Avrupa’da gaz telaşı

Avrupa’da gaz telaşı
Rusya’nın Avrupa’ya gaz tedarik ettiği ana boru hatlarından Kuzey Akım 1 üzerinden gaz akışını kesmesiyle birlikte gaz fiyatları yükselmeye devam ediyor. Gaz fiyatlarının dün yüzde 30’dan fazla artması Avrupa Birliği’ni...

Rusya’nın Avrupa’ya gaz tedarik ettiği ana boru hatlarından Kuzey Akım 1 üzerinden gaz akışını kesmesiyle birlikte gaz fiyatları yükselmeye devam ediyor. Gaz fiyatlarının dün yüzde 30’dan fazla artması Avrupa Birliği’ni (AB) harekete geçirdi. AB enerji bakanları cuma günü krizi görüşmek üzere bir araya gelecek.

BBC tarafından görülen taslak metne göre enerji fiyatlarıyla mücadele için getirilen öneriler arasında gaz dışındaki enerji kaynakları için geçici tavan fiyatı uygulaması, elektrik talebinin azaltılması ve enerji piyasasına destek paketleri yer alıyor.

AB: PUTİN ENERJİYİ SİLAH OLARAK KULLANIYOR
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “enerjiyi bir silah olarak kullandığını” söyledi. Sosyal medya hesabından açıklamalarda bulunan von der Leyen, “Putin, arzı keserek ve enerji piyasalarımızı manipüle ederek enerjiyi bir silah olarak kullanıyor” dedi ve Putin’in başarısız olacağını ve Avrupa’nın galip geleceğini savundu.

AB Komisyonu’nun yoksul haneleri ve işletmeleri yüksek enerji fiyatlarına karşı korumak için çeşitli teklifler hazırladığını belirten von der Leyen bunları şöyle sıraladı:

Yoğun dönemlerde elektrik talebini azaltmak

Boru hattıyla gelen doğalgaza tavan fiyat uygulaması

Enerji sektöründen sağlanacak gelirlerle ihtiyacı olan tüketici ve işletmelerin desteklenmesi

Dalgalanma nedeniyle likidite sorunları yaşayan elektrik üreticilerine destek sağlanması.

Artan maliyetlere destek paketleri

ALMANYA’DAN 65 MİLYAR EUROLUK DESTEK PAKETİ
Avrupa çapında bazı hükümetler, artan enerji maliyetleriyle mücadele planlarını açıkladılar. Almanya’nın pazar günü açıkladığı 65 milyar euroluk destek planı, ekonomik açıdan en kırılgan kişilere tek seferlik ödemeler yapılmasını ve yoğun enerji tüketen firmalara vergi indirimleri yapılmasını öngörüyor.

İsveç hükümeti enerji şirketlerine 23 milyar euroyu bulan likidite garantileri vereceğini duyurdu.

Finlandiya hükümeti de şirketlere sağlanan garantiler için 10 milyar euro ayrıldığını açıkladı.

KREMLİN: GAZIN KESİLMESİNDEN BATI SORUMLU
Moskova yönetimi, Almanya’ya doğalgaz taşıyan Kuzey Akım 1 boru hattının kapatılmasından Batı’nın Rusya’ya yönelik yaptırımlarını sorumlu tuttu. Yaptırımlar nedeniyle boru hattındaki bakım çalışmalarının aksadığını savunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın siyasi bir hamle olarak Avrupa’ya arzı kestiği yönündeki iddiaları reddetti.

“YAPTIRIMLARI KALDIRIN” ŞARTI
Peskov, “Almanya ve İngiltere de dahil olmak üzere Batılı devletlerin ülkemize uyguladığı yaptırımlar nedeniyle gaz arzında sorunlar ortaya çıktı” dedi. Kremlin sözcüsü, yaptırımların kaldırılması halinde onarım çalışmalarının kolayca tamamlanabileceğini ve gaz akışının yeniden başlayacağını söyledi.

Gazprom, geçen hafta bakım çalışmaları sırasında bir petrol sızıntısı tespit ettiğini duyurduktan sonra boru hattından gaz tedarikini tamamen durdurdu.

Öne Çıkanlar