Alaattin Aktaş Para Politikaları Kurulu'nu değerlendirdi: PPK metnine ilk kez giren o açıklama

Alaattin Aktaş Para Politikaları Kurulu'nu değerlendirdi: PPK metnine ilk kez giren o açıklama
Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, Merkez Bankası Para Politika Kurulu'nun önceki açıklamalarına nazaran daha karamsar olduğunu vurguladı.

Ekonomim yazarı Alaattin Aktaş, politika faizinin beklendiği gibi değişmeden kaldığını ifade etti ancak Para Politikaları Kurulu'nun açıklamasındaki ifadelerin geçen aya göre daha karamsar olduğuna dikkat çekti.

Geçen ay yurt içi talebin yavaşlamasının enflasyonu düşürmede olumlu etkisine değinen Kurul, bu ay yaptığı açıklamada ise "enflasyondaki düşüşü destekleyici seviyelere yaklaştığını ima etmektedir." ifadelerinin yer aldığını belirtti. Aktaş, Kurul'un enflasyon konusundaki belirsizlikler konusundaki karamsar ifadelerini "Faiz beklendiği gibi, ifadeler daha karamsar..." başlıklı yazısında şöyle aktardı:

"Belli ki yurt içi talep hâlâ enflasyonun en büyük nedeni olarak görülüyor. Geçen ay bu talebin enflasyonist etkisinin azaldığı görüşü dile getiriliyordu, bu kez ise söz konusu talepteki düşüşün enflasyondaki gerilemeyi destekleyici seviyelere yaklaştığı gözlenir olmuş.

Doğrusu Merkez Bankası ’Yurt içi talep istediğimiz düzeye gelmedi’ diye basit bir cümle kurmak yerine epeyce ağdalı bir ifade kullanmayı tercih etmiş...

Merkez Bankası belirsizliğin arttığını açıkladı

Merkez Bankası enflasyon konusunda yurt içi talebin sorun yaratmaya devam ettiğini ön plana getiriyor getirmeye de aslında özet ve can alıcı cümleyi talep konusunun sonuna saklıyor:

‘Enflasyondaki iyileşmenin hızına dair belirsizlik son dönemdeki veri akışı ile artmıştır.’

Bu cümle PPK metinlerine ilk kez girdi. Çok eskiden varsa hatırlamıyorum; ama son dönemlerde bu cümle yoktu."

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar