ABK soruşturmasında Emniyet Müdürü Dinç'in ifadesi ortaya çıktı: Gereksiz diyaloglara girilmiş

ABK soruşturmasında Emniyet Müdürü Dinç'in ifadesi ortaya çıktı: Gereksiz diyaloglara girilmiş
Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç'in Bora Kaplan davasının gizli tanığı Serdar Sertçelik'in ifadesini yönlendirmekle suçlanan polislerle ilgili verdiği ifade ortaya çıktı. Dinç "gereksiz diyaloglar" diyerek polisleri suçladı

Ankara Emniyet Müdürü Engin Dinç'in İçişleri Bakanlığının başlattığı idari soruşturma kapsamında iki Mülkiye müfettişine verdiği ifade ortaya çıktı

Buna göre 15 Mayıs 2024 tarihli ifadede Engin Dinç, Ayhan Bora Kaplan davasının gizli tanığı Serdar Sertçelik'in ifadesinin zorla alındığına ilişkin bilgisinin olmadığını belirterek "Bunun bir iftira olduğunu düşünüyorum. Organize suç örgütünün şantaj ve tehditleri karşısında böyle bir iftirada bulunduğunu düşünüyorum" dedi.

DW'den Alican Uludağ'ın haberine göre; Serdar Sertçelik'in dönemin Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Yardımcısı Şevket Demircan ile internette yayımlanan ses kaydını ise görüşmenin internette yayımlandığı gün haberinin olduğunu öne süren Dinç, görevlilerin böyle bir konu olduğunu kendisine aktardığını ve sosyal medyadan ses kaydını dinlettiklerini söyledi. Tutanaklara göre Dinç ifadesinde şöyle konuştu:

Mahkeme başkanının talebi doğrultusunda

"İlgili arkadaş olan Şevket Demircan'a bunu sorduğum zaman kendisi bana 'müdürüm mahkeme başkanı bana bu tanık bizim için önemli, bu tanık mahkemede ifade vermesini sağlamaya yönelik birkaç telefon görüşmesi yaptım. Muhtemelen Serdar Sertçelik telefon görüşmesini kaydetmiş' dedi. Bu konunun mahkeme başkanının talebi doğrultusunda Şevket Demircan tarafından yapıldığını biliyorum. Benim görüşün diye bir talimatım olmadı. Görüşmelerin zamanı ve içeriği hakkında tarafıma herhangi bir bilgi verilmedi. Sadece Türkiye'ye getirilmesi için ikna faaliyetlerinin devam ettiği söylendi. Serdar Sertçelik'in duruşmaya getirilmesi için çaba gösterdiler. Bu görüşmelerin asıl amacının da bu olduğunun ancak tüm telefon görüşmelerinin içeriğinin dinlendiği zaman anlaşılacağını düşünüyorum."

Bazı gereksiz diyaloglara girilmiş

Şevket Demircan'ın da kayda aldığı bu görüşmeleri dinlediğini anımsatan Engin Dinç, "Sonradan kayıtları dinlediğimde görüşmeyi yapan personelimizin bazı gereksiz diyaloglara girdiğini gördüm. Gerekli dikkat ve özeni göstermediğini fark ettim" ifadesini kullandı. Ancak Dinç, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü personelinin bunda bir kastının olduğunu veya bu işin karşılığında herhangi bir menfaat elde etmiş olabileceklerini düşünmediğini de ifadesini ekledi.

Koruma müdürünün de ifadesi ortaya çıktı

Tanık Koruma Şube Müdür Vekili Engin Aydın ise ifadesinde Serdar Sertçelik ile ilgili süreci anlattı.

Organize Şube Müdürlüğü personelini suçlayan Aydın, "Tanık koruma kapsamında sizlere anlatıp almış olduğum tedbirleri hem adli hem de idari olarak Ayhan Bora Kaplan suç örgütü dosyası kapsamında iş ve işlemlerini yürüten Organize Suçlarla Mücadele Şube müdürlüğü sıralı amirleri ve memurları bu hassasiyetle bütün etki edebilecek rol modellerini iyi analiz ederek gereğini yapabilselerdi bu aşamaya gelinmezdi" ifadesini kullandı.

Dava 18 Temmuz'da başlıyor

Suç örgütü lideri olmakla suçlanan Ayhan Bora Kaplan'la ilgili davanın sanığı ve gizli tanığı Serdar Sertçelik'in yurt dışına kaçırılmasına ilişkin açılan davanın ilk duruşması 18 Temmuz Perşembe günü Ankara 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başlayacak.

Kaynak:DW

Öne Çıkanlar