Harbi Samimi
400 metrelik koşu pistinde 10 kez 4:00 tempo ile yapılan antrenmandan sonra koşu hocamızı pistte birisiyle yürürken gördüm ve aklımdaki soruları yönlendirmek için yanlarına koştum. Hocadan müsade aldıktan sonra sordum: ‘Bu yıl ilk kez maraton koştum, 4,5 saatte bitirdim 4 saatin altına inmek için önce aerobik temele mi odaklanayım yoksa başka bir program ile hemen yola koyulayım mı?’
“Yanlış yapmışsın. Hemen maratona çıkmak istiyorsunuz ama ancak böyle koşuyorsunuz, anneannem de koşar o hızda.” diyerek başladı, “7–8 saatte yani diyerek” yumuşattı. Yaşımı ve 5km’yi kaç dakikada koştuğumu sordu. “Bu yaşta daha iyisini yapabilirsin, ilk olarak 5km’yi 20dk altına düşür, bu hızı önce 10km’ye, sonra yarı maratona en sonunda da maratona taşı. Antrenmanların 1 saati geçmesin. Hadi şimdi koşunu yap esnetmeye katıl” dedi ve uğurladı.
Bu konuşmayı anlattığım koşmayan arkadaşlarım “…anneannem de koşar o hızda.” yaklaşımına kızıp söylendinler. Dinlerken benim de ön beynim aynı tepkiyi verdi ama hiç sesimi çıkarmadım. Muhakeme yapan arka beynim ise mantıklı diyordu. “Hızlı koşmadan hızlı koşamazsın” söylemini çok kişiden duymuştum ama hocanın söylediklerini daha çok içselleştirdim, program seçiminde bana çok yardımcı oldu. Peki neyi nasıl söylemişti de bana ‘dank etmiş’ti. Hoca bana “harbi samimi” davranmıştı.
Ne demek ”harbi samimi”?
Kim Scott’un “Harbi samimi! İnsanlığınızı kaybetmeden nasıl iyi bir patron olursunuz?” adıyla insanın gelişimi için elzem olan geri bildirimin nasıl verilmesi üzerine kitaplaştırdığı ‘Radical Candor’’ı “harbi samimi” olarak kullanıyorum.
Scott, karşınızdakine yaptığı işin, gösterdiği performansın yeterince iyi olmadığını söylemeyi doğrudan bir meydan okuma olarak adlandırıyor ve yüksek hedeflere ulaşmak için bunun gerekli olduğunu savunuyor. Önemsediğiniz ama gelişimi için doğrudan, net paylaşımlar yapmadığınız geri bildirimlere ‘kuru empati’ diyor. “Bak seninle harbi samimi olacağım” diye başlayarak haşin şekilde gaddarca dürüst geri bildirimleri de ‘çok bilmiş saldırganlığı’ olarak adlandırıyor. Karşınızdakini gerçekten önemsediğinizi ‘göstermeden’ bunun harbi samimi olmayacağını paylaşıyor.
Karşınızdakini geliştirici paylaşımlarınızı vakit geçirmeden onu umursadığınızı hissettirerek doğrudan, açık ve gelişmesi gereken yönü gösterecek şekilde yaparsanız harbiden samimi olacağınızı paylaşıyor. Bu geri bildirimler çoğu zaman kaba gelir ama aslında nettir. Net olduğu için size “damardan” tesir eder ve ilkel beyniniz tepki vermek kendini savunmak ister. Muhakeme yapan beyin ise sorgulayarak anlamaya çalışır. Geri bildirim görüşmelerinizi hep bu eksene taşımaya gayret edin.