Yunus Erdölen, Trump'ın suçlu bulunmasını değerlendirdi: Hapse girse de başkan seçilebilir

Yunus Erdölen, Trump'ın suçlu bulunmasını değerlendirdi: Hapse girse de başkan seçilebilir
Yazar Yunus Emre Erdölen eski ABD Başkanı Donald Trump'ın suçlu bulunmasını değerlendirdi. Erdölen, ''ABD anayasasına göre Trump hapse girse de başkan seçilebilir, engel yok, hapisten yönetebilir. Cezaya göre, oy kullanma hakkı kısıtlanabilir." dedi.

Serbestiyet yazarı Yunus Emre Erdölen eski ABD Başkanı Donald Trump'ın suçlu bulunmasını değerlendirdi. Erdölen ABD eyalet yasası hakkında bilgi verirken, Trump'ın hapse girse bile başkan olabileceğini ancak alacağı cezaya göre, Florida'da oy kullanma hakkının kısıtlanabileceğini aktardı.

''ABD tarihinde suçlu bulunan ilk eski başkan Trump''

Yazar Erdölen'in şöyle aktardı:

''Dün Donald Trump ilk kez ABD tarihinde bir ceza davasında suçlu bulunan eski ABD Başkanı olarak tarihe geçti.

2016 seçim döneminde kendisiyle cinsel ilişkiye girdiğini kamuoyuna açıklayacağını söyleyen porno yıldızı Stormy Daniels'a avukatı aracılığıyla sus payı ödemesi yaptığı iddia edilen ve bu sus payı ödemesini şirketinin giderinden düşerek şirket gideri gibi gösteren böylece evrakta sahtecilik suçu işlediği iddia edilen Donald Trump New York'ta ki eyalet mahkemesinin jüri heyeti tarafından 34 ayrı suçlamadan suçlu bulundu.

Donald Trump bunu uzun aylar sürecek olan istinaf sürecine taşıyarak bu karara itiraz edecek. Bu kararın politik ve asılsız olduğunu belirtecek.

Fakat 11 Temmuz'da New York'ta ki mahkemenin hakimi, Donald Trump'ın adaylığının kesinleşeceği Cumhuriyetçi kurultaydan sadece 4 gün önce 11 Temmuz'da Trump'ın alacağı cezayı belirleyecek. Hapis cezası olabilir, ev hapsi olabilir ve para cezası olabilir. Büyük ihtimalle Trump bir hapis cezası almayacak çünkü bu suç ilk kez işleniyor bu beyaz yaka suçunda hapis cezası verilmesi diğer suçlarına nazaran daha düşük bir olasılık olarak görülüyor.

''ABD anayasasına göre; hapisten dahi ülkeyi yönetebiliyor''

Fakat Donald Trump hapis cezası alsa dahi bu ABD başkanı olmasını önleyebilir bir engel teşkil etmiyor. ABD anayasasına göre, Trump başkanlık yarışında yarışabiliyor, başkan seçilebiliyor, başka seçildikten sonra hapisten dahi ülkeyi yönetebiliyor; Beyaz Saray'a çıkmasına gerek kalmadan. Bütün bunlar ABD anayasasındaki bir boşluktan dolayı ortaya çıkıyor.

''Trump'ın oy vermesi engelleniyor fakat başkan seçilebiliyor''

Fakat çok ilginç bir şekilde Donald Trump ikamet ettiği Florida'da eyalet yasalarına ve aldığı cezaya göre hala cezası Kasım seçimlerine kadar bitmemişse kendisine oy veremiyor. Bu eyalet yasaları Trump'ın oy pusulasında yer alan kendisine oy vermesini engelliyor fakat başkan seçilebiliyor.

''ABD başkanlık seçimleri bir yandan mahkemelerde bir yandan meydanlarda''

Amerika'da Kasım seçimlerinde ne olacağı şu an belirsiz iken Trump anketlerde önde gözüküyor. Trump'a açılan davalar, hakkında verilen cezalar kendisini engellemiyor. Trump'ın bağış sitesi bu karardan sonra yoğun bağış nedeniyle çöktü. Trump anketlerde hala Joe Biden'ın önünde ABD başkanlık seçimleri bir yandan mahkemelerde bir yandan meydanlarda sürüyor. Trump ve Biden'ın ilk münazarası Haziran ayında bu yüzden ABD şimdiden seçim atmosferine hızlı bir şekilde girdi diyebiliriz.''

Öne Çıkanlar