Zam zamanı

Zam zamanı
Milyonlarca çalışan artık ortalama ücret haline dönüşmüş olan ve açlık sınırının yüzde 50 altında kalan asgari ücrete yapılacak ara zamma odaklandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2016 yılından beri ilk kez ara yıl zammı...

Milyonlarca çalışan artık ortalama ücret haline dönüşmüş olan ve açlık sınırının yüzde 50 altında kalan asgari ücrete yapılacak ara zamma odaklandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2016 yılından beri ilk kez ara yıl zammı için masaya oturdu. Görüşmeler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ev sahipliğinde yürütülüyor. Bakan Bilgin, “Çalışanlarımızın enflasyon karşısında korunması bizim görevimiz, bunu yapmak zorundayız. Bu konuda elimizdeki en önemli araç, asgari ücretin yeniden belirlenmesidir” dedi. Bakan Bilgin, çalışmaların bugün sonuçlanacağını ümit ettiklerini de söyledi.

TİSK: DENGELİ RAKAM OLMALI
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol da işveren kesimi olarak ara zam ihtiyacında mutabık olduklarını açıkladı. Akkol, TİSK’in elini taşın altına koyacağını belirterek, “14 milyon çalışanı ve büyük-küçük ayrımı yapmadan bütün işletmeleri koruyan, dengeli bir süreç olacağını, dengeli bir rakamda anlaşacağımızı ümit ediyorum” dedi.

TÜRK-İŞ: ENFLASYON KADAR ZAM OLMALI
Türk-İş Başkanı Ergün Atalay da asgari ücrete yapılan zammın enflasyonla üç ayda eridiğini belirtti. Atalay, enflasyon oranında artış istedi. Atalay, “İnsanlar son yıllarda görülmedik bir ekonomik sıkıntı içerisinde. Oluşan enflasyon ortada, bu enflasyon çerçevesinde asgari ücretliye, dar ve sabit gelirliye nefes aldıracak bir düzenleme olmasını talep ediyoruz” dedi.

Asgari ücretin yaygın ücrette dönüşme riskine dikkati çeken Atalay, asgari ücretteki artışın nitelikli iş ve işçiye de yansıtılması gerektiğini dile getirdi.

Atalay, Türkiye’nin en büyük 500 şirketinden sadece 100’ünde sendikaların örgütlü olduğunu belirterek, “Bunlar ihracat yapıyor, iyi para kazanıyor. Bunların 400’ünde örgütlü değilsek burada herkesin düşünmesi lazım. Örgütsüz bir toplumda herkes asgari ücretli çalışan oluyor. Bizim bu konuda yasal bir düzenleme talebimiz var” dedi. Geçici işçilerin, taşeron işçilerin, EYT’lilerin, emeklilerin hükümetten talepleri olduğunu vurgulayan Atalay, torba kanun kapsamında Mecliste görüşülen en düşük emekli aylığının daha da artırılması gerektiğini söyledi.

Ancak tüm bu açıklamalara rağmen son karar “NATO zirvesinden dönünce” asgari ücreti açıklayacağını söyleyen AKP lideri Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’da.

MEVCUT ASGARİ ÜCRET 4 BİN 253 LİRA
2021 yılında brüt 3 bin 577 lira, net 2 bin 825 lira olarak uygulanan asgari ücret vergi muafiyetiyle birlikte yüzde 50’lik artışla 2022 yılı için brüt 5 bin 4 lira, net 4 bin 253 lira olarak belirlenmişti.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 5 bin 879 lira 70 kuruş düzeyinde. Bunun 5 bin 4 lirasını brüt asgari ücret, 775 lira 62 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işveren işsizlik sigorta fonu kalemi oluşturuyor.

Yapılacak artışlarda işveren, maliyetin çok daha yukarılara çıkacağı hesabıyla prim indirimi ve işsizlik sigortası priminin sınırlı bir süre ile alınmasını talep ediyor.

ENFLASYON 24 YILIN ZİRVESİNE ÇIKTI
Mayıs ayında göre yıllık tüketici enflasyonu yüzde 73,50 ile 1998 yılı Ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkması, çalışanlarda ücret artışı taleplerini hızlandırmıştı.

EMEKLİLER NE OLACAK?
Bu arada emekli aylıklarına uygulanacak enflasyon oranı mayıs ayında, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 35,64 oranında gerçekleşmişti. Yani açıklanacak haziran ayı enflasyonu ile bu oranın birkaç puan artması söz konusu. Bu nedenle, Çalışma Bakanı Bilgin’in de yüzde 40’ı işaret etmesiyle beklentiler yüzde 40 artışta yoğunlaşmış durumda.

TÜİK verilerine göre mayıs ayında yıllık tüketici enflasyonu yüzde 73,50 ile 1998 yılı ekim ayından bu yana en yüksek seviyeye çıkarken üretici enflasyonu ise yüzde 132,16 ile 1995’ten bu yana en yüksek seviyeyi gördü.

AÇLIK SINIRI 6 BİN LİRAYI AŞTI
Rekor düzeydeki artış mutfak enflasyonunda da kendisini gösterdi. Türk İş’in Yaşam Maliyeti Araştırması’nın 2022 Haziran ayı sonucuna göre; dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 6 bin 391 lirayı aşarken, gıda harcaması ile giyim, konut, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı yani yoksulluk sınırı da 20 bin 818 lira olarak saptandı. Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ de aylık 8 bin 313 lira oldu.

Öne Çıkanlar