TÜİK yargı kararını dinlemedi: Madde fiyat sepetini açıklamadı

TÜİK yargı kararını dinlemedi: Madde fiyat sepetini açıklamadı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon nisanda aylık yüzde 2,39 artış kaydederken, yıllık enflasyon yüzde 43,68 oldu. TÜİK'in açıkladığı enflasyon verisinde...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre enflasyon nisanda aylık yüzde 2,39 artış kaydederken, yıllık enflasyon yüzde 43,68 oldu. TÜİK'in açıkladığı enflasyon verisinde yargı kararı olmasına rağmen madde fiyat sepetini yayımlamadı.

TIKLAYIN - Enflasyon nisanda yıllık yüzde 43,68 oldu

Madde fiyat sepeti; TÜİK'in enflasyon oranı hesaplamasında kullandığı ve 400'den fazla maddenin fiyatlarını içeren sepeti oluşturuyor. Sepet, enflasyon açıklamalarıyla güncelleniyor ve TÜİK’in sitesinde “madde sepeti ve ortalama madde fiyatları” tablosunda gösteriliyordu

TÜİK Haziran 2022 tarihinde enflasyon verisi açıklarken madde fiyat sepetini açıklamama kararı almış, bu karar üzerine Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) konuyu yargıya taşımış ve 6. Ankara İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı.

Açılan davanın ardından DİSK Başkanı Arzu Çerkezlioğlu, davayı kazandıklarını şu sözlerle duyurmuştu:

"TÜİK’in Haziran 2022’de enflasyona esas madde fiyat listesini açıklamaktan vazgeçmesi üzerine TÜİK’e karşı açtığımız davayı kazandık. Yargı kararı gereği TÜİK madde fiyat listesini yeniden yayımlamak zorunda

TIKLAYIN - DİSK Genel Başkanı: TÜİK’e açtığımız davayı kazandık

DİSK: TÜİK SAKLAMAYA DEVAM EDİYOR

DİSK, enflasyon verisinin ardından resmi sitesinden yazılı açıklamada bulundu. "TÜİK Saklamaya devam ediyor" başlıklı yazıda şu ifadelere yer verildi:

"TÜİK çeşitli ürünlerin fiyatlarının dönemsel ve karşılaştırmalı olarak görülebildiği madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesini yargı kararına rağmen yayımlamadı. Böylece resmi enflasyon verileri daha da şaibeli hale geldi. TÜİK’i madde fiyat listesini açıklamaya ve gelir gruplarına göre enflasyon hesaplaması yapmaya çağırıyoruz."

"RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR"

TÜİK'in açıklamasının devamı şöyle:

"TÜİK tarafından yayımlanan resmi ortalama enflasyon oranları farklı gelir gruplarının gerçeğini yansıtmıyor. Resmi ortalama enflasyon oranları düşük gelirlilerin, emekçilerin günlük yaşamda karşılaştığı ve hissettiği oranlar değildir.  Bu nedenle DİSK-AR olarak TÜİK’in ham verilerinden yararlanarak emeklilerin, dar gelirlilerin, düşük gelirlilerin hissettiği gıda enflasyonunu yeniden hesaplıyoruz. Yaptığımız hesaplamaya göre gıda enflasyonu ortalama yüzde 53,9 olarak gerçekleşirken emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 68,7 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 58,6 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 69,5, en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 79,6 olarak gerçekleşti.

Dördüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 53,4 olurken, en yüksek gelir grubunun gıda enflasyonu ise yüzde 39,7 oldu. Böylece en yoksul gelir grubu yüzde 79,6 oranında gıda enflasyonu hissederken, en yüksek gelir grubu ise yüzde 39,7 oranında gıda enflasyonu hissetmiş oldu. Bu durum enflasyonun gelir gruplarına göre önemli ölçüde farklı hissedildiğini ortaya koyuyor."

EKONOMİST SÖNMEZ: CÜMBÜR CEMAAT GİDİYORLAR 11 GÜN KALDI

Bugünkü enflasyon verisinde madde fiyat sepetinin açıklanmasının ardından Twitter hesabından kararı değerlendiren Ekonomist Mustafa Sönmez ise şöyle dedi:

"TÜİK, yargı kararına rağmen 400 küsür maddenin fiyatlarını bu ay da yayınlamadı. Saygısızlık. Zaten Haziran verisini bu yönetim açıklamayacak. Cümbür cemaat gidiyorlar 11 gün kaldı"

Öne Çıkanlar