Aziz Çelik elektrik zammının arka planını anlattı: Emekli ve memur zamlarını nasıl etkileyecek?

Aziz Çelik elektrik zammının arka planını anlattı: Emekli ve memur zamlarını nasıl etkileyecek?
Prof. Dr. Aziz Çelik, elektrik zammının arka planını açıkladı. Elektrik zammı, emekli ve memurların maaşlarını nasıl etkiliyor? İşte detaylar...

Prof. Dr. Aziz Çelik, gelen elektrik zammı üzerine sert eleştirilerde bulundu. Zammın emekli ve memura maliyetini ortaya koydu. Emeklilere ve memurlara 6 ay boyunca yaklaşık 20 milyar TL daha az ödeme yapılacağını belirtti. Bu durumun büyük bir hokus pokus olduğunu vurguladı.

Elektriğe gelen yüzde 38’lik zam, 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe giriyor. Bu artış, Haziran 2024 enflasyonuna yansıtılmayacak.

TÜFE sepetinde elektrik harcamasının ağırlığı %1,76. Yüzde 38’lik zam, aylık enflasyonu 0,7 puan, 6 aylık enflasyonu ise 0,9 puan düşürecek.

Emekli ve memurların kaybı büyük

Emekliler ve memurlar, 6 ay boyunca eksik enflasyon zammı alacak. Ortalama emekli maaşı %26 artarsa 15.120 TL, %27 artarsa 15.240 TL olacak. 6 ayda, 16 milyon emekliye 11,5 milyar TL eksik ödeme yapılacak.

Memurlar da etkilenecek

Ortalama memur maaşı %20 zamla 44.798 TL, %21 zamla 45.171 TL olacak. 6 ayda, 4 milyon memura 9 milyar TL eksik ödeme yapılacak.

Büyük tasarruf mu, büyük hile mi?

Emekli ve memurlar, zamlı elektrik faturalarını öderken, maaşlarında bu artışı göremeyecek. Bu, büyük bir tasarruf hamlesi olarak sunulsa da hokus pokus ile 20 milyar TL eksik ödeme yapılmış olacak.

Küçük hesaplar, büyük kayıplar

Prof. Dr. Aziz Çelik, bu hesaplamaların yaklaşık olduğunu ancak ekonomi yönetiminin bu hesapları ince ince yaptığını belirtti.

Kaynak:Haber Merkezi