Yapay zeka canlı olmanın ne anlama geldiğini öğreniyor

Yapay zeka canlı olmanın ne anlama geldiğini öğreniyor
Stanford Üniversitesi'nden araştırmacılar, yapay zekaya biyoloji öğretmek için bir program tasarladı.ChatGPT benzeri program kullanan araştırmacılar, bilgisayarları önce milyonlarca hücre ve onların genetik ve kimyasal yapılarıyla...
Stanford Üniversitesi'nden araştırmacılar, yapay zekaya biyoloji öğretmek için bir program tasarladı.

ChatGPT benzeri program kullanan araştırmacılar, bilgisayarları önce milyonlarca hücre ve onların genetik ve kimyasal yapılarıyla ilgili ham verilerle eğitti.

Ancak bilgisayarlara, yüklenen verilerin ne anlama geldiği, farklı hücrelerin farklı biyolojik yapıları ve hücrelerin işlevlerine ilişkin herhangi bir bilgi verilmedi.

New York Times'ta yer alan haberde, bilgisayarların nöron hücrelerini 6 hafta içinde keşfettiği belirtilirken, insanlığın aynı hücreleri anlama süresin 134 yıl olduğuna dikkat çekildi.

Araştırma sonucunda bilgisayarların daha önce görmedikleri bir hücreyi, var olan bin hücre çeşidinden biri olarak tanımlamayı başardıkları ifade edildi.

Bilgisayarları eğiten isimlerden biri olan Stanford'dan Jure Leskovec, "Çok dikkat çekici. Çünkü kimse bu yapay zeka modeline böbrekte nöron hücresi bulunduğunu söylemedi" ifadelerini kullandı.

Yapay zeka temelli yazılımın ayrıca kendi kendine genlerin nasıl çalıştığını ve hücrelerin nasıl geliştiğini keşfettiği aktarıldı.

Bilim insanları, biyoloji alanında çalışan yapay zeka modellerinin gelişip daha güçlü bilgisayarlar ve daha fazla laboratuvar verisiyle desteklendikçe daha önemli keşifler yapacağını tahmin ediyor.

Yapay zekanın gelecekte kanser ve diğer hastalıklarla ilgili bilinmeyenleri ortaya çıkarabileceği veya bir tip hücreyi farklı bir tipe dönüştürecek reçeteler yazabileceği düşünülüyor.

Öne Çıkanlar