Avrupa'da neden eve ayakkabıyla giriyorlar? Nedeni meğer çok başkaymış

Avrupa'da neden eve ayakkabıyla giriyorlar? Nedeni meğer çok başkaymış
Avrupa'da ve Amerika'da evde ayakkabıyla dolaşma alışkanlığı, birçok kişi için normal bir durum gibi gözükse de aslında bu alışkanlığın kökeni oldukça ilginçtir.

Ayakkabıyla eve girme geleneği, aslında hijyen ve temizlikle ilgili bir konu olarak ortaya çıkmıştır.

Bizler ayakkabımızı kapımızın önünde çıkartırken Amerikalılar neden evlerine ayakkabı ile giriyor gelin birlikte bakalım...

Çocukluğumuzdan beri izlediğimiz çoğu dizi ve filmde Amerika'daki insanların evlerine ayakkabı ile girdiğini görüyoruz.

Hatta çoğumuz bizler kapının önünde çıkartırken, onların eve neden ayakkabı ile girdiğini de anlayamıyoruz.

Çünkü bizim kültürümüze göre, dışarıda ayakkabı ile tuvalet gibi mikrop dolu yerlere girdiğimiz için bunları evin içine taşımak istemiyoruz.

Altları 'pis' olan ayakkabılarımızı dışarıda bırakıyoruz da diyebiliriz. Peki biz evde yalınayak gezerken, Amerikalılar neden ayakkabı ile geziyor?

Bu aslında tamamen kültür ile alakalı bir durum. Bazı ülkeler ayakkabılarının altının pis olmasını ya da mikroplu olmasını umursamazken, bazıları bunun doğru olmadığını düşünüyor.

Buna bir başka neden olarak da sokakların oldukça temiz olması gösteriliyor. Birçok Avrupa ülkesinde sokakların düzenli olarak yıkandığı, bu nedenle ayakkabıların altına çöp, pislik gibi şeylerin yapışmadığı ve evlerine rahatlıkla girebildikleri söyleniyor.

Bir de bu rahatlıkları sayesinde giydikleri çorapları da umursamıyorlar.

Kimse birbirinin çorabını ya da ayağını görmek zorunda kalmıyor. Eğer çok samimi olmadığınız birinin evindeyseniz ayakkabınızı çıkarmak donla kalmak gibi bir duruma neden olacaktır çünkü oldukça mahrem bir şey olarak görülüyor.

Hatta Türkiye'ye gelen turistlerin en çok şaşırdıkları şeylerden bir tanesi bizlerin ayakkabılarımızı kapı önünde çıkartıyor olmamız. Çünkü onların kültürlerinde bir başkasının evine gittikleri zaman yalın ayak gezmek aslında karşı tarafa bir saygısızlık olabiliyor. Netice olarak aslında tamamen kültürle alakalı bir durum bu, bilimsel ya da mantıklı bir nedeni yok.

İlgili Haberler

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar