Hakan Fidan'dan Trump'a tepki ve Suriye'ye dönük mesajlar

Hakan Fidan'dan Trump'a tepki ve Suriye'ye dönük mesajlar
Hakan Fidan, ABD Başkanının Suriye'deki gelişmeleri “Türkiye’nin dostane olmayan bir işgali” sözleriyle değerlendirmesine tepki gösterdi. Fidan, SDG'nin Şam'ın sorunu olduğunu belirterek, "Konuyu ele alırlarsa, bizim müdahale etmemize gerek kalmaz" dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın devrilmesini “Türkiye’nin dostane olmayan bir işgali” olarak nitelendirmesine tepki gösterdi.

Al Jazeera haber ajansı ile Çarşamba günü verdiği röportajda Fidan, bu tür bir ifadeyi kabul edilemez bulduğunu belirtti.

Fidan, “Suriye halkı için bu bir 'ele geçirme' değildir. Eğer bir ele geçirme varsa bu, Suriye halkının iradesinin ülkeyi ele geçirmesidir” dedi. Fidan, Türkiye’nin Suriye halkının yanında olduğunu ve müdahalelerinin bu desteği ifade ettiğini belirtti.

Fidan: 'Hakimiyet kültürü, bölgemizi mahvetti'

Fidan, Türkiye’nin Suriye üzerinde nihai kontrol sağlama gibi bir niyeti olmadığını vurguladı. Bölgede hakimiyet kurma anlayışının büyük zararlara yol açtığını söyledi.

Fidan, “Bölgemizde yaşananlardan büyük dersler çıkarıyoruz. Hakimiyet kültürü, bölgemizi mahvetti. Türk hakimiyeti, İran hakimiyeti veya Arap hakimiyeti değil, iş birliği temel alınmalı,” ifadelerini kullandı. Türkiye’nin dayanışmasının yanlış yorumlanmaması gerektiğini belirtti.

'YPG'ye verilen askeri destek sonlandırılmalı'

Fidan, SDG'ninTürkiye için temel bir tehdit olduğunu ifade etti. “YPG, kendisini Batı’ya IŞİD ile mücadele eden bir güç olarak tanıttı, ancak bu, gerçek kimliğini gizleyen bir maskedir. YPG bir terör örgütüdür,” açıklamasını yaptı.

Batılı ülkelerin YPG’nin PKK ile bağlantısını görmezden geldiğini söyleyerek, ABD’nin YPG’ye verdiği askeri desteği kesmesi gerektiğini vurguladı.

Fidan, Suriye’nin yeni yönetiminin SDG'nin kontrolü altındaki bölgeleri yeniden alması gerektiğini belirtti. “Şam’da artık yeni bir yönetim var. YPG/PKK sorunu, öncelikle onların sorunu. Eğer bu konuyu düzgün bir şekilde ele alırlarsa, bizim müdahale etmemiz için bir neden kalmaz,” dedi.

Sınırdaki askeri hareketlilikle ilgili olarak, herhangi bir olağanüstü durum olmadığını ifade etti.

Büyükelçilik açıldı

Türkiye’nin Suriye’nin yeni yönetimini meşru bir ortak olarak gördüğünü belirten Fidan, bu nedenle Şam’daki Türk büyükelçiliğinin yeniden açıldığını söyledi.

Büyükelçinin, yeni yönetimle temaslarda bulunmakla görevlendirildiğini ifade etti. Ayrıca Heyet Tahrir el-Şam’ın (HTŞ) uluslararası terör listelerinden çıkarılması gerektiğini savundu.

Fidan,“Uluslararası toplumun, özellikle BM’nin, onların ismini terörizm listesinden kaldırma zamanı geldi,” dedi.

ABD temas halinde

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, hafta sonu yaptığı açıklamada Washington’ın HTŞ ile temas halinde olduğunu ve bu temasların Suriye’nin geleceği bağlamında değerlendirildiğini belirtti.

HTŞ’nin geçmişte El Kaide ile bağlantılı olduğu bilinse de, lideri Ahmed el-Şaraa’nın bu bağlardan uzaklaşmaya çalıştığı ve kendisini Suriye’nin geleceğinde meşru bir aktör olarak konumlandırdığı ifade ediliyor.

Öne Çıkanlar