TÜİK'ten emekli itirafı: Emekliye ayrılan pay yerlerde; hani EYT yüktü!
DİSK-AR’ın Ekim 2024'te ILO verilerine dayanarak açıkladığı, Türkiye’nin emeklilere yapılan sosyal harcamalarda dünya sıralamasında gerilerde olduğu tespiti, TÜİK’in yeni verileriyle doğrulandı.
TÜİK’in 19 Aralık 2024’te yayımladığı Sosyal Koruma İstatistikleri, emeklilere yönelik sosyal koruma harcamalarının GSYH içindeki payının 2019’da yüzde 6,1 iken, 2022’de yüzde 3,8’e düştüğünü ve 2023’te EYT etkisine rağmen yüzde 4,4’te kaldığını ortaya koydu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise her fırsatta EYT'nin bütçeye maliyetinin çok olduğunu vurgulamaya devam ediyor.
TÜİK’in açıkladığı verilere göre, son beş yılda emeklilere yönelik sosyal koruma harcamalarının GSYH içindeki payı hızla azaldı. 2019 yılında yüzde 6,1 olan oran, 2022’de yüzde 3,8’e kadar gerilerken, 2023 yılında EYT düzenlemesi sonrası artış gösterse de yüzde 4,4 seviyesinde kaldı. Bu rakam, emekliler için yapılan harcamaların 2019, 2020 ve 2021 yıllarının altında gerçekleştiğini gözler önüne serdi.
DİSK-AR’ın daha önce ILO verilerine dayanarak hazırladığı araştırmada, Türkiye’nin dünyada emeklilere en az sosyal harcama yapan ülkelerden biri olduğu belirtilmişti. ILO, Türkiye’nin bu harcamalar için GSYH’nin yalnızca yüzde 4,3’ünü ayırdığını açıklamıştı. TÜİK’in yeni verileri, bu oranı teyit ederek yüzde 4,4 olarak güncelledi.
Emeklilerin aldığı pay dünya ortalamasının çok altında!
TÜİK’in verileri, emeklilerin bütçeye yük olduğu yönündeki iddiaların dayanaksız olduğunu da resmi olarak ortaya koydu. EYT’nin devreye girmesiyle “emeklilik harcamaları büyük yük” söylemlerinin gerçeği yansıtmadığı, harcamaların hâlâ geçmiş yılların gerisinde kaldığı tespit edildi.
DİSK-AR tarafından yapılan açıklamada, “Türkiye’de emeklilerin GSYH’den aldığı pay dünya ortalamasının oldukça altındadır. Bu durum, emeklilere yapılan harcamaların artırılması gerektiğini açıkça göstermektedir,” ifadelerine yer verildi.
Kaynak:Haber Merkezi