Mutlu Hesapçı
Hedef, bereketli toprakları gelecek nesillere aktarmak
Bereketli topraklar üstünde olduğumuzu hatırlatan bir yolculuğa çıktım. Orhan Kemal’in ‘Bereketli Topraklar Üzerinde’ romanı aklıma geldi ama dedim ki hayat değişti! Anadolu Efes’in “arpa yolculuğu”nda 2 günde üç şehri; Gaziantep, Adıyaman, Şanlıurfa’yı gördüm. Toprağı kültür ile birleştirmek, o topraklarda neler yaşadığımızı bilerek ilerlemek önemliydi.
Gaziantep’in tarihi sokaklarında yürüyüş yaptık, Adıyaman Nemrut Dağı’na tırmandık. Adıyaman topraklarında çiftçilerin arpa hasadına eşlik ettik ve dönüş yolunda, insanlığın tarihini değiştiren Göbeklitepe’yi gezdik.
Bütün bu duyguların içinde kendimi ‘İyi ki bu toprağın bir parçasıyım’ derken buldum. Toprakta çalışmak zor ve yabancısı da olmadığım bir konu.
Arpanın, farkında olmadan çocukluktan bugüne hayatımın ne kadar içinde olduğunu hatırladım ve daha iyi anladım.
Akıllı tarımla üretimin değiştiğini ama bu değişen şeklinin ancak desteklenerek değerlendirilebileceğine tanık oldum.
Tarım politikası olmamakla eleştirilen, on binlerce çiftçi ailenin yüksek maliyetler nedeniyle ekip biçmeyi bıraktığı, bereketli topraklarımıza rağmen birçok üründe ithalatın tercih edildiği Türkiye’de, tarım hikâyesini sürdürmeye çalışan kuruluşlardan biri olan Anadolu Efes, arpa üreticileriyle önemli işbirlikleri geliştirmiş.
Bu zorlu yolculuğa eşlik eden, destekleyen kurumların varlığı sayesinde bu topraklar yarınlara da aktarılıyor. Üzerinde koca bir tarih yatan bu topraklar çok verimli ve değerli çünkü.
ANADOLU EFES’TEN ÇİFTÇİ TEŞVİK PAKETİ
Adıyaman’da gerçekleştirilen “arpa hasadı” etkinliğinde Anadolu Efes Bira Grubu Başkanı ve CEO Can Çaka, tarıma nasıl katkı sağladıklarını anlattı:
“Anadolu Efes olarak kurulduğumuz günden bu yana sürdürülebilir tarım uygulamalarıyla tarım sektörüne katkı sağlıyoruz. Ziraat mühendislerimiz tarafından geliştirilen tescilli 17 arpa tohumumuz ve 7 şerbetçiotu çeşidimiz bulunuyor.”
2022’DE TARIMA 800 MİLYONLUK KATKI
2022 yılında tarımsal ekonomiye yaklaşık 800 milyon TL katkı sağlayacağı öngörülen şirket, 3 ayrı üniversite ile de bilimsel çalışmalara başladığını duyurdu. Kuraklığa dayanıklı yeni tohumların geliştirilmesi, arpa çeşitliliğinin, verimin ve kalitenin artırılması bu çalışmaların odağında olacak.
Anadolu Efes Türkiye Genel Müdürü Onur Altürk de şirketlerinin Türkiye’de maltlık arpa için en önemli alıcı olduklarından bahsetti, “Pandemi sonrasında içinden geçtiğimiz zorlu dönemde çiftçilerimizi desteklemek ve maltlık arpa üretiminin sürdürülebilirliğini güvence altına almak için çiftçilerimize toplam 10 milyon TL’ye varan bir ‘çiftçi teşvik paketi’ sunduk” diyerek tarıma verdikleri önemi dile getirdi.
ÇİFTÇİLER: DESTEK YOKSA ÜRETİM ZOR
Adıyaman’da topraklarında arpa üretimi yapan çiftçilerle sohbet ettiğimizde nasıl zorluklarla karşılaştıklarını ancak üretimin yeniliklerle ve desteklerle birlikte devam edebildiğini anlattılar. Bu noktada, teknoloji ile buluşmalarının çok önemli olduğunu ve bu sayede verimliliğin arttığını da ekleyerek.
Arpa tarlasında dolaştıkça ne kadar zahmetli bir işin ve emek gücünün içinde olduğunuzu fark ediyorsunuz.
‘AKILLI TARIM’ NELER YAPIYOR?
‘Toprak ve hava sensörleri’, ‘uydudan tarla sağlığı takibi’ ve ‘dijital toprak tahlil cihazı’ gibi akıllı tarım uygulamaları vasıtasıyla çiftçilerin arazilerinde toprak nemi, toprak ısısı, nispi nem ve ısı değerleri anlık olarak toplanıyor ve düzenli olarak ölçülüp kayıt altına alınıyor. Bitki gelişim modelleri, hastalık uyarıları, sulama tavsiyeleri, kuraklık takibi gibi bilgileri sunan bu teknolojiler sayesinde çiftçilerin hayatı kolaylaşıyor.
GENÇ NESLİN TARIMLA UĞRAŞMASI İÇİN
Çiftçilerin en önemli dileği gelecek nesillere toprakları aktarabilmek ve genç neslin tarım ile uğraşması. Bu noktada ellerinden gelen her şeyi yaptıklarını ancak bunun maddi ve manevi desteklerle mümkün olabileceğini belirtiyorlar.
“Doğduğun toprakları ekip biçmenin duygusu tarif edilmez, yaşanır” diyerek ifade ediyorlar kendilerini ama buradaki en büyük mutluluk arpanın alıcısının belli olması. Bu desteğin kıymetini her fırsatta dile getirirken, birlikte yaptıkları çözüm ortaklığının önemini anlatıyorlar.
MALTLIK ARPANIN EKONOMİDEKİ YERİ
Anadolu Efes, bu yıl Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu Bölgesi başta toplam 330 bin dekarlık, yani yaklaşık 45 bin futbol sahası büyüklüğünde bir üretim alanından arpa tedarik ediyor.
Şirket, 2022 için Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 40 bin, İç Anadolu’da 70 bin ton olmak üzere 110 bin ton arpa alımı gerçekleştirecek.
Tarım Orman Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de yıllık ortalama 6 ila 7 milyon ton arasında arpa yetiştiriliyor. Ancak sadece yüzde 1,5-2’si maltlık arpa olarak bira üretiminde kullanılmaya uygun.