Spotify'a telif ücreti davası!

Spotify'a telif ücreti davası!
ABD'deki dijital müzik platformu devi Spotify, milyonlarca şarkının telif ödemelerinde eksiklik olduğu iddiasıyla Mekanik Lisanslama Topluluğu (MLC) tarafından dava edildi.

MLC, Spotify'ın gelirini düzgün raporlamadığını öne sürüyor ve Premium, Duo ve Aile planlarının sesli kitapları içermesi nedeniyle daha az telif ücreti ödendiğini iddia ediyor.

Spotify ise bu planların sesli kitap dinleme imkanı sunduğunu savunarak, gelirin azalmadığını ifade ediyor. Ancak MLC, bu planların önceden de sesli kitap içerdiğini belirtiyor ve Spotify'ın mekanik telif ücretlerini azaltma girişiminin yükümlülüklerin ihlaline yol açtığını dile getiriyor.

Dava dilekçesinde Spotify'ın bu hamlesinin sanatçı ve yayıncıların yaklaşık 150 milyon dolar daha az telif ödemesine neden olacağı tahmin ediliyor. Spotify ise 2023'te rekor miktarda ödeme yaptığını ve 2024'te daha da büyük bir ödeme yapma yolunda ilerlediğini belirtiyor.

Dava, yayıncı ve yayın platformlarının yıllar önce kabul ettiği şartlarla ilgili olduğunu belirtiyor. Ancak MLC'nin Spotify'a ödenmemiş telif hakkı ve gecikme ücretleri için talep ettiği tazminat miktarı henüz açıklanmadı.

Bu gelişmelerin hızla çözüme kavuşturulması beklenirken, Spotify'ın sesli kitap özelliği ABD, Yeni Zelanda, Birleşik Krallık, Avustralya, Kanada ve İrlanda'da mevcut ancak Türkiye'de henüz sunulmuyor.

Öne Çıkanlar