IMF'nin gizli Türkiye teftişi: Türkiye için gelecek karanlık
Ekonomist Korkut Boratav, soL haber portalındaki köşesinde, IMF uzmanlarının 29 Mayıs-11 Ağustos tarihleri arasında Türkiye'yi teftiş ettiğini ve bu denetimin kamuoyuna duyurulmadığını aktardı. Boratav, denetimin iki ay sonra Bloomberg TV'den öğrenildiğini belirterek, "Kamuoyuna duyurulmaması hususunda hükümet (belki Mehmet Şimşek) ile IMF arasında bir uzlaşma akla geliyor" dedi.
IMF Raporu ve OVP: Türkiye için karanlık öngörüler
Boratav, köşesinde son IMF Türkiye Raporu’nun 2024-2026 dönemine ait verileri ile Saray'ın Eylül ayında yayımladığı Orta Vadeli Program (OVP) öngörülerini karşılaştırdı. Boratav, OVP'nin Mehmet Şimşek’in IMF politikalarını Cumhurbaşkanı’nın öncelikleriyle birleştirmeye çalıştığını belirterek, bu belgenin tutarsız ve uyumsuz olduğunu söyledi. IMF’nin ise Türkiye için önerdiği politikaların sonuçlarını gerçekçi bir şekilde öngördüğünü vurgulayan Boratav, "Bu sonuçların ülkemiz için hayırhah bir gelecek içermediği" uyarısında bulundu.
Boratav ayrıca, OVP ve IMF raporlarındaki makroekonomik öngörülerin yer aldığı tabloları da analiz etti. Bu analizlere göre, büyüme ve enflasyon oranlarının yanı sıra kamu dengesinin de olumsuz etkileneceğini belirtti. İşsizlik oranının artacağı ve mali disiplin önlemlerinin ekonomiyi daha da sıkılaştıracağı yönünde uyarılar yapan Boratav, "Sıkı para politikası ve mali kemer sıkma önlemleri Türkiye'yi ekonomik olarak daraltacak" dedi.
Emekçiler için karanlık günler kapıda
Boratav, Türkiye’de izlenen politikaların emek gelirlerini enflasyonun gerisinde bıraktığını ve bu durumun çalışanlar için büyük bir bunalıma yol açacağını belirtti. "Yüksek işsizlik ve enflasyonla birleştiğinde, emekçiler ağır bir toplumsal bunalıma sürüklenmiş durumdaydı," diyen Boratav, IMF raporlarının, neoliberal programların Türkiye’de kalıcı hale geleceğini öngördüğünü de ifade etti.
Boratav, IMF'nin önerdiği ekonomik programın 2029’a kadar sürecek bir büyüme tahminine dayandığını, ancak bu büyümenin işsizlik oranlarını düşürmeyeceğini vurguladı.
"Durgunlaşan ekonominin büyüme eğilimi, faal nüfusun yüzde 28’ini istihdamın dışında tutacaktır. Bu hazin öngörü, Mehmet Şimşek programını destekleyen IMF’nin son Türkiye Raporu’na içkindir" diyerek yazısını noktaladı.
Kaynak:Haber Merkezi