Bilim Kuşağı Atölyeleri ile Minik Twinler’den su israfına çözüm

Bilim Kuşağı Atölyeleri ile Minik Twinler’den su israfına çözüm
İş Bankası ve Petrol Ofisi Grubu'nun iş birliğiyle, geçen yıl yaşanan deprem felaketinden en fazla etkilenen bölgelerden başlamak üzere hayata geçirdiği Bilim Kuşağı Atölyeleri Projesi’nde eğitim alan genç beyinler su israfını önleyecek çalışma yaptı.

Deprem felaketinin ardından, İş Bankası ve Petrol Ofisi iş birliği ile başlatılan "Bilim Kuşağı Atölyeleri" projesinde bugüne kadar 8-13 yaş arası 250 binden fazla çocuğa ulaşıldı. Hatay ve çevre illerin yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanında devam eden projede öğretmenlerin de desteğiyle adeta bir bilim seferberliği başlatıldı.

ban-6454-r4.jpg

Projenin yürütücüsü olan YGA tarafından okullara gönderilen ve Twin şirketi tarafından üretilen bilim kitleri rol model öğretmenler aracılığıyla öğrencilere ulaşmaya devam ederken; eğitim alan çocukların çevreye, doğaya ve topluma duyarlı projeleri dikkat çekiyor.

miniktwinler-3.jpg

ORDU’DA MİNİK TWINLER EKİBİ

Ordu Beyli Ortaokulu’nda Bilim Kuşağı Atölyeleri’ne katılan Minik Twinler ekibi de Hayatın Akışında Suyun Akışını Unutma Projesi ile steam tabanlı bir proje fikriyle su kaynaklarına yönelik bir proje fikri geliştirdi. Kodlama ve teknoloji eğitimi alan Minik Twinler ekibi, proje kapsamında okullarındaki su israfını tespit etmekle işe başladı.

Projenin çıkış noktası olarak eğitim aldıkları okulun lavabo musluklarından boşa akan su olduğunu belirten Minik Twinler ekibi, “Bir musluk 20 saniye boyunca açık kalırsa 2 ila 3 litre su harcıyor. Eğer kişilere ellerini sabunlarken suyu kapatma farkındalığı kazandırabilirsek kişi başına 300 ml su tasarruf edebileceğimizi gözlemledik. Bu yüzden lavabolarımıza su akışına göre bize uyarı veren, çok kullandığımıza dair uyarı yapan ve bozuk arızalı musluklar için önlem almamızı sağlayan bir sistem kurduk.” dedi.

miniktwinler-1.jpg

“Bilimi su kaynaklarını korumak için kullanmak istedik”

Projenin prototipini oluşturmak için Twin Bilim setlerinden faydalanan Minik Twinler, sadece Batarya, USB Kablosu, Kodlama Modülü, Ultrasonik Sensör, Buzzer Modülü ve Servo Motor Modül kullanarak su israfının önüne geçebilecek bir sistem modeli kurduklarını söylerken şöyle devam etti:

miniktwinler-2.jpg

“Projemizin yapımında ise karton, leğen, musluk, pet şişe ve boru kullandık. Biz önce okulumuzdaki su israfından yola çıkarak bir proje geliştirdik. Basit görünen bu proje ile ilk önce okul bütçemize, dolaylı yoldan da ekonomi ve sürdürülebilir su mantığına fayda sağlamış olacağımızı düşündük. Bilim Kuşağı Atölyeleri projesi bizlere özellikle matematik ve fen bilimleri kazanımları olan, tasarım odaklı düşünme becerisi sundu. Biz de aldığımız bu eğitimleri geleceğimizin devamlılığı olan su kaynaklarımızı korumaya yönelik bir projede göstermek istedik.”

miniktwinler-4.jpg

miniktwinler-7.jpg

miniktwinler-6.jpg

İzzet Doğan/Gazete Pencere

Kaynak:İzzet Doğan

Öne Çıkanlar