ABD kongresine İsrail raporu: İnsan hakları çiğnendi ama İsrail düzeltebilir

ABD kongresine İsrail raporu: İnsan hakları çiğnendi ama İsrail düzeltebilir
ABD'de de İsrail hakkında kongreye sunulan raporda İsrail'in insancıl hukuku ihlal etmiş olabilir denilse de askeri yardımların durdurulması için yeterli ölçüde olmadığı ifade edildi

ABD Dışişleri Bakanlığı, şubat ayında Başkan Joe Biden’ın talebiyle hazırladığı İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında ihlal olup olmadığıyla ilgili raporunu Kongre'ye sundu.

Buna göre, raporda, İsrail'in Gazze'deki sivilleri koruma konusunda uluslararası standartları ve insancıl hukuku ihlal etmiş olabileceğine inanılsa da askeri yardımların durdurulmasını haklı çıkaracak belirli örnekler bulunamadığı belirtildi.

Ulusal Güvenlik Memorandumu raporunda Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarının uluslararası hukuku ihlal ettiği yönündeki değerlendirmenin 'makul' olduğu sonucuna vardı. Raporda, "İsrail askeri operasyonlarında sivillerin zararını azaltmaya yönelik en iyi uygulamaları hayata geçirecek bilgi, deneyim ve araçlara sahiptir” denilirken, 'yüksek düzeyde sivil kayıpları da dahil olmak üzere sahadaki sonuçların, İsrail Savunma Kuvvetleri'nin bunları yeterince kullanıp kullanmadığına ilişkin önemli soruları gündeme getirdiğine' işaret edildi.

İsrail’e güveniliyor mesajı

İsrail'in 'insan hakları hukuku ihlallerini içerdiği iddia edilen belirli olaylarda ABD silahlarının kullanılıp kullanılmadığını doğrulamak için tam bilgi paylaşmadığı' belirtilen raporda, öte yandan, İsrail'in mart ayında uluslararası hukuka uygun olarak ABD silahlarını kullanacağına dair verdiği güvencelerin 'inandırıcı ve güvenilir' olduğu ve dolayısıyla ABD askeri yardımının devam etmesine izin verildiği kaydedildi.

Raporda, varılan sonucun kısmen savaş bölgesinden güvenilir bilgi toplamanın zorluğuna ve Hamas'ın yoğun nüfuslu bölgelerde faaliyet gösterme şekline dayandığı, İsrail'in Gazze'ye insani yardımları kasıtlı olarak engellediğine rastlanmadığı savunuldu.

Öte yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın raporunda bazı çelişkiler de yer aldı. Buna göre, raporda sivillerin zarar gördüğüne ilişkin bir dizi inanılır vakaya atıf vardı ve İsrail'in Gazze Şeridi'ne insani yardımları artırma konusunda ilk etapta Washington ile iş birliği yapmadığı değerlendirmesine yer verildi. Ancak her vakada herhangi bir hukuk ihlali olup olmadığı konusunda nihai bir değerlendirme yapılamayacağı ifade edildi.

Öne Çıkanlar