Türkiye gri listeden çıkarıldı: Şimşek'in "Başardık" mesajından sonra resmi açıklama geldi

Türkiye gri listeden çıkarıldı: Şimşek'in "Başardık" mesajından sonra resmi açıklama geldi
Hazine ve Maliye Mehmet Şimşek, Türkiye'nin gri listeden çıkarılması beklenirken sosyal medya hesabından yaptığı "Başardık" mesajıyla paylaştı. Şimşek'in mesajının ardından resmi karar da açıklandı. Türkiye resmen gri listeden çıkarıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de Singapur’da, sosyal medya hesabından yaptığı "Başardık" açıklamasıyla Türkiye'nin gri listeden çıkarıldığı mesajını paylaştı. Şimşek'in mesajının ardından FATF toplantısında yapılan resmi açıklamaya göre Türkiye resmen gri listeden çıkarıldı.

ekran-goruntusu-2024-06-28-104518.png

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), bugün gerçekleşen genel kurul toplantısında Türkiye'yi gri listeden çıkarma kararı aldı. FATF, 2021 yılında Türkiye'yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle gri listeye almıştı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) araştırmaları, gri listeye alınmanın yabancı bankalar ve yatırımcılarla olan ilişkilerin gerilemesine sebep olduğunu gösteriyor.

Türkiye 2021’de gri listeye girmişti

FATF, 2021 yılında kara paranın aklanması ve terörizmin finansmanını engellemede eksikleri olduğu için Türkiye’nin daha sıkı izlenmesini gerektiren gri listeye alındığını duyurmuştu.

Merkezi Fransa’nın başkenti Paris’te bulunan ve OECD’ye (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) bağlı FATF, 2021’de, Türkiye’de bankacılık ve emlak sektörleri ile değerli maden ticareti yapanlar gibi farklı aktörlerin daha sıkı denetlenmesi gerektiğini vurgulamıştı.

2019 yılında ise Türkiye’ye dair yaptığı değerlendirmede, “terörizmle ve kitle imha silahlarının yaygınlaşmasıyla ilişkili varlıkların dondurulması” tarafında iyileşmelerin yapılması gerektiğini vurgulamıştı.

FATF nedir?

Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı MASAK’ın (Mali Suçları Araştırma Kurulu) internet sitesinde yer alan bilgilere göre FATF, 1989 yılında G-7 ülkeleri (ABD, Japonya, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya ve Kanada) tarafından kara para aklamanın uluslararası alanda önlenmesi amacıyla OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) bünyesinde kuruldu.

FATF’nin toplam 40 üyesi bulunuyor.

Türkiye, 24 Eylül 1991 tarihinde FATF’e üye oldu.

FATF faaliyetlerini, Genel Kurul toplantıları ve çeşitli konularda çalışmak üzere oluşturulan çalışma gruplarının gerçekleştirdiği toplantılar yoluyla yürütüyor.

FATF, her yıl üç Genel Kurul toplantısı gerçekleştiriyor.

Bu toplantılar genellikle Ekim, Şubat ve Haziran aylarında yapılıyor.

FATF, üye ülkeleri kara para aklama ve terörün finansmanının önlenmesi konusunda gösterdiği gelişmeler bakımından periyodik olarak denetlemekte ve değerlendirmekte.

FATF, ülke raporunda tespit edilen eksiklikleri iki yılda bir yapılan güncelleştirme (Biennial Update) ve düzenli izleme (Regular Follow Up) ile takip ediyor.

Öne Çıkanlar