Ulaştırma, İBB’nin toplu ulaşımı için ‘Fahiş zam ’ dedi, aynısını kendisi yaptı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, İstanbul’da toplu ulaşıma yapılan zamla ilgili açıklamasında, “Ulaşım ücretlerini sembolik değerlere düşüreceğini söyleyen İBB, şimdi fahiş zamları savunmuştur” dedi. Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı, İBB’nin toplu ulaşım zamlarını yüzde 50 oranında ’fahiş’ zam yapılması için teklif verdiğini belirttiği açıklamasında, “Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğümüz temsilcisi ile birlikte UKOME Kurulu üyelerinin çoğunluğunun oylarıyla bahse konu zam teklifleri yüksek bulunarak reddedilmiştir” denildi.
Bakanlık açıklamasında İBB tarafından tüm toplu ulaşım modlarına yüzde 40 oranında zam yapılmasının teklif edildiği belirtilerek, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız temsilcilerinin ise ’Teklifin yüzde 32 oranında zam yapılması şeklinde değiştirilerek kabulü oyunu kullanıyorum’ şerhi düştüğü vurgulandı. Ulaştırma Bakanlığı, kendi sorumluluğunda olan Marmaray için yapılan yüzde 40 ulaşım zammıyla ilgili bir değerlendirme yapmadı.
Bu şerhe rağmen, yüzde 40 oranında zam yapılmasını sağlayan UKOME kararı alındığı belirtilen açıklamada, “Dün yüzde 50 zamda direnen İBB, bugün yüzde 40 zamma razı olmuştur. Söz konusu UKOME kararı neticesinde 2019 yılında gerçekleştirilen yerel seçimlerin ardından mevcut İBB yönetimince yapılan zamlarla elektronik bilet ücretlerinde kümülatif yüzde 195’lik artış yapılarak 2,60 TL’den 7,67 TL olarak belirlenmiştir. Ayrıca aynı şekilde son 3 aylık zaman dilimi içerisinde İBB tarafından yapılan zamlar sebebiyle elektronik bilet ücretlerinde kümülatif yüzde 90’lık artışa neden olunmuştur” ifadeleri yer aldı.
AKP İstanbul’u kaybettikten sonra UKOME’nin üye yapısı değiştirilmiş, hükümet temsilcilerinin sayısı artırılarak İBB’nin istediği kararı alması imkansız hale getirilmişti. İBB, aylardır taksi sayısını ve hizmet kalitesini artırmak istediği halde hükümet üyelerinin oylarıyla bu teklif her seferinde reddedildi.
MOTORİNE BİR YILDA YÜZDE 267 ZAM
İBB Sözcüsü Murat Ongun, Habertürk’te “Ulaşım zammı zorunlu muydu?” diye tartışan yorumculara yanıt olarak sosyal medyadan şu yorumu paylaştı:
“HT altyazısına yanıt: *Elektriğe %127 zam olmasaydı * Akaryakıt 3 ayda %100 artmasaydı * Döviz 2 katına çıkmasaydı; zorunlu değildi. Ama siz bunları nereden bileceksiniz?”
Motorinde zam oranı, son bir yılda yüzde 267, yılbaşından bu yana yüzde 106,5 zam yapıldı. Elektrikte ocak 2018’den bu yana fiyat artışı yüzde 370 oldu. Nisan başında sanayide yüzde 20-26 zam yapıldı. Ağustos 2020’den beri doğalgaz 9 kez zamlandı. Nisan başında yüzde 35-50 arası zam yapıldı.
MARMARAY'A DA ZAM
İstanbul’da toplu ulaşıma yüzde 40 zam yapılırken Ulaştırma Bakanlığı’nın işlettiği Marmaray’a da yüzde 40 zam geldi.
Marmaray’da tam en kısa taşıma ücreti 5,48 TL’den 7,67 TL’ye,
Tam parkur 12,12 TL’den 16,97 TL’ye
Öğrenci için en kısa mesafe ücreti 2,67 TL iken 3,74 TL’ye
Tam parkur öğrenci ücreti ise 5,48 TL’den 7,67 TL’ye
Öğretmen ve diğer indirimli geçişlerde de 3,92’lik kısa mesafe ücreti 5,49 TL, 8,45 TL’lik tam parkur ücreti 11,83 TL’ye çıkarıldı. Bir geç bilet 23 TL’den 32 TL’ye, 2 geç bilet 35 TL’den 49 TL’ye, 3 geç bilet 67 TL’den 94 TL’ye yükseldi.