Rusya’ya yaptırımlarda “Bumerang” etkisi

Rusya’ya yaptırımlarda “Bumerang” etkisi
ABD ve Avrupa ülkelerinin, Rusya’yı Ukrayna’yı işgalden vazgeçirmek üzere uyguladığı yaptırımların bazı noktalarda “Bumerang” etkisi göstermesi dikkat çekiyor.Bloomberg Economics’in hesabına göre, Rusya’ya yönelik...

ABD ve Avrupa ülkelerinin, Rusya’yı Ukrayna’yı işgalden vazgeçirmek üzere uyguladığı yaptırımların bazı noktalarda “Bumerang” etkisi göstermesi dikkat çekiyor.

Bloomberg Economics’in hesabına göre, Rusya’ya yönelik yaptırımlar nedeniyle yükselen enerji fiyatları sayesinde Moskova, bu yıl petrol ve gaz gelirlerinden günde 800 milyon dolar toplamaya devam edebilecek.

Rusya’nın bu yıl petrol ve gaz satışlarının toplam 285 milyar dolara ulaşabileceğini öngören Bloomberg Economics, bunun 2021’de elde ettiği 235.6 milyar dolardan yüzde 20 oranında artış anlamına geleceğine dikkat çekti.

AB’nin tükettiği doğal gazın yüzde 40’ını Rusya’dan aldığı ve bu vanayı kapatmakta zorlandığını belirten Bloomberg Economics, AB’nin motor gücü Almanya başta olmak üzere pek çok AB üyesinin Rus enerjisine bağımlı olduğunu vurguladı.

EN BÜYÜK ALICI AVRUPA
ABD Enerji Enformasyon İdaresi’ne (EIA) göre Rusya 2021 yılındaki ham petrol ihracatının yüzde 50’sini ve doğal gaz ihracatının yüzde 75’ini Avrupa’ya yaptı. 24 Şubat 2022’de başlayan Rusya’nın Ukrayna operasyonunun ilk 2 ayında AB, Rusya’dan fosil yakıt alımına 39 milyar euro harcadı, bu da Rusya’nın ihracat gelirlerinin yüzde 70’ini oluşturdu. Enerji ve Temiz Hava Araştırmaları Merkezi’nin (CREA) 27 Nisan tarihli raporuna göre Rus fosil yakıtlarının açık ara en büyük alıcısı AB oldu.

Öne Çıkanlar