Venezuela'da devlet başkanlığı seçimini Maduro kazandı

Venezuela'da devlet başkanlığı seçimini Maduro kazandı
Venezuela Ulusal Seçim Konseyi (CNE) Başkanı Elvis Amoroso, devlet başkanı seçimini mevcut Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun kazandığını bildirdi.

Amoroso, yaptığı açıklamada, sandıkların yüzde 80'inin açıldığını belirterek, 10 adayın yarıştığı devlet başkanı seçimini Büyük Vatansever Kutup (Gran Polo Patriotico) adayı Maduro'nun kazandığını duyurdu.

İlk sonuçlara göre, Maduro, yüzde 51,20 ile devlet başkanı seçimini 3'üncü kez kazanmayı garantiledi.

Muhalefet koalisyonu Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez ise yüzde 44,20 ile ikinci sırada yer alıyor.

CNE Başkanı Amoroso, adaylara ilişkin sonuçların detaylarının gelecek saatlerde CNE web sitesinde tablolar halinde yayımlanacağını bildirdi.

Sandığa katılım oranının ise yüzde 59 olduğu belirtildi.

Seçimden zaferle çıkan aday, 10 Ocak 2025'te ülkenin yeni devlet başkanı olarak yemin edecek.

Muhalefetten seçmenlere çağrı

Venezuela Ulusal Seçim Konseyi'nin açıkladığı verilere göre Muhalefet koalisyonu Birleşik Demokratik Platform (PUD) adayı Edmundo Gonzalez ise yüzde 44,20 ile ikinci sırada yer aldı.

Muhalefet lideri Maria Corina Machado, Gonzalez'in oyların yüzde 70'ini kazandığını ve çok sayıda bağımsız çıkış anketinin ve hızlı sayımların kesin olarak zaferini gösterdiğini söyledi.

ABD'den açıklama

Venezuela'daki seçim sonuçlarına ilişkin ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da açıklama yaptı. Blinken, 'açıklanan sonucun Venezuela halkının iradesini ya da oylarını yansıtmadığı konusunda ciddi endişelerinin olduğunu' ifade etti. Blinken, ülkedeki seçim yetkililerine oylarla ilgili detaylı bir tabloyu kamuoyu ile paylaşma çağrısı yaptı.

Doğrulanmayan sonucu kabul etmeyeceğiz

Açıklanan seçim sonuçlarına Güney Amerika ülkelerinin liderlerinden de tepkiler geldi. Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric, “Maduro’nun rejiminin, sonuçlara inanmanın zor olduğunu anlaması gerekiyor. Uluslararası toplum ve özellikle de Venezuela halkı, sürgünde olan milyonlarca Venezuelalı da dahil olmak üzere, tam anlamıyla bir şeffaflık istiyor… Biz Şili’de doğrulanamayan herhangi bir sonucu tanımayacağız” diye konuştu.

Guatemala Devlet Başkanı Bernardo Arevalo da konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Venezuela’nın ‘halkın iradesine dayanan şeffaf ve doğru sonuçları’ hak ettiğini söyledi, açıklanan sonuçların pek çok şüpheyi beraberinde getirdiğini belirtti.

Arjantin’in faşist Devlet Başkanı Javier Milei, sonuçlar açıklanmadan önce yaptığı açıklamada, “Arjantin, bir sahtekarlığı daha kabul etmeyecek” diyerek ‘bu sefer silahlı kuvvetlerin demokrasi ve halk iradesini savunacağını umduğunu’ söylemişti. Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel ise seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından yaptığı açıklamada, Maduro’ya 'Kardeşim' diye seslenerek ‘seçim zaferinin emperyalizm yanlısı muhalefeti temiz ve tartışmasız bir şekilde mağlup ettiğini’ ifade etti.

Hem iktidar hem muhalefet zafer ilan etti

Hukukçu Yunus Emre Erdölen sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, hem muhalefet hem de iktidarın seçim zaferi ilan ettiğini açıkladı.

Erdölen'in paylaşımı bu şekilde:

Venezuela'da beklenen oldu ve hem muhalefet hem iktidar seçim zaferi ilan etti. Muhalefetin seçimlere girmesi yasaklanan adayı Maria Corina Machado, oy verme sırasında muhalefetin adayı için motorsikletle seçim çalışması yapmıştı.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar