Araştırma: Yapay zeka yanlış bilgiyi yayma konusunda insanlardan daha inandırıcı

Araştırma: Yapay zeka yanlış bilgiyi yayma konusunda insanlardan daha inandırıcı
2018 yılında Zürih Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma; Twitter'daki yanlış, çarpıtma ve yalan haberlerin, gerçek bilgilerden ve doğru haberlerden altı kat hızlı yayıldığını ortaya koydu.Çalışma, Science dergisinnde...

2018 yılında Zürih Üniversitesi'nde yapılan bir araştırma; Twitter'daki yanlış, çarpıtma ve yalan haberlerin, gerçek bilgilerden ve doğru haberlerden altı kat hızlı yayıldığını ortaya koydu.

Çalışma, Science dergisinnde yayımlandı. Buna göre insanlar, GPT3 (şu anda ChatGPT’ye güç veren büyük dil modelinin önceki sürümü) tarafından üretilen yanlış bilgilere, insanlar tarafından yazılan benzer gönderilere göre daha yüksek olasılıkla inanıyor.

Independent Türkçe'nin derlediği haberde, GPT3’ün "web sitelerinde gördüğümüz aynı türden yanlış bilgileri daha hızlı, daha yüksek sıklıkta ve daha düşük maliyetle üretmek için" bir silah olarak kullanılıp kullanılamayacağının analiz edildiğine yer verildi.

Araştırmacılar Spitale ve Germani, çalışmalarına GPT3’ün iklim değişikliği, aşı güvenliği, evrim teorisi ve 5G gibi tartışmalı konular hakkında hem doğru hem de yanlış tweetler üretmesini sağlayacak komutlar tasarlayarak başladılar.

Şarku’l Avsat’ın Tribune Media’dan aktardığına göre araştırmacılar, araştırmaya katılan 700 kişiye, insanlara ait gerçek ve yalan tweetler ve yapay zekaya ait gerçek ve yalan tweetler gösterdi.

Katılımcıların yüzde 92’si, insanlar tarafından yazılan yanlış bilgileri ve yapay zeka tarafından üretilen doğru tweetleri tespit etmeyi başardı. Buna karşılık yüzde 11’lik kesim, yapay zeka tarafından üretilen yanlış bilgilerin gerçek olduğuna, insan yapımı içeriklere göre yüzde 37,5 daha fazla inandı.

Akıllı gramer

Spitale ve Germani, insanların yapay zeka tarafından üretilen yanlış bilgilere insanlar tarafından yazılanlardan daha fazla inanma eğilimini açıklamak için bilimsel bir neden bulamadı. Ancak bunun yapay zeka araçlarının cümleleri ustaca formüle etme biçimiyle bir ilgisi olduğuna inanıyor.

Katılımcılar, yapay zeka tarafından üretilen yanlış bilgileri insanlardan daha hızlı okuyup onaylayabildiler. Çünkü muhtemelen daha net ve otomatik bir formatta yazılmıştı.

Öne Çıkanlar