Almanya seyahat uyarısını kaldırmamakta kararlı
Avrupa dışındaki üçüncü ülkeler kategorisnde değerlendirilen Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısını 31 Ağustos’a kadar uzatan Almanya, Ankara’nın yoğun çabalarına rağmen uyarıyı kaldırmamakta ısrar ediyor. Alman hükümeti salgınla ilgili “verilerin güvenilirliği” konusuna dikkat çekerken, Avrupa Türk Seyahat Acentaları Birliği, Alman hükümetine dava açmaya hazırlanıyor.
Türkiye’ye seyahat uyarısını kaldırma konusunda temkinli açıklamalar yapmaya devam eden Alman hükümetinden, acele bir karar alınmayacağı mesajı geldi.
Alman İkinci Televizyonn Kanalı ZDF’e konuya ilişkin açıklama yapan Dışişleri Bakanı Heiko Maas, AB ülkeleri arasında seyahat sınırlamalarının koronavirüsle mücadele noktasında ortak standartların belirlenerek kaldırıldığını, üçüncü ülkelere seyahat için ise ikili görüşmeler yapacaklarını dile getirdi. Türkiye’nin pandemide geldiği noktanın ve koronavirüse karşı aldığı önlemlerin yakından takip edildiğini söyleyen Alman Bakan, “Bize verilen sayıların, yani verilerin güvenilirliğini, alınan önlemleri ele alacağız” dedi.
İlgili ülkede vaka istatistiklerinin hesaplanması, tedavi için kullanılan ilaçlar gibi konuların önem taşıdığını söyleyen Maas, “Önümüzdeki haftalarda diğer bazı ülkelere seyahat uyarılarının kaldırılabileceği ihtimalini dışlamıyorum. Ama bu karar, söz konusu ülkelerde salgın konusunda yaşanacak gelişmelere bağlı olacak” ifadelerini kullandı.
“Somut” ve “denetlenebilir” standart vurgusu yapan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Adebahr, “ “Bu esaslar üzerindeki uzlaşıyı Avrupa ülkeleri arasında sağlamayı başardık. Bu büyük bir ilk adım. Ama dünyanın geri kalanı için henüz bu aşamada değiliz” şeklinde konuştu.
Türkiye ile görüşmelerin sürdüğünü kaydeden Adebahr, “Seyahat uyarısı, seyahat yasağı değildir” diyerek, zorunlu olmayan turistik seyahatlerden kaçınılması gerektiğini ifade etti.
10,8 MİLYAR EURO’LUK KAYIP
Alman Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Norbert Fiebig, Alman hükümetine koronavirüs salgını nedeniyle AB dışındaki ülkelere yönelik seyahat uyarısının hızlı şekilde kaldırılması çağrısında bulundu.
Yargıya taşınıyor
Öte yandan seyahat uyarısına ilişkin açıklama yapan Avrupa Türk Acentacılar Birliği, 18 Haziran’da Köln ve Düsseldorf’ta protesto eylemleri düzenleyeceklerini, uyarının kaldırılması için konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtti. Davayı biran önce açacaklarını söyleyen COOP TRR CEO’su Cumhur Sefer, “Vaka ve vefat sayısı çok yüksek olmasına rağmen seyahat izni çıkan İngiltere, İspanya, İtalya ve Fransa gibi ülkelere nazaran Türkiye, çok daha iyi konumda. Eylemlerimizde biz de buna vurgu yapıp ‘Eşit Muamele İstiyoruz’ diyeceğiz” diye konuştu.
Neredeyse hiç turist gelmedi
Salgın nedeniyle Türkiye’de turizm sektöründe oluşan derin hasar Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği’nin (ETİK) mayıs ayı yönetim raporunda görüldü. Rapora göre, İzmir’e 2020’nin beşinci ayında gelen toplam ziyaretçi sayısı 2019’a göre yüzde 99.19 geriledi. Yabancı ziyaretçi sayısında yüzde 99.97, vatandaş ziyaretçi sayısında yüzde 97.68 azalma görüldü.