Enflasyon yukarı doğru

Enflasyon yukarı doğru
TÜİK Mayıs ayı enflasyon verileirni açıkladı. Buna göre Mayıs ayında zam şampiyonu yüzde 40,87’lik fiyat artışıyla çilek oldu.Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon mayısta aylık yüzde 1.36 oldu....

TÜİK Mayıs ayı enflasyon verileirni açıkladı. Buna göre Mayıs ayında zam şampiyonu yüzde 40,87’lik fiyat artışıyla çilek oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre enflasyon mayısta aylık yüzde 1.36 oldu. Yıllık enflasyon ise 11,39’a yükseldi. Mayısta enflasyonun yüzde 0.7; yıllık yüzde 10.66’ya gerilemesi tahmini yapılıyordu. Gıda fiyatları aylık yüzde 0.24 artarken, önceki artış yüzde 2.53’tü.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Mayıs ayında bir önceki aya göre fiyatı en çok artan ürün yüzde 40,87’lik oranla çilek oldu. Çileği yüzde 27,19’luk fiyat artışıyla havuç takip ederken, yüzde 13,29 oranında artışla elma üçüncü sırada yer aldı. Bunları yüzde 13,26’lık artışla çocuk tişörtü ve yüzde 11,94’lük artışla çocuk elbisesi takip etti.
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) 2020 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,36, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 4,57, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,39 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 12,10 artış gerçekleşti.
Öte yandan geçtiğimiz günlerde çileklerden böcek çıktığına ilişkin iddialar, sosyal medyada gündem yaratmıştı.
Yıllık en düşük artış eğlence, kültür, ulaştırma, giyim ve ayakkabıda olurken, artışın yüksek olduğu gruplar alkollü içecekler, tüütn ve konut oldu. Aylık en az artış gösteren gruplar lokanta, oteller, sağlık, gıda ve alkolsüz içecekler olurken, en yüksek aylık artış giyim ve ayakkabıda yaşandı.
Beklenenden yüksek gelen enflasyon rakamlarını değerlendiren ekonomistlerin yorumları şu şekilde:
Burak Arzova: Mayıs ayı enflasyonu aylık bazda %1,36 geldi. Beklenti: %0,7. Sapmanın nedeni şunlar olabilir: Sigara Tütün Zammı etkisi, giyim ve Ayakkabıda Beklenti üzeri artış, ulaştırmada beklenti üstü artış, ithal ürünlere getirilen ithal vergi artışlarının etkisi
Uğur Gürses: Talebin çöktüğü bir dönemde aylık yüzde 1.7’lik çekirdek enflasyon alarm verici. Bir de bu kadar parasal genişleme-kredi genişlemesi hesaba katılırsa Kovid sonrası da parlak görünmüyor. TL’yi koruyacak faiz ise banka mevduatında yıllık net yüzde 7.(uğur gürses)
Murat Kubilay: 2003 başındaki 100 TL’nin bugünkü satın alma gücü: Yalnızca 20 TL.
Veysel Ulusoy: Markette 25 kuruşa aldığı poşeti doldurmak için en az 100 lira harcayan halk, enflasyon verilerini sorguluyor. Fiyatlar genel seviyesinde virüs etkisi hemen hemen olmamış! Veriler öyle söylüyor.

Öne Çıkanlar