandı.

Kamera ve takip sistemi zorunluluğu

Ambulanslarda, kamera cihaz paketi, mobil cihaz paketi ve araç takip cihazları sürekli çalışır ve takip edilebilir durumda olacak. Ambulans servisleri, hizmet süresi boyunca çağrı merkezinde danışman hekim bulundurmakla yükümlü olacak.

Özel donanımlı ambulanslar sadece kamu kurumlarına

Özel donanımlı ambulanslar, yalnızca Sağlık Bakanlığı ve diğer kamu kurumları tarafından edinilebilecek. Ayrıca, ambulansların hizmet dışı kalma süresi yılda 30 günü geçemeyecek.

Hasta nakil ambulanslarına yeni kurallar

Hasta nakil ambulansları, sadece "hasta nakil" ibaresini taşıyacak ve acil müdahale gerektiren hastaların taşınmasında kullanılamayacak. Ancak, taşıma sırasında acil bir durum gelişirse, SKKM onayı ile sesli uyarı sistemleri devreye alınabilecek.

Ambulanslar cenaze naklinde kullanılamayacak

Yönetmelikte, afet durumları dışında ambulansların cenaze naklinde kullanılmasının yasak olduğu açıkça belirtildi. Ambulans servisi işleten şirket, vakıf veya dernekler, sağlık hizmetleri dışında başka bir iş yapamayacak.

Ambulanslar il sınırlarına bağlı olacak

Kara ambulansları, yeterlilik belgesi aldıkları il sınırları içinde faaliyet gösterecek. İl dışına ancak hasta nakli veya sevki amacıyla çıkılabilecek.

Tanıtımlara sınırlama

Ambulans hizmeti veren özel kuruluşlar, yanıltıcı veya bilimsel temeli olmayan tanıtımlar yapamayacak. Ayrıca, kamu kurumlarını çağrıştıran isimler kullanamayacak ve tabelalarında belirtemeyecekler.

Üç rakamlı çağrı numarası kullanılamayacak

Ambulans servislerinin çağrı merkezleri, üç haneli acil çağrı numaralarını çağrıştıran bir telefon numarası kullanamayacak. Ambulansların üzerinde yönetmelikte belirtilmeyen yazı, numara veya resimler bulunamayacak.

Yeni kurallar kimleri kapsıyor?

Yönetmelik, Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı dışındaki tüm kamu kurumları ve özel kuruluşların sunduğu ambulans hizmetlerini kapsıyor.

Bu değişikliklerle birlikte, yetkisiz ambulans işletmeciliğinin ve yanlış bilgilendirmelerin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Kaynak:Anadolu Ajansı

Öne Çıkanlar