TÜİK, DİSK'e veriler kurumumuzda değil dedi: CHP'li Karatepe, "Bakanım ne olmasını arzu ederseniz?" dedi

TÜİK, DİSK'e veriler kurumumuzda değil dedi: CHP'li Karatepe, "Bakanım ne olmasını arzu ederseniz?" dedi
TÜİK yetkilileri DİSK'e Mayıs 2022'den bu yana madde fiyat listesinin kurumda olmadığı açıklamasını yaptı. DİSK konuyla ilgili TÜİK yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunurken, siyasetten isimler de duruma tepki gösterdi.

TÜİK'in açıkladığı enflasyon verilerinde madde fiyat listesinin kamuoyu ile paylaşımına Mayıs 2022'den bu yana yapılmıyor.

DİSK, TÜİK'e madde fiyat listesine ilişkin açtığı davayı kazanmasına rağmen TÜİK verileri açıklamamaya devam etti.

TÜİK Anayasa ve yasaların yargı kararlarının bağlayıcılığını emreden hükümlerini dikkate almayarak veri karartma işlemini sürdürdü.

Ayrıca idare mahkemesi kararının uygulanmaması için Danıştay’a başvurdu ve kararın uygulanmaması için de Adalet Bakanlığı’na yürütmeyi durdurma talebiyle açtığı davayı da kaybetti.

T24 yazarı Çiğdem Toker'in aktardığına göre DİSK, TÜİK yöneticilerine Anayasa'nın 138. maddesini hatırlatarak suç duyurusunda bulundu;

"“Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez.”

Verileri kim aldı, nereye götürdü?

DİSK, bütün bu gelişmelere karşın veri açıklamaktan kaçınan ve yargı kararlarına uymayı değişik gerekçelerle reddeden TÜİK hakkında yeni bir yargı yoluna gitti. TÜİK yöneticileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

DİSK’in bu konuyla ilgili yaptığı açıklamada çok ilginç bir ayrıntı dikkat çekiyor. O da şu: Yargı kararının uygulanması için DİSK, Nisan ayında TÜİK’e yeniden başvurarak talepte bulunuyor. TÜİK’in verdiği yazılı cevapta, bütün bu sorunun belkemiğini oluşturan madde sepeti ve ortalama madde fiyatları listesi yine yer almıyor. Ancak 15 Mayıs 2024 tarihli (E-69662481-622.03-35790) bu yazıda şöyle bir ifade yer alıyor:

“Ancak 2022 yılı mayıs ayından itibaren Kurumumuz tarafından hesaplanmaya ve yayımlanmayan ortalama madde fiyatlarının, halen Kurumda mevcut olmaması nedeniyle gönderilmesi mümkün olmamıştır.”

Bu açıklamadan, TÜİK’te olması gereken verilerin TÜİK’te olmadığını anlamamız gerekiyor! Çok ilginç gerçekten. Peki TÜİK’te olması gereken bu verileri kim nereye götürmüş, ya da saklamış olabilir?

Olayın tuhaflığına DİSK de tepki göstererek şu soruyu yöneltiyor:

“2022 yılı mayıs ayından itibaren, Kurumunuz ortalama madde fiyatlarını hesaplamıyorsa tüketici fiyat endeksini nasıl hesaplıyor? Mayıs 2022’den itibaren madde fiyat listesindeki ürünlerin fiyat değişimleri hesaplanmıyorsa, enflasyonu nasıl açıklayabiliyorsunuz?”

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, biraz gayriciddi görünen bu durum karşısında ne düşünüyor? Herhangi bir gazeteciden bu yönde soru alma zemini bulunmadığı için şimdilik bilemiyoruz."

Siyasilerden TÜİK'in verilerin kayıp olduğunu açıklamasının ardından tepkiler gelmeye başladı.

TÜİK'in enflasyonunu bakan mı belirliyor?

CHP'li Yalçın Karatepe, "Veri yoksa enflasyon nasıl mı hesaplıyor? Kolay; “Bakanım ne olmasını arzu ederseniz?" diyerek TÜİK'in verilerini Şimşek'in belirlediğini iddia etti.

ekran-goruntusu-2024-06-12-150725.png

Arjantin'de de böyle olmuştu

Öte yandan Prof. Dr. Veysel Ulusoy da "'TÜİK 2022 yılı mayıs ayından itibaren Kurumumuz tarafından hesaplanmayan ve yayımlanmayan ortalama madde fiyatlarının, halen Kurumda mevcut olmaması nedeniyle gönderilmesi mümkün olmamıştır" dedi.' Not: Arjantin'de de böyle olmuştu.

Öne Çıkanlar