4 bin kişinin mağdur olduğu milyonluk vurgunda suçlu bulunamadı
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre, Yeşil GYO, 6 bin 500 konutun yer alacağını açıkladığı Innovia projesini 2010 ve 2011 yıllarında maket üzerinde sattı. Dönemin AKP’li Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu da garantör sıfatıyla projede yer aldı. Daireler, 2013 yılında tamamlanarak teslim edileceğinin belirtilmesine rağmen aradan geçen 10 yıla rağmen teslim edilmedi.
Projeden daire almak isterken mağdur olan 4 bin kişi ise hukuk mücadelesi başlattı. Dairelerin ortalama 140 bin TL’ye satıldığı ve Yeşil GYO’nun o dönem 4 bin kişiden yaklaşık 300 milyon dolar toplandığı ifade edildi. Hatta şirket bir de kamu bankası olan Halkbank’tan 600 milyon TL kredi kullanmasına rağmen inşaatları tamamlamadı, konutları teslim etmedi.
AKP’li vekil de yönetici
Tüm birikimlerini ev sahibi olma hayali ile Yeşil GYO’ya verip konut mağduru olan 387 kişi 2019 yılında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na giderek suç duyurusunda bulundu. Mağdurlar, dairelerin teslim edilmediğini hatta birden fazla kişiye satıldığı iddia ederek şirketin ve Halkbank yöneticilerinin “Dolandırıcılık, suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve üye olma” gibi suçları işlediğini belirtti.
Suç duyurusunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dostu olduğu iddia edilen Yeşil GYO’nun sahibi Kamil Engin Yeşil’in, uzun yıllar şirketin Yönetim Kurulu Üyesi olan ve 14 Mayıs seçimlerinde AKP’den Adıyaman Milletvekili olan Resul Kurt’un, şirket ile ortaklık ilişkisi kurduğu iddia edilen yandaş Türkiye gazetesi ile TGRT TV’nin bağlı olduğu İhlas Holding’in patronu Ahmet Mücahid Ören ile Halkbank’ın üst düzey yöneticilerinin de cezalandırılması istendi.
Sessiz sedasız kapatıldı
Ancak, suç duyurusu yargıdaki çürüme en fazla görüldüğü yer olduğu öne sürülen Bakırköy Adliyesi’nde dört yıl boyunca davaya dönüşmedi. Dört yılın ardından, 19 Ekim 2023 tarihinde, “Kamu adına kovuşturmaya yer yok” kararı verilen milyarlarca liralık vurgun soruşturması sessiz sedasız kapatıldı.
Projenin mağdurlarından olan Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu Başkanı Özlem Hanelçi BirGün’e yaptığı açıklamada, “Evleri 2011’de maket üzerinden satıp ‘2013 yılında teslim edeceğiz’ dediler. Ben de 2+1 ev için o dönem 140 bin TL ödedim. Evlerimizi teslim etmediler. 6 bin 500 dairenin yer aldığı projenin 4 bin mağduru var. Yeşil GYO’nun sahibi yurtdışında yaşarken biz burada hakkımızı arıyoruz. Yeşil GYO’nun Tuzla ve Sakarya Arifiye’deki projelerinin de çok sayıda mağduru var” dedi.
Savcı şikayet edildi
Konutla Dolandırılan Hak Sahipleri Platformu Sözcüsü Fahri Kaygu ise “Şirket projeyi tamamlamak için Halkbank’tan kredi çekti ama yine tamamlamadı. Sadece vatandaştan yaklaşık 300 milyon dolar gibi para toplandı. Yani hem vatandaştan hem kamu bankasından para aldıkları halde konutlar teslim edilmedi. Hatta yapılan suç duyurusunun ardından yürütülen soruşturmada gizlilik kararı dahi aldırdılar. Dört yıl önce açılan soruşturma dosyasını kapatan Cumhuriyet Savcısı da birçok yere şikâyet edildi” diye konuştu.