Ekonomistlerden Merkez Bankası'nın kararına destek!

Ekonomistlerden Merkez Bankası'nın kararına destek!
Merkez Bankası'nın TL Mevduat ve KKM’de zorunlu karşılık oranları artırmasına ekonomistlerden destek geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 50'de sabit tuttu. Faiz kararı sonrası Merkez Bankası'ndan likidite fazlasının sterilizasyonu amacıyla adımlar atıldı. Türk Lirası mevduat ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırıldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tuttuğu gün, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek ve ilave sterilizasyon için zorunlu karşılık adımı attı.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre kısa vadeli TL mevduat için zorunlu karşılık oranı yüzde 8'den yüzde 12'ye, uzun vadeli mevduat için ise sıfırdan yüzde 8'e çıkarıldı.

Kısa vadeli Kur Korumalı Mevduat'ta (KKM) zorunlu karşılık oranı yüzde 25'ten yüzde 33'e, uzun vadeli KKM'de ise yüzde 10'dan yüzde 22'ye yükseldi. Yeni oranlarda tesis tarihi 24 Mayıs olarak açıklandı.

Ekonomistlerden karara destek

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara günün asıl kararının KKM'den çıkışı hızlandıracağını ve döviz kredilerindeki artışı sınırlamasını değerlendirdi. Kara şu ifadeleri kullandı:

"TCMB'den asıl günün kararı şimdi geldi
Tercümesi:
- KKM'den çıkışı hızlandırıyorum.
- Döviz kredilerindeki artışı sınırlıyorum.

İkisi de son derece isabetli kararlar. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.

Merkez Bankası vurguladığım üç konunun üçünde de bugün adım attı.

1) KKM’den çıkış
2) Gecelik faizin gevşemesi
3) Döviz kredilerindeki hızlı artış

TCMB'nin tekrar Merkez Bankası gibi davranması umut verici. Umarım diğer politikalardan destek alabilir de bunca emek boşa gitmez."

Stratejist Tunç Şatıroğlu, uygulamayı "Doğru bir iş yapıldı" ifadeleriyle değerlendirdi.
Şatıroğlu Merkez Bankası'nın kararını, "Doğru bir iş yapıldı. Yabancı para kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirilmiş, sınırı aşan kredi tutarı kadar Türk lirası cinsinden zorunlu karşılığın bir yıl boyunca bloke olarak tesis edilmesine karar verilmiştir." şeklinde yorumladı.

Ekonomist İris Cibre ise bu hızla giderse 2 haftadan önce net döviz pozisyonunda artıya geçilebileceğini ifade etti. Cibre şu değerlendirmede bulundu:

"Net döviz pozisyonu -16 MLR USD'a iyileşti

Salı günü Merkez Bankası piyasadan 3,3 MLR USD almış
Bu hızla giderse 2 haftaya kalmaz, net döviz pozisyonu artıya geçer...

Zorunlu karşılıklarla likiditeyi piyasadan çektikten sonra, Merkez Bankası alımları ile tekrar likidite oluşmaya başlayacak, şu an depo alımları hariç 516 Milyar TL, depo dahil 56 Milyar TL fazla likidite var.

Zorunlu karşılıkların uzun vadeli bir çözüm olduğunu düşünmüyorum."

Öne Çıkanlar