Hamas ve El Fetih Çin'de el sıkıştı: Filistin'de geçici birlik hükümeti kurulacak

Hamas ve El Fetih Çin'de el sıkıştı: Filistin'de geçici birlik hükümeti kurulacak
Hamas ve El Fetih, Çin'in arabuluculuğunda Pekin'de geçici birlik hükümeti kurma konusunda el sıkıştı.

Çin, uzun zamandır rakip olan Filistinli gruplar Hamas ve Fetih arasında birlik hükümeti için anlaşma imzalandığını duyurdu.

7 Ekim'den bu yana İsrail'in Gazze'de başlattığı katliamın üzerinden aylar geçti. Bunca süre zarfında İsrail’in saldırılarında öldürülen Filistinli sayısı 39 bini aştı. Tüm bu yaşanılanların ardından Pekin'den bir hamle geldi.

Pekin'de gerçekleştirilen üç günlük görüşmelerin ardından, iki grup geçici bir birlik hükümeti kurma kararı aldı. Bu gelişme, Çin'in Orta Doğu'daki artan etkisinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Pekin deklarasyonu

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin açıklamasına göre, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) Filistin halkının tek meşru temsilcisi olarak kabul edilmesi en büyük başarı olarak görülüyor. Ayrıca, Gazze'nin savaş sonrası yönetimi etrafında geçici bir ulusal uzlaşma hükümeti kurulması konusunda anlaşmaya varıldığı belirtildi. Bu anlaşma, Pekin Deklarasyonu olarak adlandırıldı.

Filistin için geçici birlik hükümeti

El Fetih ve Hamas, Gazze'deki savaştan sonra Filistin toprakları için geçici bir birlik hükümeti kurma kararı aldı. Hamas'ın, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) bir parçası olmaması ve hem İsrail hem de ABD tarafından uzun süredir terörist grup olarak kabul edilmesi, geçici hükümetin geleceği konusunda belirsizlik yaratıyor. Ancak Hamas'ın üst düzey yetkilisi Hussam Badran, bu bildirinin, Filistin meselelerini savaş sonrası yönetmede halkın çıkarlarına aykırı gerçeklikleri önlemeyi amaçladığını belirtti.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar