Bilim insanlarından 50 yıl süren araştırma: 'MAL' kan grubu keşfedildi

Bilim insanlarından 50 yıl süren araştırma: 'MAL' kan grubu keşfedildi
İngiltere'de bilim insanları, 50 yıllık çalışmaların ardından 'MAL' adını verdikleri yeni bir kan grubunu keşfettiklerini duyurdu.

Çalışma sayesinde varlığı çok öncesinde bilinen ama gizemli kalan AnWj kan grubu antijeninin genetik altyapısının tamamlandığı ifade edildi.

Araştırma sonucunda edinilen bulguların, bu kan grubuna sahip hastaların tanımlanmasında ve tedavi edilmesinde kullanılacağı belirtildi.

NHS Blood and Transplant'tan kıdemli araştırmacı Louise Tilley, "AnWj'nin genetik arka planı 50 yılı aşkın süredir bir gizemdi ve bunu çözmek, uzun bir ekip çalışmasının sonucu" diye konuştu.

Araştırmada, birçok insanın ABO ve RH kan grubu sistemine aşina olduğu ifade edilirken başka kan gruplarının da olduğunun ortaya çıktığı belirtildi.

AnWj negatif ile AnWj pozitif kan grupları arasında yapılacak bir kan transfüzyonun ölümle sonuçlanabileceğine dikkat çekildi.

Miyelin ve lenfosit proteinlerinde bulunup AnWj antijenini içeren ve tanınmış 47. kan grubu olan "MAL", 1972 yılında keşfedildi. Fakat İngiltere'de tamamlanan araştırmaya kadar genetik altyapısının bilinmediği belirtildi.

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar