Artık çiftçiler de yurt dışına göçüyor
Ekonomik zorluklar, Türkiye’den göç edenler kervanına çiftçilerin de katılmasının önünü açtı. Son yıllarda yüzlerce doktor, mühendis ve öğrenci, daha iyi çalışma koşulları için, ekonomik sorunları, fırsat eşitsizliği ve adaletsiz uygulamaları gerekçe göstererek Türkiye’den farklı ülkelere göç ederken, şimdi de çiftçiler yurt dışına gitmenin yollarını aramaya başladı.
Konya’nın Cihanbeyli ilçesi Bulduk Mahallesinde genç çiftçiler vize ve çeşitli Avrupa ülkelerinden onay bekliyor. Anadolu’nun ortasındaki bu beldede yaşayan ve çiftçilikle uğraşan çok sayıda kişi, yem, gübre, mazot fiyatları ve su sıkıntısı nedeniyle yurt dışına göç etmeye çalışıyor.
GENÇLER EVLENEREK YURT DIŞINA GİDİYOR
Tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan bölge halkının büyük çoğunluğu yurt dışına gidebilmek için fırsat kolluyor. Artık sadece gençler değil, köyün orta yaşlı sakinleri de “ekmeği yurt dışında arama” mecburiyetinde olduklarını düşünüyorlar.
Mahalle sakinleri onlarca yıldır çeşitli Avrupa ülkelerine göç ediyor. Yaz tatillerini Türkiye’de geçiren göçmenler, Türkiye’de yeni evlilikler gerçekleştirerek, mahallede kalan az sayıda kişinin de yurt dışına gitmesi için imkan sağlıyor.
GELECEK GÖRÜLMEDİĞİ İÇİN HERKES YURT DIŞINA KAÇIYOR
Bulduk Mahallesinde yaşayan Mehmet Kırkan tabloyu “Bizim bütün işimiz hayvancılık ve tarım üzerine kurulu. Sulamada kullanılan suyumuz yakında bitecek. O yüzden buradaki vatandaşlarımız yurt dışına göç ediyor. Gelecek görülmediği için herkes yurt dışına kaçıyor” sözleriyle özetledi.
Bir başka mahalle sakini Seyit Kırkan ise bu yaz evlenerek İsveç’e gideceğini ve orada gıda sektöründe çalışacağını anlattı. Mahalle muhtarı Kemal Gülen’in verdiği rakam çarpıcı. Gülen, “Burada nüfusa kayıtlı 7 bin kişi var. Ama 2023’te oy kullanacak seçmen sayısı sadece 350. Benim 4 çocuğum da yurt dışında. Şu anda vize müracaatına onay bekleyen en az 12 kişi var bizim burada” diye konuşu.
ÇÖZÜLMEYEN SORUNLAR GÖÇE ZORLUYOR
Geçmişte ayçiçeği, arpa, buğday, mısır ve şeker pancarı üretilen bölgede görev yapan ziraat uzmanlarına göre, kıraç alanlarda alınan verimin ve sulak alanlarda yer altı sularının yetersizliği, tarım faaliyetlerini tehlikeye sokuyor. Özellikle su kaynaklarının kıtlığı, endişe verici durumda. Tarımın yanı sıra hayvancılığın da zor bir döneme girdiğini belirten mahalle sakini Musa Kırkan ise yaşananları “Şu anda 50-60 kuzum var ama alan yok. Tarım gibi hayvancılık da sıkıntıda. Bu nedenle iki çocuğumu da yurt dışına gönderdim. Ben emekli olmadığım için çalışmak durumundayım. Hayat devam ediyor, çiftçiliğe devam etmek zorundayım” sözleriyle özetledi.
GÖÇ, İŞÇİ BULMA SORUNU DOĞURUYOR
Bölgede görev yapan ziraat uzmanlarına göre, göç dalgası bölgedeki iş gücünü de olumsuz etkilemiş. Uzmanlar, işçi de bulunamadığını bölgenin demografik yapısının değiştiğini yabancı işçilerin sayısının her geçen gün arttığına dikkat çekiyorlar.
Elif ATAYSIN