Almanya ile Fransa kapışıyor

Almanya ile Fransa kapışıyor
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle Avrupa’nın Moskova’ya uyguladığı yaptırımlar, enerji krizinin başlangıcı oldu. Rusya karşısında Avrupa ülkeleri tek vücut durmaya çalışırken kışın yaklaşmasıyla birlikte...

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle Avrupa’nın Moskova’ya uyguladığı yaptırımlar, enerji krizinin başlangıcı oldu. Rusya karşısında Avrupa ülkeleri tek vücut durmaya çalışırken kışın yaklaşmasıyla birlikte enerji krizinin çözüme kavuşmaması endişeyi artırıyor. Bunun üzerine bir de tavan fiyat uygulamasında ortaya çıkan anlaşmazlık Avrupa’nın en etkili iki ülkesi Fransa ile Almanya’nın arasını açtı.

VOA’nın haberine göre, AB yönetimi ve Almanya arasında tavan fiyatı konusunda bir fikir birliği sağlanamadığı için AB Komisyonu, ortak bir enerji fiyatı önerisi sunamadı. Paris ve Berlin, 26 Ekim’de Fontainebleau’da düzenlenmesi planlanan yıllık Fransız-Alman ortak bakanlar kurulu toplantısını erteleyerek, anlaşmazlıklarını gözler önüne serdi.

Ukrayna’yı desteklemek ve kıtanın güvenliğini garanti altına almak için Rusya’ya karşı alınan yaptırımlar, AB vatandaşları ve işletmelerine pahalıya mal oluyor. Ayrıca, COVID-19 salgını sırasında zaten ağır bir şekilde gerilmiş olan ulusal bütçeler üzerinde çok ağır bir yük oluşturuyor.

Avrupa Birliği’ne üye 27 ülke lideri, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sürdürdüğü askeri savaş ile AB’ye karşı yürüttüğü enerji savaşının etkilerini görüşmek üzere dün Brüksel’de biraraya geldi.

Bu gergin ekonomik ve politik ortamda, Ukrayna’ya askeri ve mali yardımın devam etmesi ve 15 bin Ukrayna askerinin eğitilmesi konusunda anlaşan AB liderleri, enerji krizine karşı alınacak önlemler konusunda ise bölündü.

Özellikle AB›nin önde gelen iki ülkesi Almanya ve Fransa arasında artık iyice su yüzüne çıkan «enerji kavgasının» zirvedeki tartışmaları alevlendirdi. Son AB zirvesine katılacak olan İtalyan Başbakanı Mario Draghi’nin de aralarında bulunduğu AB liderleri, “doğal gaz işlemlerinde dinamik bir geçici fiyat koridoru oluşturulması» fikrini destekliyor. Fransa bunun için “elektrik üretiminde kullanılan gaz fiyatını sınırlamak için geçici bir Avrupa çerçevesi” öneriyor. Ancak, Almanya ve Hollanda’nın aralarında olduğu bir grup, bu tür önlemlerin ilkbaharda 2023-2024 kışına dönük stokların doldurulması için arz sorunlarına ve gaz tüketiminde artışa yol açabileceğini savunuyor.

Alman kaynaklara göre, Fransız tarafı özellikle de Macron buluşmada geniş kapsamlı bir ortak paket üzerinde anlaşılması konusunda ısrarcı olurken, Başbakan Scholz ise Rusya-Ukrayna savaşının dinamiğini neden göstererek, bağlayıcı kararlar alınmasına mesafeli yaklaşıyor.

İki lider arasında 3 Ekim’de Berlin’de gerçekleşen son toplantıda, Almanya ve Fransa’nın ortak bir çizgide buluşamadığı ve Fransa Cumhurbaşkanı’nın Almanya’dan kızgın ayrıldığı yorumları yapılmıştı.

Öne Çıkanlar