Emekli Tuğgeneral Aydoğan'dan dikkat çeken 'Altay Tankı' detayı: "Seçmenin gözleri mi boyanmak isteniyor?"
Geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla yeni nesil Altay Tankı’nın test amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslimi töreni yapılmıştı. Emekli Tuğgeneral Osman Aydoğan Altay Tankı’nı gündemine taşıdı.
“Tank motoru otomobil motoru gibi çalışmıyor.” diyen Aydoğan, “Tankın hareket edebilmesi için motor tarafından üretilen gücün ‘’transmisyon’’ denilen bir aktarma organına aktarılması ve buradan da ‘’cer dişlisi’’ denilen dişlilerle palete yönlendirilmesi gerekiyor. Motordaki gücü transmisyona aktarırken ‘’ara mili’’ denen bir aktarma mili kullanılıyor…” ifadelerini kullandı.
Aydoğan ayrıca, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na "Güney Kore’den, Güney Kore’nin güvensizliği ve başarısızlığı nedeniyle kendi tankında kullanmadığı tank motor ve transmisyonundan 10-15 adet alıp, bunları Altay Tankı’na monte edip 2023 yılı seçimleri öncesi gösteri yapılarak seçmenin gözleri mi boyanmak isteniyor?" sorusunu yöneltti.
"EĞER BU UYUM ÇOK İYİ OLMAZ İSE..."
Motor ve transmisyon, her iki güç organının da çok iyi bir uyum içerisinde çalışması gerektiğini vurgulayan Aydoğan, “Eğer bu uyum çok iyi olmaz ise bu farklılık aradaki ‘ara mili’ni kırıyor ve tank muharebe esnasında arazide hareketsiz bir külçe gibi, bir demir yığını olarak kalıyor.
Bu nedenle dünyadaki bütün tank üreticileri bu uyuma büyük önem veriyor. Altay Tankının prototipini üreten Otokar şirketi, prototip üretim sürecinde bu maksatla daha önceden uyumu denenmiş Alman MTU tank motoru ve RENK transmisyonu kullanıyor… Ki Türkiye Alman MTU motorunu ve RENK transmisyonunu kendisinin ürettiği T-155 Fırtına obüslerinde de kullanıyor…” dedi.
Aydoğan’ın yazısının “Güney Kore ile imzalanan niyet beyanında gözden kaçan husus” başlıklı kısmı ise şöyle:
“Güney Kore “K2 Black Panther (Kara Panter)’’ isimli kendi yerli tankının ilk parti üretiminde başlangıçta Doosan firmasının tank motorunu ve S&T Dynamics firmasının transmisyonu kullanıyor. Ancak S&T Dynamics yapımı transmisyon, K2 Tankında güvenilirliğini ve dayanıklılığını sağlamada testlerde ve kullanımda defalarca sorun yaratıyor, başarısız oluyor. Motor ve transmisyon uyumunda yaşanan bu sorunlar nedeniyle Güney Kore, K2 Tankının ikinci ve üçüncü parti üretimde Doosan firmasının motoruyla birlikte S&T Dynamics firmasının transmisyonu yerine Alman RENK transmisyonu kullanmaya başlıyor…
Türkiye ile Güney Kore arasında imzalanan niyet beyanında gözden kaçan şu husus oluyor: Güney Kore kendi tankında Doosan firmasının tank motoru ile olan uyumsuzluğu ve başarısızlığı nedeniyle tercih etmediği S&T Dynamics firmasının transmisyonu, her ikisini birden bir güç grubu olarak Türkiye’ye satmak istiyor. Daha doğrusu Güney Kore’nin kendi tankında uyumsuzluğu ve başarısızlığı nedeniyle kullanamadığı güç grubunu Türkiye satın almak istiyor.
2. Hal böyle olunca da anlaşmaya varılması durumunda satın alınacak olan Doosan firmasının tank motoru ile Güney Kore’nin kendi tankında kullanmayı tercih etmediği S&T Dynamics şirketinin transmisyonun Altay Tankına ne ölçüde uyum sağlayacağı ve güvenilir olacağı da kafalarda büyüüüüük bir soru işareti olarak kalıyor…
3. Anlaşmaya varılması durumunda Güney Koreli şirketlerin ürettiği güç grubunun Altay Tankı üzerindeki gerekli testlerin yapılarak seri üretim aşamasına geçilmesinin en az iki yıl süreceği değerlendiriliyor…
4. Güney Kore’nin Doosan firmasının ürettiği motorda ve S&T Dynamics firmasının ise ürettiği transmisyonda Alman menşeli parçalar kullanıyor. Eğer Almanya ambargosu olursa Güney Kore firmalarının ürettiği motor ve transmisyonun Alman ambargosunu aşarak Türkiye’ye ihracı için bu sistemlerde kullanılan Alman menşeli parçalar yerine Güney Kore'nin alternatif parçalar bulması gerekiyor. Bunun ise zaman alacağı değerlendiriliyor…
5. Güney Kore ile imzalanan bu niyet beyanı Türkiye’de ortak üretimi kapsamıyor, bahsi geçen Güney Kore firmalarından hazır motor ve transmisyon alımını içeriyor…”
Aydoğan yazısının devamında ise şu ifadeleri kullandı:
"Ukrayna motoru
Altay Tankının motor ve transmisyonu için bir ara Ukrayna’nın da adı geçiyor... Ancak Ukrayna menşeli motor ve transmisyon için Altay Tankının sil baştan yeniden tasarımı gerekiyor ki bu da en azından altı yedi yıl daha kayıp anlamına geliyor…
Yerli motor
Türkiye’nin sanayi kapasitesi hiç de küçümsenmeyecek bir büyüklükte bulunuyor. Ancak Türkiye’de bu sanayi kapasitesini üretime dönüştürecek yeterli bir organizasyon da bulunmuyor.
Türkiye MKE’inde namlu üretiyor, her türlü elektronik cihaz ASELSAN’da üretiliyor, Tank Palet Fabrikasında palet üretiliyor, demir çelik fabrikalarında çelik üretiliyor, HAVELSAN her türlü yazılımı yapıyor. Türkiye’nin yapamadığı en büyük parça tank motoru ve transmisyonu oluyor. Bir kavanoza önce büyük taşların yerleştirilmesi gibi tank üretiminde de en önce tank motoru ve transmisyonu üretiminden başlanılması gerekiyor… Ancak görüldüğü gibi Türkiye’de bu böyle olmuyor. Tank motoru ve transmisyonu üretimi en sona bırakılıyor…
Altay Tankının seri üretimi 2018 yılında BMC’ye verilince BMC bünyesinde 2017 yılında (!) kurulan BMC Power Motor ve Kontrol Teknolojileri AŞ’ne (kısaca ‘’BMC Power’’ olarak anılıyor) SSB tarafından tank motor, transmisyon ve soğutma paketinden oluşan güç grubu (BATU Güç Grubu) geliştirme projesi veriliyor.
Bu kapsamda BMC Power tarafından geliştirilen 1500 beygir gücündeki motorun ilk çalıştırılması Nisan 2021 tarihinde başarılı şekilde gerçekleştiriliyor. BATU projesinin BMC Power Test Merkezi’ndeki test ve kalifikasyon çalışmalarına halen devam ediliyor. Ticarileşme takvimi 2024 yılı olarak hedefleniyor…
BMC Power tarafından geliştirilen tank motorunun son durumu böyle sevindirici. Ancak güç grubunun diğer parçası olan ‘’transmisyon’’ ne durumda diye sorduğunuzda şirket yetkilileri tarafından transmisyonun bu test için İngiltere’den tedarik edildiğini, 1.500bg kapasiteli transmisyonun da henüz geliştirilmekte olduğu söyleniyor… Altay Tankının güç grubu projesi olan BATU’nun 2024 yılında tank üzerinde kabulünün yapılması hedefleniyor…
Bu noktada şu sorunun sorulması gerekiyor: Eğer BATU Güç Grubunun kabulü 2024 yılı olacaksa neden Güney Kore’den uyumsuzluğu test edilmiş güç grubu alınarak onların da Altay Tankına uyumu test çalışmaları için iki yıl harcanıyor?
Akla gelen muzır soru
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Güney Kore’yi ziyareti esnasında 22 Ekim 2021 tarihinde, Güney Kore ile imzalanan, Güney Kore’nin, güvensizliği ve başarısızlığı nedeniyle kendi tankında kullanmadığı tank motoru ve transmisyonun tedarikine ilişkin niyet beyanı ne maksatla imzalanıyor?
Yoksa, Güney Kore’den, Güney Kore’nin güvensizliği ve başarısızlığı nedeniyle kendi tankında kullanmadığı tank motor ve transmisyonundan 10-15 adet alıp, bunları Altay Tankı’na monte edip 2023 yılı seçimleri öncesi gösteri yapılarak seçmenin gözleri mi boyanmak isteniyor?"