Fatih Altaylı'dan İstanbul Havalimanı tepkisi: Keriz miyiz biz?

Fatih Altaylı'dan İstanbul Havalimanı tepkisi: Keriz miyiz biz?
Gazeteci Fatih Altaylı İstanbul Havalimanı'na ödenmesi gereken kiranın ödenmediğini belirterek "4 yılda 100 milyon dolar içerdeyiz. Keriz miyiz!" diye sordu.TIKLAYIN - İstanbul Havalimanı'ndan Şampiyonlar Ligi rekoruAltaylı bugün...

Gazeteci Fatih Altaylı İstanbul Havalimanı'na ödenmesi gereken kiranın ödenmediğini belirterek "4 yılda 100 milyon dolar içerdeyiz. Keriz miyiz!" diye sordu.

TIKLAYIN - İstanbul Havalimanı'ndan Şampiyonlar Ligi rekoru

Altaylı bugün köşesinde yazdığı yazıda şu ifadeleri kullandı:

"Dün yine her yerde İstanbul Havalimanı’nın tüm zamanların rekorunu kırdığını, havalimanına Türkiye’nin sivil havacılık tarihinin en yüksek iniş kalkış sayısına ulaşıldığını ve İstanbul Havalimanı’na 1749 uçak inip kalktığı yazılıyordu. Zaten son 2 yıldır sürekli olarak bu havalimanında işlerin ne kadar iyi gittiği haberleri geliyor ve bu havalimanının ne kadar doğru bir proje olduğu anlatılıyor.

Gözümüz yok, işleri daha iyi gitsin gitmesine de, bizim kirayı da bir zahmet ödeyiversin. 2018 yılında devreye giren İstanbul Havalimanı için, 2022 yılı sonuna kadar kiracı firmanın Hazine’ye yaklaşık 4 milyar dolara yakın kira ödemesi gerekiyordu. Türlü bahanelerle bu kiralar önce başta pandemi olmak üzere çeşitli gerekçelerle düşürüldü ve düşürülen kiralar da ertelendi. Ve bildiğimiz kadarı ile indirimlerden sonra kalan ve ödenmiş olması gereken 1 milyar 200 milyon dolara yakın bir kira 2042 yılında ödenecek.

Toplam 4 milyar dolar, indirimli 1 milyar dolar yerine ödenen kira ise 290 milyon dolar civarı. Bu miktardan 100 milyon dolar daha fazlası ise sözleşmenin erken sona erdirilmesi nedeniyle Atatürk Havalimanı işletmecisi TAV’a ve Aeroports de Paris şirketine çoktan ödendi bile.

Yani Devlet yeni havalimanından aldığından daha fazlasını, eski havalimanına ödedi. 4 yılda 100 milyon dolar içerdeyiz.

E, hani işler çok iyiydi. Hani havalimanı her gün rekor kırıyordu. Hani çok akıllıca bir yatırımdı bu havalimanı.

Nerde kira, nerde bizim para. Para beklerken niye üste para ödedik!

Keriz miyiz! Devlet hazinesi meteliğe kurşun atıyor, Merkez Bankası rezervleri ekside, piyasada döviz olmadığı için dolar faizleri zaman zaman yüzde 30’u bulmuş, herkeste Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’nin temerrüde düşmesi korkusu var.

Vatandaş bankadaki dövizini çekmekte, yurt dışında okuyan evladına üç kuruş havale etmekte zorlanıyor. Bütçe açıklarını kapatabilmek için dünyada petrol fiyatları düşerken Türkiye’de zam üzerine zam yapılıyor.

Ama söz konusu bu rekor üzerine rekor kıran, başarılı proje ve bu projenin müteahhitleri olunca Hazine alacağını anında erteliyor. Şimdi soruyoruz.

Turizmde son derece başarılı bir sezonun geçirildiği, havalimanının gerek Türkiye’ye gelen, gerekse transit yolcu sayılarında rekor kırdığı 2022 yılı için kiracı firma Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi’ne ödemesi gereken 900 milyon Avro kirayı ödedi mi!

2023 yılında bu kirayı ödeyecek mi! Yoksa övünmeye gelince başarılı olan bu proje iş ödemeye gelince yine ertelenecek mi!

Bizim kira toplamakla mükellef görevlilerimiz, bizi mi kollayacak yoksa niyesini bilmediğimiz bir şekilde kiracıyı mı!

2022 kirasının ne kadarı ödendi, 2023 ödenecek mi mal sahibi olarak bilmek hakkımız.

Ve merak ediyorum, böyle bir kiracınız olsa tahliye davasını çoktan açar mıydınız!"

Öne Çıkanlar