AB ve Ukrayna, uzun dönemli güvenlik anlaşması imzalayacak

AB ve Ukrayna, uzun dönemli güvenlik anlaşması imzalayacak
Anlaşmanın, ülkenin NATO'nun güvenlik şemsiyesine girene kadar yürürlükte kalması planlanıyor.

Avrupa Birliği (AB) ve Ukrayna, Brüksel'de yapılacak AB zirvesi kapsamında uzun vadeli bir güvenlik anlaşması imzalayacak. Bu gelişme, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Brüksel'de düzenlenen ortak basın toplantısında duyuruldu.

Michel, Ukrayna'ya olan desteğin önemini vurgulayarak, "Bugün Ukrayna ile ikili güvenlik anlaşmaları imzalama fırsatımız olacak. Ukrayna'ya sonuna kadar destek verme niyetinde olduğumuz mesajını verebilmemiz çok önemli." dedi. Ayrıca, AB'nin yaptırımlar kapsamında dondurduğu Rus varlıklarından elde edilen gelirlerden ilk aktarımın gelecek haftalarda Ukrayna'ya yapılacağını belirtti. Michel, Ukrayna ile başlatılan katılım müzakereleri dolayısıyla Zelenski'yi tebrik etti.

Zelenski de AB ile ülkesi arasında imzalanacak güvenlik anlaşmasının, 27 üye ülkenin tümünün Ukrayna'ya kapsamlı destek taahhüdünde bulunmasını sağlayacağını belirtti.

Anlaşma, Ukrayna'nın NATO'ya katılana kadar yürürlükte kalacak ve ülkeye uzun vadeli siyasi, askeri ve finansal destek sağlayacak. Anlaşmanın içeriğinde, Ukrayna için modern askeri ekipman tedariki, personel eğitimi, mayın temizleme, nükleer ve siber güvenlik desteği gibi savunma garantileri bulunacak. Ayrıca, Ukrayna'nın AB üyeliği, Ukraynalı mültecilerin korunması, savaş suçlularının yargılanması, Rusya'ya yaptırımların devam etmesi ve dondurulan Rus varlıklarının Ukrayna'nın yeniden inşası ve ekonomisinin desteklenmesi için kullanılması gibi unsurlar da anlaşmada yer alacak.

Kaynak:DHA

Öne Çıkanlar