İsrail Nasrallah'ı nasıl öldürdü: Komplo teorileri devreye girmeye başladı, İran Haniye'den sonra Nasrallahı da mı kurban verdi

İsrail Nasrallah'ı nasıl öldürdü: Komplo teorileri devreye girmeye başladı, İran Haniye'den sonra Nasrallahı da mı kurban verdi
İsrail'in Beyrut'ta Hizbullah karargahına düzenlediği saldırı sonrası Nasrallah'ın öldürüldüğü doğrulandı. Peki Haniye'nin ölümünden sonra Nasrallah'ın da ölümü ne anlama geliyor? İran bu ölümlerin neresinde? Komplo teorileri üretilmeye başlandı bille..

İsrail ordusunun 27 Eylül Cuma günü Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güneyine düzenlediği hava saldırısında Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ı öldürdüğünü açıklamasının ardından Hizbullah da liderinin dünkü saldırıda öldüğünü doğruladı.

İsrail’in Nasrallah saldırı öncesi bölgede dengeleri bozacak birçok suikasta imza atması bu çaplı büyük bir saldırıya gidileceğinin emarelerini veriyordu.

Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da suikast sonucu öldürülmesi sonucu başlayan süreç Nasrallah’ın ölümü ile bitecek mi belirsiz.

El yükselten İsrail’e Hizbullah ya da İran’ın nasıl cevap vereceği ise merak konusu.

İsrail’in Nasrallah’ın bulunduğu alana saldırı ve hemen hemen tüm Hizbullah liderlerini öldürmesi aynı zamanda İran’ın başını çektiği ve İsrail’e karşı oluşturulan "Direniş Ekseni’nin" istihbarat zafiyetinden kaynaklı sorunlar nedeniyle mi bu suikastların yaşandığı sorularını akıllara getiriyor.

İsrail ordusu paylaştığı son görselde son saldırılarla birlikte Hizbullah'ın lider kadrosundan sadece 1 kişinin hayatta olduğunu duyurdu.

gyjovxbwaaaehk3-001.jpg

Öte yandan Haniye’nin İran’da öldürülmesi sonrası İran’ın etkin bir politika yürütememesi de bazı komplo teorilerini gündeme getirdi.

İsrail: Aylardır yerini biliyorduk

ABD'nin The New York Times (NYT) gazetesinin haberine göre, üç İsrailli üst düzey savunma yetkilisi, İsrailli liderlerin Hasan Nasrallah'ın yerini aylardır bildiğini ancak kendisine bu hafta saldırı düzenlemeye karar verdiklerini anlattı. Yetkililerin iddiasına göre, saldırının bu hafta düzenlenmesinin sebebi Nasrallah'ın farklı bir yere gidip 'kaybolması' öncesinde 'sadece kısa bir fırsat pencerelerinin olduğuna' inanmalarıydı.

İran ve ABD anlaştı mı?

Eski istihbaratçılardan Doç. Dr. Ali Burak Darıcılı Nasrallah’ın ölümüne ilişkin ezberin dışında bir yorumda bulundu. X’te yaptığı paylaşımda Darıcılı, İran’da reformist güçlerin Hizbullah’ın silahsızlandırılması için ABD ile anlaştığını iddia etti.

Darıcılı son günlerde yaşanan ve Hizbullah’ın yönetim kademesindeki herkesin ölümüne yol açan suikastlar dizisini ise bu durumla ilişkilendirdi.

Darıcılı’nın açıklamaları şöyle:

“İran’da, yönetimde güç isteyen ve Batı ile entagrasyon yanlısı reform yanlılarının, Hizbullah’ın silahsızlandırılması ve normal bir siyasi hareket olarak Lübnan’da faaliyet göstermesi karşılığında ABD ile yani dolayısıyla İsrail ile anlaştığına dair kanaatim artmakta. Reis’inin öldürülmesi de bundan bağımsız değil. Hamaney yüzük taksa ne olur, takmasa ne olur? Sanırım ya politik olarak pasifize olmaya razı olacak ya da tasviye edilecek. İran’ın ipiyle kuyuya inenlere geçmiş olsun. Buna hiç kızmayın ama Sinwar dahil, Haniye dahil (Gerçi O, inmedi de tuzağa düşürdüler.)”

Kaynak da aynı yere işaret etti

Akademisyen Deniz Ülke Kaynak ise sosyal medyasından Nasrallah’ın ölümü sonrası oluşacak komplo teorilerini sıraladı.

Kaynak’ın sıraladığı teorliler arasında en ilginç olanı ise İran’In Haniye ve Nasrallah’ı kurban olarak sunduğu teori oldu.

Kaynak’ın teorileri ise şöyle:

1- İran ile İsrail zaten aslında çatışmıyor. Önce Haniye sonra Nasrallah’ı kurban vererek yeni statükoyu oluşturacak ve iki ülke kendi zaviyelerinden istikrarlı ve güvenli bir zemin kurguluyacaklar.

2- Hem Hamas hem de Hizbullah kendi içlerinde rekabet eden gruplara sahip. Liderlerini devre dışı bırakmak için istihbari destek sağlayıp ihaleyi İsrail’e verdiler. Olay iç mesele.

3- Hamas, Haniye suikastinin İran’dan geldiğini düşündü. Misilleme olarak Nasrallah’ın yerini veren istihbarat bilgisini İsrail’e aktardı. Zaten Hamas’ı İsrail’in kurdurduğu çok rivayet edilen bir konudur. Hamas, Hizbullah’ı sattı.

4- Haniye, MİT’in kontrolünde ılımlı bir İsrail Filistin modelini temsil ediyordu. İran’a şu veya bu nedenle (belki fail oldukları, belki koruyamadıkları için) kızdık; İsrail’e Nasrallah için biz yol verdik. İran’a ayağını denk al mesajı ulaştırdık.

5- ABD -Rusya anlaştı. Militer örgütlerden temizlenmiş bir Ortadoğu kuruluyor. Netanyahu da yakında günahı vebali üstüne alıp gider. Ortalık tertemiz olur.

6-Suriye Türkiye anlaşması da arkadan gelecek. İran bölgeden temizleniyor. Suriye Rusya’ya,Lübnan Türkiye’nin de dahil olduğu uluslararası konsorsiyumun kontrolüne bırakılacak.

7- İsrail Lübnan’ı da işgal edip; Suriye’ye ve oradan Türkiye’ye uzanacak. Büyük İsrail kuruluyor.

8- Nasrallah ölmedi; Wagner lideri Prigojin gibi öldüğü ilan edildi. Güvenli yaşayacağa bölgeye nakledilip tüm istihbaratı Batı’ya verecek.

8- Bu safhaya gelen İsrail saldırganlığı, ABD’yi de içine alıp üçüncü dünya savaşını başlatacak

Nasrallah’ın yerine kim geçecek?

Nasrallah’ın ölümü sonrası Hizbullah’In Genel Sekreterlik görevine kime gelceği ise ayrı bir soru.

NYT’ye konuşan İsrailli kaynaklar Nasrallah'ın kuzeni Hashem Safieddine'in saldırının yaşandığı bölgede olmayan birkaç Hizbullah yetkilisinden biri olduğunu aktardı. Buna göre, Hizbullah'ın siyasi ve toplumsal çalışmalarında 'kilit bir aktör' olan Safieddine, aynı zamanda Hasan Nasrallah'ın olası haleflerinden biri olarak görülüyor.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar