Avrupa'da aşırı milliyetçi 'süper grup' kurulabilir
6-9 Haziran'da yapılacak olan AB Parlamentosu seçimlerinde hazırlanan Avrupa'nın aşırı sağının, sandıktan güçlenerek çıkması bekleniyor. Ancak bazı aşırı sağcı liderler, tek bir çatı altında bir araya gelmenin Avrupa'da milliyetçi seslerin daha güçlü çıkmasına yol açacağına inanıyor.
İtalyan Corriere della Sera gazetesine konuşan Le Pen, "Şimdi birleşme vaktidir, bunun yardımı çok olur. Eğer başarılı olursak AB Parlamentosu'nun ikinci partisi olabiliriz. Bence böyle bir fırsatı kaçırmamalıyız" dedi.
Le Pen'in daveti, partisi Ulusal Birlik'in artık Almanya aşırı sağcı parti AfD ile yan yana oturmayacağını duyurması ve AB Parlamentosu'ndaki partisi Kimlik ve Demokrasi'nin AfD'yi üyelikten çıkarmasından sonra geldi.
Seçime kısa süre kala patlak veren bu kriz, aşırı sağın emin adımlarla yürüdüğü bir seçim öncesi kafa karışıklığı yarattı. Avrupalı ulusal-muhafazakar ve aşırı sağcılar göç ve yeşil politikaların geriletilmesi konusunda fikir birliğinde olsa da, Ukrayna'ya verilen destek gibi birçok konuda farklı fikirlere sahip.
Meloni'nin İtalyan Kardeşler partisi, mevcut olarak Avrupa Parlamentosu'nda birçok sağcı partinin yer aldığı Avrupalı Muhafazakarlar ve Reformcular grubunda yer alıyor. Mevcut anketlere göre aşırı sağcılar, seçimlerde 720 sandalyenin 165'ini alabilir. Ancak bu koltuklar, iki gruba dağılacağı için etkisini kaybedecek.
Le Pen, Meloni'yi kendi ittifakına çekerek bu aşırı sağ sandalyelerin büyük çoğunluğu tek çatıda buluşturmak istiyor. Le Pen'in grubunda Hollanda'dan Geert Wilders'ın Özgürlük Partisi ve Avusturya'dan Özgürlük Partisi yer alıyor.
Anketlere göre Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın partisi 14, AfD ise 17 vekili parlamentoya sokacak. Partiler "bağımsız" olacağı için, yeni dönemde çok etkili olmaları beklenmiyor.